Annonce
Navne

Olaf i Barcelona: Catalonierne hader alt, hvad der hedder central styring

- Jeg har den skønneste lille hund, en malteser som hedder Mr. Cool. Han sørger for, at jeg kommer ud, og vi går lange ture både i byen og langs vandet. Det bliver vi aldrig trætte af, fortæller Olaf Slott-Petersen, her fotograferet på en solrig februardag på en af Barcelonas strande. Privatfoto
To meters afstand, ingen kram eller kindkys og ingen steder at mødes til en øl eller en kop kaffe ses som et enormt indgreb i folks frihed og egen ret til at vælge og vrage, fortæller Olaf Slott-Petersen fra Holstebro, som har boet i Spanien i 20 år.

Barcelona: Barcelona har det hele. Den er måske verdens mest komplette by, mener en af byens 5,6 millioner indbyggere, den 57-årige Olaf Slott-Petersen fra Holstebro.

Han har boet i Spanien i sammenlagt 20 år - heraf de 14 i  kystbyen Barcelona med de brede sandstrande, et af verdens bedste fodboldhold, shopping i særklasse, Gaudi-arkitektur, top-gastronomi og ti lystbådehavne, hvor nogle af verdens største privatejede skibe lægger til året rundt.

- Mit yndlingsområde er nu det gotiske kvarter. Den ældgamle middelalder-bydel, hvor man blandt andet finder kirken Santa Maria del Mar, bedre kendt som Havets Katedral, efter bestsellerromanen om kirkens opbygning og tilblivelse, fortæller han.

Men lad os lige for en stund forlade Barcelonas i øjeblikket 15 graders varme og solskin, og vende blikket mod Parkvej i Holstebro. Her voksede Olaf op sammen med storebror, Lau, og lillebror, Paul. Sidstnævnte bor i dag ved Varde, mens Lau fortsat bor i Holstebro og i øvrigt er organist i Fabjerg og Gudum kirker.

Annonce

Barndom på Parkvej

"Det gamle Parkvej", som beboerne kaldte den første "lomme" fra nummer 1 til 36, blev etableret af nybyggere fra 1966 til starten af 70érne.

- Det var en fantastisk tid, hvor vi var omkring 30 børn og unge, som mødtes til leg og boldspil om eftermiddagen og aftenen. Vi havde skoven lige overfor og parken for enden af gaden, hvor TV Midtvest nu ligger, kælkebakke og et hav af kammerater.  Vi var fire drenge, som var jævnaldrende på gaden. I dag er jeg fortsat bedste ven med Henning. Vi hyggede os, alle var med, og "legeaftaler" kendte vi ikke til. Vi dumpede bare ind hos hinanden, siger Olaf Slott-Petersen, der er en engageret og dygtig fortæller.

I Olafs familie var forholdet lidt specielt. De boede tre generationer sammen, idet farmor også boede der.

- Hun påtog sig med glæde den store rolle som "fritidspædagog" og deltog aktivt i vores fritidsinteresser. Hun fulgte os alle tre til spil på alle de musikinstrumenter, vi ønskede at lære at spille på, samt til ridning. Vi lærte alle at spille klaver, og jeg spillede også violin, mandolin og ballalaika, husker Olaf Slott-Petersen.

Da drengene var henholdsvis ni, 15 og 17 år gamle, døde deres mor af lungekræft.

- Mange danskere søger andre danskere i udlandet, blandt andet fordi det er en god måde at holde sit danske sprog ved lige på. Man bliver altså venner med danskere, fordi man er dansker, og ikke fordi man er på social bølgelængde med dem. Det er rent faktisk en fantastisk måde at få brudt et måske ellers konservativt mønster af en vennekreds. Det er en dejlig måde at få nye venner på. Det er mere, hvem du er, end hvad du er, der betyder noget, forklarer Olaf Slott-Petersen, der sammenlagt har boet 20 år i Spanien. Privatfoto

- Det var naturligvis hårdt - specielt for min lillebror, Paul. Dengang var der ikke sorggrupper for unge, så vi brugte meget tid i vores nære familie, og farmor stod klar hver dag, når Paul kom fra skole med mad og kærlighed, fortæller Olaf.

Annonce

BoConcept-karrieren

Olaf blev færdig som soldat i 1984, tog et feriejob og fik sparet sammen til en rejselederskole på Mallorca, for han havde udlængsel. Efterfølgende fik han job hos Falke-Rejser, og var ude som rejseleder og destinationschef i fem år. De Kanariske Øer om vinteren, og Det Græske Øhav om sommeren.

Da han fik nok af livet som rejseleder, vendt han hjem og tog en uddannelse på Eksportskolen i Herning. Marketing, virksomhedsøkonomi og diverse it samt to fremmedsprog.

- Ud over engelsk valgte jeg spansk, som jeg allerede havde godt fat i, og med i undervisningen var en måneds ophold i Barcelona med daglig sprogundervisning på universitetet ESADE, fortæller Olaf Slott-Petersen.

Det var i 1990. Barcelona sydede og boblede af forventninger til De olympiske Lege, som skulle afholdes der i 1992. Og Olaf blev totalt forelsket i byen.

- Jeg lovede mig selv, at jeg en dag ville prøve at bo i denne fantastiske by, husker han.

Efter afslutning af Eksportskolen fik han job som eksportchef på Club 8 Møbler i Ølgod, der udviklede sig til BoConcept - i dag den største, internationale, danske møbelkæde.

Spanien og corona

Der har per 24. februar 2021 været 3.170.644 Covid-19 tilfælde af Covid-19 smittede i Spanien.

Der har per 24. februar 2021 været 68.468 Covid-19 relaterede dødsfald i Spanien.

Der bor knap 47 millioner mennesker i Spanien.

Olaf arbejdede med at finde kunder til at åbne og drive BoConcept butikker rundt omkring i verden. Det gav masser af rejser og store oplevelser. I år 2006 åbnede BoConcept butik nummer 50 i Spanien. Den lå på en flot adresse, lige over for den berømte Rambla Cataluña i Barcelona.

- Jeg sadlede om, fulgte mit hjerte, rykkede teltpælene op og blev franchisetager i Barcelona i det koncept, som jeg selv havde været med til at udvikle, fortæller Olaf Slott-Petersen, som på daværende tidspunkt været med til at åbne omkring 200 butikker over det meste af verden.

- Så jeg følte mig ganske godt rustet til at tage det store spring og selv åbne egen butik, siger han.

Det blev til ni år med butikker i Barcelona. Den verdensomspændende økonomiske krise kom til Spanien samtidig med Olaf, så det blev en hård kamp for at sælge. Da krisen var ved at være ovre, begyndte en ny, idet den boulevard, som butikken lå på, skulle laves helt om. Antal besøgende styrtdykkede fra cirka 120 kunder om dagen til ti. Så man besluttede at lukke og slukke på adressen.

Annonce

Ekspert i spansk hverdag

Siden har Olaf Slott-Petersen arbejdet som freelance konsulent.

- Jeg hjælper danskere og andre udlændinge, som kommer til byen, med at finde rundt i det komplekse bureaukrati, som er i Spanien, når man køber huse, lejligheder eller åbner virksomhed, forklarer han.

Som konsulent skal man have et enormt netværk. Det har Olaf, der har arbejdet i det spanske, siden han gik på guideskolen. Han ved, hvordan landet fungerer og taler sproget.

Billedet her er fra Olaf Slott-Pedersens første år som både møbelsælger og rejseleder i Caribien. Privatfoto

- Jeg  er i mit "es," når en dansk gruppe beder om hjælp til at arrangere en weekend, en kultur-tur eller en vintur. Eller det kan være et hold politikere, som har brug for specielle virksomhedsbesøg i forbindelse med den studietur, de har valgt at lægge i Barcelona. Selv om det er svært, så har jeg også skaffet mange billetter til fodboldkampe på Camp Nou, og alt efter kampens vigtighed koster billetterne helt op til 1000 euro. Det kan blive endnu dyrere, hvis kunden vil i lounge, fortæller Olaf Slott-Petersen.

De eneste tidsler i paradis er de mange lommetyve - "der er ikke noget sted i Europa, hvor det vrimler med så mange lommetyve, som i Barcelona på en varm sommerdag". Og så er Olaf heller ikke særlig vild med byens kvindelige borgmester, Ada Colau.

- Blandt de mange udlændinge som bor her, og blandt den enormt høje andel af indbyggerne, som lever af turismen, kender jeg ikke til mange, som er enige med hende, siger han.

Ada Colau har talt med meget store bogstaver om, hvor stor en skade, den massive turiststrøm gør på byen.

- I 2018 kunne vi virkeligt mærke, at hendes holdning slog igennem. Der var mærkbart færre turister i byen. Restauranter, hoteller og AirBnB havde store problemer med at få det til at hænge sammen. Paradokset ligger for mig i, at man her i Catalonien de seneste 30 år har arbejdet hårdt på at konkurrere med Madrid, bevise at man godt kan selv og få selvstændighed, siger Olaf og fortæller, at en målrettet indsats i forbindelse med Barcelonas store, nye lufthavnsterminal, der blev åbnet for ti år siden, har gjort, at denne nu er den næst travleste lufthavn i Spanien, mens den gamle terminal, som nu beflyves af lavprisselskaber, er nummer tre.

- Ikke at forglemme de mange store cruiseskibe som lægger til kaj her. Vi har dage med op til 35.000 passagerer, som kommer, før de skal ud at sejle, og bruger penge på restauranter og seværdigheder, siger Olaf Slott-Petersen.

Miami er verdens største knudepunkt for cruiseskibe, Barcelona er nummer to, men ifølge Olaf Slott-Petersen, har Ada Colau tydeligt sagt, at den form for turisme er uønsket.


Alt det, vi alle elsker ved Spanien og ved en by som Barcelona, lider. De små, listige, autentiske steder. De er lukket i hobetal. Vi har jo ikke set en almindelig turist i et år. Det er en katastrofe, som ingen kan se konsekvensen på - hverken her og nu eller for fremtiden.


- Jeg forstår ikke, at man vælger at bekæmpe den fantastiske indtægtskilde, som turismen er, før man har skabt et alternativ for byens borgere for at tjene penge, siger Olaf Slott-Petersen.

Annonce

Hårde cotona-tider

Corona-pandemien har været været hård ved Spanien og Barcelona. I hundredevis af små selvstændige er gået konkurs.

- Alt det, vi alle elsker ved Spanien og ved en by som Barcelona, lider. De små, listige,  autentiske steder. De er lukket i hobetal. Vi har jo ikke set en almindelig turist i et år. Det er en katastrofe, som ingen kan se konsekvensen på - hverken her og nu eller for fremtiden, siger Olaf Slott-Petersen.

I Danmark har regeringen ydet hjælpepakker til både private, ansatte og virksomheder.

- Den store, hjælpende hånd er rakt ud. Det er fantastisk at se, hvordan det danske samfund kvitterer til alle typer af skatteydere. Ingen tvivl om, at regningen bliver stor, og det bliver dyrt og hårdt at betale de mange penge tilbage. Men hjælpen er der. Det er lige knap så meget hjælp, vi modtager her, sukker Olaf og uddyber:

- De mange regioner i Spanien har svært ved at arbejde sammen, og det bliver til noget juks, som ikke rigtig slår til. Alle selvstændige, taxichauffører, arkitekter, ejere af små barer og andre virksomheder, kaldes for "autonome". Vi betaler som autonom en månedlig skat blot for at have lov til at drive virksomhed. Hjælpen fra det offentlige har været, at afgiften forsvinder. Men eksistensgrundlaget er også væk, så derfor kan du ikke tjene penge...

Annonce

Hader central styring

Spanierne lever normalt meget "på gaden" - sådan at forstå, at deres hjem mest er til opbevaring og overnatning. Livet leves ude i byen. Så de mange måneder, hvor folk levet med udgangsforbud, ofte flere generationer i små lejligheder, har givet mange problemer og udfordringer.

- Det er næsten umuligt at fremtrylle en lejlighed eller et hus ude på landet eller ved kysterne. Jeg har selv ledt efter et lille hus til en kunde, som skulle flytte. Vi startede med at finkæmme området syd for Barcelona, men måtte bare sande, at der ikke var noget overhovedet til leje. Så vi udvidede søgeområdet til hele Catalonien. Det blev til to resultater. Og lejen var tre gange den pris, noget lignende ville have kostet for bare 12 måneder siden, fortæller Olaf Slott-Petersen.

Mange nulevende spaniere har levet under diktator Francos regime. Det var netop med tiltag som udgangsforbud, at han styrede landet.

- Man hader alt, hvad der hedder central styring i dag. To meters afstand, ingen kram eller kindkys og ingen steder at mødes til en øl eller en kop kaffe ses som et enormt indgreb i vores frihed og egen ret til at vælge og vrage. De seneste tre måneder har vi ikke måttet krydse kommunegrænser. Selv om du måske har et sommerhus, må du ikke køre ud til det. Det er meget hårdt, mener Olaf Slott-Petersen.

Annonce

Det gode samvær

Også i Spanien har man nu i den grad lært at shoppe via internettet.

- Vi ser konstant de gråblå varebiler fra Amazon, som suser rundt med leveringer til folk, og man siger lidt i spøg, at man bare skal overdrage jobbet med at vaccinere befolkningen til Amazons leveringsteam, så vil hele Spaniens befolkning være vaccineret inden for en uge, spøger Olaf.

Spanien har 17 regioner med hver sit eget politiske styre, hvor specielt Catalonien generelt er uenig med resten. Så den ret håndfaste håndtering, man har set i Danmark af pandemien, på godt og ondt, har man ikke helt oplevet på samme måde i Spanien. - Regionerne har håndteret det meget individuelt, og det har medført rigtig meget forvirring, og dertil hørende manglende respekt fra borgernes side. Vi har også siden november haft forbud mod at gå ud efter klokken 22 til klokken 06 om morgenen, og vi har forbud mod at krydse kommunegrænser, fortæller Olaf Slott-Petersen. Privatfoto

Hvis han skal nævne noget godt ved pandemien, er det det nære samvær med gode venner, som er blevet "styrket betydeligt".

- Vi hygger hjemme frem for på barer og cafeer. I vores såkaldte sociale boble spiller vi kort, laver mad sammen og sparrer med hinanden på aktuelle idéer. Jeg husker min faster, som nu er 95, fortælle om tiden under Anden Verdenskrig. Hun var 15 år gammel, da krigen startede, og hun oplevede krigen som en fantastisk tid, rent familiært. Hun mindes de mange aftner, hvor de ikke måtte gå ud, som skønne aftner med familie og naboer, hvor der blev læst højt, spillet og sunget. For hende var det en dejlig tid uden nævneværdig frygt. Jeg tror, at mange har det på samme måde nu i denne tid. Enten eksploderer man af det tætte samvær, eller også elsker man denne tætte levevis med sin familie, funderer Olaf Slott-Petersen.

Da Barcelona ligger bare to en halv times flyvning fra Danmark, har Olaf været vant til masser af besøg af venner og familie. Men det er nu over et år siden, han havde det seneste besøg.

- Det savner jeg virkelig, siger Olaf Slott-Petersen, der håber på bedre tider snart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce