Annonce
Danmark

”Oida! Ingen vej udenom i Østrig”

Teatre og cafeer er lukkede i Wien, hvor østrigerne er hårdt ramt i anden bølge.

Debat: Da jeg drejer om hjørnet til Albertina Platz i Wiens centrum, mærker jeg forskellen: Normalt overdøver shoppende mennesker, bakkende biler og suset fra espressomaskinerne lyden af mine skridt. Men ikke i dag.

For anden gang i år er Østrig lukket ned i en lockdown, og gaderne mennesketomme. De fleste forretninger er lukkede, alle restauranter og caféer er lukkede. Alle skoleelever, børnehavebørn og studerende er hjemme, ligesom alle arbejdspladser opfordres til at indføre home office.

Østrig, der i foråret med sin håndtering af coronakrisen, var et forbillede for andre, er lige nu ét af de hårdest ramte lande i Europa. Smittetallet stiger voldsomt, og hvis ikke det falder, vil sundhedsvæsnet snart være overbelastet.

Annonce


Østrig, der i foråret med sin håndtering af coronakrisen, var et forbillede for andre, er lige nu ét af de hårdest ramte lande i Europa. Smittetallet stiger voldsomt, og hvis ikke det falder, vil sundhedsvæsnet snart være overbelastet.


Der er altså en god grund til, at landet fra 17. november lukkede helt ned i foreløbig tre uger.

Selv om vi har været igennem det før, så føles det stadig uvant, at man skal blive hjemme – og ikke må mødes med mere end én person uden for familien. Det er stik imod, hvordan det østrigske samfund ellers fungerer: Østrigere mødes med venner og familie på en café, en restaurant eller til en fælles vandretur.

René Dinesen, Danmarks ambassadør i Østrig

Ganske vist er de fleste restauranter begyndt at lave mad ud af huset, så man kan stadig få sin schnitzel. Men det er nu engang ikke så hyggeligt at spise den alene som i godt selskab. Ikke mindst i forbindelse med det nylige terrorangreb havde mange brug for at være sammen med deres kære - men måtte ikke. Det har været en usædvanlig hård november.

Siden foråret har østrigerne i større eller mindre grad skullet bære mundbind. Det føles dog ikke som om, at hverdagen er indtruffet på ny, for det er sært kun at se folks øjne - og brillerne dugger stadig… Men hvis det er prisen for, at du kan gå til koncert eller køre i tog, så er folk for det meste ok med dét. Der er endda gået mode i mundbind. Især nogle lyserøde i bomuld fra et konditori ved navn Aida er konstant udsolgt.

Netop mundbindene fra konditoren er et symbol på, hvor coronakrisen har ramt ekstra hårdt. Kagestedet begyndte nemlig at sy mundbind, fordi der manglede klejner i kagedåsen, så at sige.

Al gastronomi, ja hele den for Østrig så vigtige turistbranche, lider under, at der ikke kommer turister til Østrig. Mange hoteller har faktisk slet ikke åbnet igen siden foråret. Foran kendte cafeer som Café Central er der ikke længere en kø af kaffetørstige, og på byens museer kan man i ro fordybe sig i et kunstværk uden at blive skubbet til side. Eller det var indtil for nylig. På nuværende tidspunkt kan man ingenting i Østrig. Det er nemlig kun tilladt at forlade hjemmet for at købe ind, gå på arbejde, motionere eller for at hjælpe andre.

På mundbindene fra konditoren står det ærkewienske ord "oida". Det er et kraftudtryk, der kan udtrykke alle mulige slags følelser. Hér er det et ”pyh ha”. Et udtryk for, at man er ved at være godt træt af det hele, men også ved, at der ikke er nogen vej uden om.

For at sikre en bare nogenlunde normal jul har den østrigske regering annonceret, at den planlægger at lade befolkningen corona-teste. Det bliver en kæmpe operation, der ligesom i nabolandet Slovakiet vil involvere både sundhedsvæsenet og militæret for at kunne gennemføres. Oida!

Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce