x
Annonce
Struer

Også værestederne er lukkede: - Det har en pris for rigtig mange det her

Lederen af Parasollen, Carsten Boldt Rasmussen, forsøger at holde kontakten til de faste brugere. Arkivfoto: Ole Mortensen
Parasollen i Struer, der er et værested for socialt udsatte i kommunen, holder nu lukket på anden uge, og det ser ud til at fortsætte flere uger endnu. Det har konsekvenser for brugerne, fortæller leder Carsten Boldt Rasmussen

Struer: Værestedet Parasollen, der for mange udsatte borgere i Struer fungerer som den daglige kontakt med andre mennesker og omverdenen, har været lukket i snart to uger, siden statsminister Mette Frederiksen (S) på det nærmeste lukkede store dele af Danmark ned onsdag den 11. april.

Og nu lader det til, at Parasollen må fortsætte med at være lukket i hvert fald indtil den 13. april.

- Det er en mærkelig situation, vi er i, siger Carsten Boldt Rasmussen, der er lederen af Parasollen.

Mange af brugerne af stedet kom hver dag, og Carsten Boldt Rasmussen plejede at være i tæt kontakt til dem. På grund af de nye regler om GDPA må han nu ikke engang have brugernes telefonnumre.

- Jeg har skrevet mit nummer på Facebook, så de ved, at de kan ringe, hvis de har brug for hjælp, eller ikke har penge til mad. Men det har en pris for rigtig mange det her, siger han.

Annonce

Jeg har skrevet mit nummer på Facebook, så de ved, at de kan ringe, hvis de har brug for hjælp eller ikke har penge til mad. Men det har en pris for rigtig mange, det her.

Carsten Boldt Rasmussen, leder af Parasollen

Gavekort

Han forsøger selv at gøre, hvad han kan. Har været ude at købe ind med et par stykker. Nogle kender han adressen på, og dem kører han rundt og kigger til.

Ellers sidder han hjemme og arbejder som så mange andre - når han altså ikke lige er nede og kigge ind på Parasollen hveranden dag. Bare lige for at se, at det står der endnu. Lige nu venter han også på et brev fra Hus Forbi-folkene, der har lovet at sende 50 gavekort med hver 75 kroner på, som han kan dele ud til de mest trængende.

- Der bliver jo ikke solgt nogen Hus Forbi for tiden, for der er ingen sælgere og ingen købere. Så Hus Forbi havde samlet 500.000 ind, som de nu giver væk i gavekort til deres sælgere, og vi er blevet lovet 50 af dem, siger Carsten Boldt Rasmussen.

Han er ikke selv bange for at blive smittet, når han kører rundt til Parasollens brugere eller tager på indkøb med dem.

- Man udsætter sig jo måske sig selv for en smitterisiko, men hvad er alternativet? Folk skal jo have noget at spise og kunne opretholde en hverdag, og jeg tager mine forholdsregler med sæbe, maske og sprit. Jeg har aldrig nogensinde haft så rene hænder, som jeg har for tiden, siger Carsten Boldt Rasmussen.

Uvished nager

Carsten Boldt Rasmussen havde håbet, at han kunne åbne Parasollen for brugerne igen mandag i næste uge. Men efter, at statsministeren på et pressemøde mandag forlængede nedlukningen af alle skoler og offentlige institutioner frem til 13. april, ved han nu ikke længere, hvornår stedet åbner igen.

- Vi skal have den her virus til livs, så hellere en uge for meget end en uge for lidt, siger Carsten Boldt Rasmussen.

Men uvisheden nager ham alligevel.

- Det er frustrerende ikke at vide, hvornår vi kan åbne op igen. At vi ikke ved, hvor lang tid det her kommer til at tage. Brugerne er naturligvis frustrerede. De mangler det sociale i at kunne gå ned på Parasollen. For mange er det det eneste sociale netværk, de har. Mange af dem er ensomme i forvejen, og nu bliver de endnu mere ensomme i alt det her. Der bliver helt klart noget at samle op på bagefter, siger han.

Han vidste godt, at Parasollen på et tidspunkt nok var nødt til at lukke. Han kunne godt se, at det var den retning det gik i.

- Men jeg havde håbet at kunne holde den kørende lidt længere. Men det må man jo ikke, siger Carsten Boldt Rasmussen.

Parasollen er et værested for socialt udsatte, hvor der er mulighed for at møde ligesindede og få en tallerken varm mad. Stedet arrangerer også ture ud af huset og andre sociale arrangementer. Arkivfoto: Ole Mortensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce