Annonce
Holstebro

Og hvis I lige slår let med jeres kniv mod glasset, så har vi lyden af bjældeklang

Begejstringen og sangglæden var stor, da Richard Ragnvald underholdt i 40 minutter med populære sange. Foto: Morten Stricker
Det tog 72-årige Richard Ragnvald mindre end fem minutter at have publikum i sin hule hånd, da han i onsdag underholdt ved en julefrokost for 350 ældre borgere fra Holstebro, Lemvig, Struer, Skive og omegn.

Holstebro: - Jeg kender ikke Richard Ragnvald personligt, men det er sådan noget musik, jeg godt kan lide, og jeg er glad ved, at han vil komme til vores arrangement. Jeg er i det hele taget glad for den her dag.

88-årige Karen Grønbech Laursen fra Holstebro er i det hele taget mere end tilfreds med arrangementet onsdag eftermiddag. Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad har inviteret på julefrokost for deres brugere - private kunder, der får leveret pleje og omsorg og/eller mad i løbet af året.

- Det er femte år, vi holder julefrokost for vores ældre, men det er første år, Privathjælpen fra Struer er gået med i arrangementet. Og selvom der plejer at være underholdning hvert år, har vi nok lige højnet niveauet lidt ved at booke Richard Ragnvald i år, mener Jannie Lund Gade, HR- & kommunikationschef ved Kær.dk.

Man har inviteret cirka 700 borgere, og omkring halvdelen har takket ja.

- Jeg får hjælp fra Kær.dk og mad fra TKC, så selvfølgelig sagde jeg ja tak. Det er tredje år, jeg er med, og det er tredje år, jeg har min kontaktperson, Henrik, med, fortæller Karen Grønbech Laursen, der lige er blevet færdig med silden.

Henrik Hagen fra Holstebro ledsager Karen til arrangementer, på sygehusbesøg, når hun gerne vil ud at handle o.s.v.

- Jeg glæder mig altid til at komme med til julefrokost her, smiler han, mens han holder fadet med næste ret - flæskesteg med det hele - for Karen.

- Jo, maden er god, synes Karen Grønbech Laursen, der drikker sodavand til.

- Men jeg har nu fået en snaps til silden, tilføjer hun.

Kender du dem, du sidder ved bord med?

- Nej, men det kan jeg da komme til! De hedder i hvert fald Inga og Bodil … og hov!, hende her kender jeg, siger Karen og griber fat i en af de mange frivillige, der serverer i løbet af eftermiddagen i Mejrup Kultur- & Fritidscenter.

- Det er Susanne. Hun kommer tit hos mig, og hende er jeg så glad for. Jeg er også glad for Henrik - ham ville jeg ikke bytte for guld, understreger Karen Grønbech Laursen.

Annonce
- Jeg går lidt rundt mellem bordene og forsøger at få stemningen i top. Det er jo med vilje, jeg har sammensat et program, som mange ældre godt kan lide, fortalte Richard Ragnvald - og det må man sige, at han havde stor succes med. Foto: Morten Stricker

De danske juleklassikere

Ude i kulissen venter 72-årige Richard Ragnvald på at skulle på.

- Jeg mangler kun et klarsignal, siger den populære sanger, der faktisk har 60 års jubilæum i år.

Han begyndte nemlig som 12-årig ved en talentkonkurrence i Aarhus, hvor han stadig bor.

Så du kunne da godt læne dig tilbage og nyde dit otium nu?

- Nej, det er sgu ikke mig! Jeg kan lide at optræde, og så længe jeg er sund og rask, bliver jeg ved. Jeg napper i hvert fald otte år endnu … men det kan da godt være, at jeg trapper lidt ned, når jeg bliver 80, siger sangeren med et glimt i øjet.

Dagen forinden har han været i Rudkøbing på Langeland og dagen efter sin optræden i Mejrup, skal han til Sjælland.

- Jeg bor jo i Aarhus, så det er nemt - der er lige langt til alle steder i landet, mener Richard Ragnvald, der har sammensat et program til lejligheden bestående af klassikere som "Lille pige i flade sko", hittet "Kære lille mormor" samt en mængde julesange.

Lige min genre

Karen Grønbech Laursens yndlingshjælper, Susanne Gulev, der bor i Skive, men arbejder for Kær.dk i Holstebro, har lige som mange af kollegerne meldt sig frivilligt til at servere ved julefrokosten.

- Det er så hyggeligt, og mange af mine borgere er her. Hvad jeg synes om Richard Ragnvald? Altså, han er måske ikke lige den, jeg hører mest, men når man har nævnt ham overfor de ældre borgere, siger de: "Nej, er det rigtigt? Kommer han?" Han er jo lidt berømt, og jeg tror, de føler, at det er betydningsfuldt, at han godt gider komme til vores julefrokost, siger hun.

- Det er lige sådan noget musik, jeg plejer at høre i radioen, siger 92-årige Ane Margrethe Kristiansen fra Holstebro.

Hun er til julefrokost med 83-årige Else Stranddorf, Holstebro, og dennes datter, der har ageret chauffør for de to damer.

- Jeg har været med tre-fire gange før. Det plejer at være godt, siger Ane Margrethe Kristiansen, da Richard Ragnvald slår de første strofer an.

Det er "Bjældeklang, bjældeklang", så sangeren beder publikum slå let på glasset for at få kanebjælde-klang - "så skal vi kun tænke os til sneen, der daler".

- Åh, det er lige min genre, siger Else Stranddorf med glade øjne.

Og så fortsætter Ragnvald ellers med "Jeg så julemanden kysse mor", "Snevalsen" og de andre danske juleklassikere, mens folk tager hinanden under armen og gynger i takt - og i nogle tilfælde ligefrem snupper en vals mellem bordene.

- Og så nynner vi!, siger Ragnvald i mikrofonen, mens flere chips, brunede kartofler, rødkål og asier bliver kørt ind.

Snaps hører sig til til en julefrokost- og det kunne man da også få, hvis man havde lyst. Og så var der ellers julemad - og gaver, som blev udloddet på borgernes indgangssedler. Foto: Morten Stricker
Både de ældre samt de frivillige var klar til at tage en lille vals, da Richard Ragnvald gav et valse-potpourri. Foto: Morten Stricker
Henrik Hagen, der er kontaktperson for Karen Grønbech Laursen fra Holstebro, er her ved at hjælpe med flæskesteg og brunede kartofler. Foto: Morten Stricker
Ane Margrethe Kristiansen fra Holstebro (til højre i billedet) har været med tre gange før - og det plejer at være godt, sagde hun. Foto: Morten Stricker
Serveringspersonalet - der var frivillige fra Kjær.dk, Privathjælpen og TKC Mad - skabte en lang, glad, dansende kæde, der bølgede sig rundt mellem bordene. Foto: Morten Stricker
"Sne, sne, sne, daler stille ned, ro og fred, følger med" sang Richard Ragnvald - og mange sang med. Foto: Morten Stricker
350 gæster var bænket i Mejrup Kultur- og fritidscenter til sild, flæskesteg, risalamande - og Richard Ragnvald. Og tilfredsheden blandt de ældre borgere var stor. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce