Annonce
Indland

Odense har løsningen på hjemløseproblemet: Giv dem et hjem

Det hjælper faktisk at give hjemløse en bolig, mener Hans Rønning, der er boligstrategisk konsulent i Odense. En kommune, hvor antallet af hjemløse falder, mens det stiger i andre større byer. Foto: Nils Svalebøg

Mens antallet af hjemløse stiger i andre større byer, så har Odense held med at få huset de hjemøse. Det er oven i købet en god forretning for kommunen.

Odense Kommune har fundet ud af, hvordan man får færre hjemløse. Man giver dem en bolig. Det greb har ført til godt 30 procent færre hjemløse fra optællingen i 2015 til optællingen i 2017.

Helt så enkelt er det naturligvis ikke, for hjemløse har typisk andre problemer end fraværet af et hjem, men de udfordringer har de også hånd om i Odense, oplyser Tom Rønning. Han har titel af Boligstrategisk konsulent i Odense Kommune og er en vigtigt den af den Odense-model, som kører efter princippet "housing first".

- Det er den bedst dokumenterede model i verden, og der er faktisk også god økonomi i den, siger han.

Men hvordan skaffer man mon boliger, når der er boligmangel?

- Vi bruger de redskaber, der er til rådighed. Alle kommuner har ret til at anvise almene boliger til mennesker med særlige behov, siger han.

Hjemløs i tal

Odense113 hjemløse, hvilket er en nedgang på 35 procent fra 2013 til 2017.Aarhus767 hjemløse, hvilket er en stigning på 15 procent fra 2013 til 2017.Aalborg261 hjemløse, hvilket er en stigning på 8 procent procent fra 2013 til 2017.

Går udenom ghettoerne

Kommunerne har en slags førsteret til at anvise sårbare beboere til 25 procent af de ledige lejemål uden om ventelisten til de almennyttige boligforeninger. Det er ikke alle kommuner, der benytter sig af den ret, men det gør man i Odense. Men man gør det nænsomt.

- Kommunen henviser kun til cirka 10 procent af lejemålene, og vi henviser ikke til ghetto-områder, hvor der i forvejen er sociale problemer. Vi fordeler i tæt samarbejde med boligforeningerne, siger Tom Rønning.

En hjemløs kan typisk få anvist en bolig i løbet af 1-2 måneder i Odense Kommune. Men et hjem er kun første skridt. Folk, der har levet på gaden, kan have store udfordringer ved pludselig at befinde sig i en lejlighed med nymalede hvide vægge og naboer til alle sider.

Derfor er andet skridt i "housning first" lige så vigtig:

- Kommunen sætter ind med individuel støtte og hjælp til, at beboeren kan forvalte sit eget liv. Vi slipper ikke disse borgere, bare fordi de har fået en lejlighed, siger Tom Rønning.

Annonce

Penge at spare

Det kan handle om hjælp til alt fra husorden og boligindretning til misbrugsbehandling og hvordan man er en ordentlig nabo. Ifølge Rønning er de hjemløse overraskende gode til at leve op til kravene om eksempelvis godt naboskab.

- Vi har anvist boliger til 317 i mellem 2011 og 2016. Og 92 procent af dem bor stadig i egen bolig. De vil jo gerne have en bolig og leve et almindeligt liv, og den chance holder de fast i med næb og kløer, siger Tom Rønning.

Først bolig, så støtte og skridt tre kan være, at kommunen faktisk sparer penge:

- Alternativet til egen bolig vil ofte være en plads i et forsorgshjem eller en institution. Den koster mellem 30.000 og 50.000 kroner i månedet. Der er altså rigtigt mange penge til at købe støtte til de her borgere for, hvis de bor i eget hjem. Og så får de også den tilfredsstillelse at få et ansvar for deres eget liv og blive en aktiv del af samfundet i stedet for at være pacificeret, siger Tom Rønning.

Der var 113 hjemløse, der var registreret i Odense ved den seneste optælling fra 2017, som bliver foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive). I 2015 var tallet 173.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsannoncen sagde alt: 'Livet var færdig med A.P. , før A.P. var færdig med livet'

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kontakter gav Martin et arbejde: Jeg nåede næsten ikke at føle at jeg var ledig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Det er muligt, at vi ikke har brug for en læge, men vi ringer ikke til lægevagten uden grund

Erhverv

Ledigheden er helt i bund: - Jeg kan ikke huske, at der har været så få uden arbejde

Kultur

Hvorfor er det 'kun' kvinder, der benytter biblioteket?

Erhverv

Lundme i knibe: Da kvinden i hans liv flyttede ind, fulgte katten med

Sport For abonnenter

Superligadrømmen er blevet til en divisionsdrøm i barndomsklubben

Indland

Efterårets første rigtige blæsevejr rammer landet torsdag

Navne

Ny festival: - Jazz er jo også at skylle en whisky ned, mens man hygger sig med musikken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Sport For abonnenter

Minut for minut: To mål af Mirsad sikrede HB alle tre point i Fuglebakken

Holstebro For abonnenter

Parkinsons-ramte Gunner må selv betale sin genoptræning - flytter han over kommunegrænsen, er den gratis

Holstebro

Der har allerede været rift om boliger, selvom de først står klar til sommer: Vi fik en telefonstorm

Annonce