Annonce
Kultur

Nyt, stort værk præsenteret: Når kunsten er helt ude i skoven

Tada...andet værk i serien Amplified Views blev mandag præsenteret. Foto: Anders Trærup
Andet værk i serien Amplified Views, der udspringer af lydfestivalen Struer Tracks, blev mandag præsenteret godt inde i Klosterheden på en plet, hvor naturen ellers havde al opmærksomheden.

Klosterheden: Lidt forbi Resen, så til venstre og så ellers bare videre, indtil, man tror, man er kommet for langt.

Sådan lyder rutevejledningen - i grove træk - til det kunstværk, der mandag blev præsenteret som det andet i rækken under overskriften Amplified Views.

Det foregik i en lysning godt inde i Klosterhedens tætte skov, hvor et lille areal var ryddet til lejligheden, og 40-50 personer var mødt op.

Der var da også både gløgg og kaffe at holde sig varm på denne eftermiddag i skoven, hvor hovedattraktionen var dækket af stofklæder til at begynde med.

Før disse kunne trækkes, blev der budt velkommen af en skovens mand - Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Vestjylland.

- Det er en stor dag for os i Naturstyrelsen. For os handler det om at få folk ud i naturen, og nu får vi kultur i naturen - det er fantastisk, lød det, inden han gav ordet til Ursula Nistrup, der har skabt værket i samarbejde med Bang & Olufsen.

Hun forklarede, hvordan værket forholder sig til farverne på himlen om aftenen, når solen går ned, og at det er skabt til at indfange lyden, når det suser i trækronerne.

Annonce

For os handler det om at få folk ud i naturen, og nu får vi kultur i naturen - det er fantastisk.

Poul Ravnsbæk, Naturstyrelsen Vestjylland

Kunst i naturen

Nu vil nogle så måske alligevel spørge sig selv, hvorfor man placerer kunst godt gemt af vejen i en skov ved en legeplads.

Det spørgsmål kan Jacob Kreutzfeldt, der er festivalleder for Struer Tracks, som ideen om Amplified Views udspringer af, hjælpe med.

- Ideen med projektet har fra starten været at sprede det her værk ud i hele kommunen, og der har vi sammen med folk i kommunen kigget på, hvad der er af specielle, storslåede naturoplevelser, og et af de første steder, vi kom på, var Klosterheden, forklarer han:

- Nu har vi lavet to, og når der kommer flere, bliver der mulighed for at springe rundt og besøge forskellige steder samtidig med, at man ser det her værk udfolde sig.

Kunst og natur hænger nemlig ganske fint sammen ifølge Jacob Kreutzfeldt:

- Når man går rundt i naturen, giver man sig også tid til at kigge rundt omkring, dufte og mærke stemninger, at der så lige står et kunstværk på vejen, synes jeg kun, forstærker det.

Nøvling Auto

I sin præsentation af Amplified Views 2 kom Ursula Nistrup da også ind på, at hun håber, der skal laves mange flere - og samtidig en tak til alle dem, der har hjulpet til med værket.

Herunder hører i høj grad Bang & Olufsen, som mandag var repræsenteret ved design-direktør Kresten Krab-Bjerre, men det viste sig også, at en nok lidt mere ukendt spiller har haft en bestemt ikke uvæsentlig rolle.

- Vi arbejder på at få op til fem elementer, men det er ikke nogen hemmelighed, at det er blevet dyrere, end vi havde håbet. Der er lagt mange håndværkstimer i det, siger Jacob Kreutzfeldt og forklarer, hvordan det begynder med en skitse, som så bliver til en industriel tegning.

- Derefter er det et håndværk at få formet pladerne, og det sker hos Nøvling Auto. Indfarvningen af pladerne og alt det, der handler om at støbe dem, foregår på B&O, men formgivningen er lavet hos Nøvling Auto.

Håbet er, at næste værk i rækken kan komme til foråret.

Der var mødt en 40-50 mennesker op, da værket skulle afsløres. Foto: Anders Trærup
Sådan ser det ud - det nye værk i Klosterheden. Foto: Anders Trærup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce