Annonce
Lemvig

Nyt skrift om forlis

Nyt hæfte skal supplere informationstavler ved vestkysten, der skal fortælle om de mest spektakulære forlis på vestkysten

Thyborøn: Sea War Museum i Thyborøn har netop udgivet et lille, historisk skrift med titlen "Skibsvragenes Kyst". Her i fortæller erhvervsdykker Gert Normann Andersen, der også driver Sea War Museum, om en række af de mest bemærkelsesværdige strandninger og vrag, der findes på kysten fra Thyborøn til Vedersø. Samtidigt vil Maritimhistorisk Selskab inden turistsæsonen opsætte skilte ved de steder på kysten, hvor forlisene har fundet sted. Tanken er, at de skal opsættes ved nærmeste parkeringsmulighed i nærmeden af, hvor skibfsfragene ligger i dag.

Det lille hæfte giver historien om de 20 mest spektakulære strandninger, der er sket i området. De bedst kende strandinger vil være de engelske orlogsfartøjer Sct. George og Defence, det russiske zarskib Alexander Newsky, samt den tyske ubåd U20, hvis tårn i dag kan ses i Sea War Museum. De er alle omtalt i hæftet, hvor man også kan finde andre bemærkelsesværdige strandinger. Hæftet fortæller blandt andet om den kongelige, svenske hjuldamper Oden, der strandede ud for Thyborøn med flere baroner og adelige ombord. Eller om den lille skibskirkegård ud for Bovbjerg Fyr, hvor der blandt andet ligger tre vrag. Det var også her i området, at damperen August strandede i 1893 - lige i skellet mellem Fjaltring og Trans bjergelaugs rettighedsområder. De to laug brugte flere dage på at skændes om, hvem der måtte bjerge fra vraget. Ingen man blev enige, blev vraget knust i en ny storm, og derfor blev der aldrig udbetalt bjergeløn. Det seneste forlis, der er medtaget i hæftet, er historien om hvalfanger skibet Southern Briar, der forliste i 1967 ud for Ferring Sø. To hvalfargerskibe var under bugsering til Tyskland, da en slæbetrosse sprang på grund af dårligt vejr. Det ene drev i land ved Dybå, hvor det senere blev hugget op på stranden, men Southern Briar ligger fortsat i havet lidt syd for høfde 12.

Hæftet kan købes for 30 kroner i enten boghandelen eller på Sea War Museum og tages med under armen, hvis man vil på tur til Vestkysten for at se de steder, der er omtalt i skriftet.

Gert Normann Andersen har tidligere skrevet et tilsvarende hæfte om forlis på strækningen fra Vedersø til Fjaltring, men den er udsolgt for flere år siden.

Det nye hæfte bliver udgivet på både dansk, tysk og engelsk.

Annonce
Kultur For abonnenter

Nostalgifestivalen møder kritik: Holder I det skjult, at ingen af hovednavnene kommer?

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Nybyggere i klemme: Erhvervsfolk strides om retten til jordstykke og millionfortjeneste

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Holstebro

Corona: Smitten har igen fået fat i Holstebro

Struer

Lækkerbisken til cykelfans: Mark Cavendish åbner ballet i Struer

Struer For abonnenter

Banken forlanger sikkerhed for, at politikere fra byrådet holder sig fri af både hvidvask og terrorisme

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Erhverv

Borbjerg-købmand tager konkurrencen op: Udvider for 2,5 millioner kroner

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Kultur

Hovednavnet afsløret til Run to the Beat

Leder For abonnenter

Dødsulykken på Idomlundvej: De lukkede døre i retten er et problem

Struer

Rådgivning for fædre åbner igen

Annonce