Annonce
Holstebro

Nyt initiativ i Mejrup: Nu kan man blive skoleonkel eller -tante

Eleverne i de mindste klasser på Mejrup Skole får i fremtiden tilknyttet en skoleonkel eller -tante, der frivilligt skal hjælpe i det sociale nogle timer om ugen. Arkivfoto: Morten Stricker.
Frivillige voksne skal hjælpe til med det sociale, dele ud af livserfaring og lytte, hvis en elev er ked af det.

Mejrup: Når de mindste elever på Mejrup Skole i fremtiden skal have hjælp til en leg eller have læst noget højt, bliver det ikke nødvendigvis læreren, der skal stå for det.

Skolebestyrelsen søger nemlig frivillige til et nyt projekt, hvor voksne kan blive skoleonkler eller -tanter.

Ordningen går ud på, at de frivillige onkler og tanter bliver koblet på en klasse i indskolingen, hvor de skal være nogle få timer om ugen. De frivilliges opgaver kan for eksempel være at fortælle historier eller give en hånd med i det sociale.

- Det er mest efterlønsalderen, vi kigger efter, da de kan bidrage med en masse livserfaring, også fra før den tid, hvor telefonerne overtog, siger Ole Nielsen fra Skolebestyrelsen på Mejrup Skole, der lægger vægt på, at skoleonklerne og -tanterne ikke skal undervise.

- Det er ikke en hjælpelærer, og det her er ikke et forsøg på at snige os til nogle ekstra ressourcer i det faglige personale. De skal være en del af klassemiljøet og blandt andet hjælpe børnene til legeprojekter, siger han.

Annonce

Win-win

Ideen om projektet er kommet efter inspiration fra en skole i Aarhus, hvor børnene og de voksne ifølge Ole Nielsen har haft meget glæde af hinanden. Det samme tror han på vil komme til at ske i Mejrup.

- For mig at se er det jo lidt et win-win projekt, hvor ungerne får nogle gode ting, men hvor de voksne også får lov til at dele ud af sig selv. Jeg synes, at det er meget i tidens ånd, at man giver noget tilbage til hinanden, siger han.

Projektet er helt nyt, og der er derfor ikke fundet nogle onkler og tanter endnu. Men på Mejrup Skole håber skoleleder, Tom Pedersen, på, at det kan lade sig gøre at finde en voksen til alle klasserne i indskolingen.

- Lærerne har sagt ja til det, og jeg tror faktisk, at der bliver rift om dem. Det kan være rart lige at have en ekstra person, hvis der skal bindes snørebånd, eller hvis en elev er ked af det og har brug for at snakke, siger Tom Pedersen.

Skolebestyrelsen satser på, at de første skoleonkler og -tanter tager plads ved de små skoleborde i starten af det nye år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce