Annonce
Holstebro

Naboer: Nyt håb om at slippe for 35 meter elmaster

Der er nu nyt håb om, at en række naboer vest for Holstebro kan slippe for 35 meter høje elmaster. Arkivfoto
Det viser sig nu, at det er muligt at lægge en langt større del af den nye vestjyske højspændingsforbindelse fra Idomlund til grænsen i kabler, og det giver nyt håb for en række naboer vest for Holstebro.

HOLSTEBRO: En række naboer vest for det militære øvelsesområde, har sendt en fælles indsigelse mod Energinets planer om 35 meter høje elmaster, som kommer tæt forbi deres huse - og som skal erstatte eksisterende elmaster, som løber gennem det militære område.

Det har nemlig vist sig ikke at være korrekt, når Energinet har sagt, at kun 15 procent af ny elforbindelse fra Idomlund til grænsen kan lægges i kabler i jorden. Den konklusion fik Energinet i foråret bekræftet i en såkaldt uvildig rapport fra det canadiske konsulentfirma WSP. Men nu har Jyllands-Posten fået aktindsigt, og det viser sig, at konsulenterne vurderede, at hele strækningen kunne lægges i kabel, men at det ville blive dyrt. Men det fik offentligheden aldrig at vide, og det giver fornyet politisk debat om sagen.

- Det er godt, at nogen graver i det, for det giver lidt håb. Det, at vi andre sender en indsigelse og ønsker kablerne lagt i jorden, er de nok ligeglade med hos Energinet. Vi er oppe mod meget store interesser, siger Kristian Just, der bor på Engholmvej på en nedlagt ejendom, hvor familien har boet i 15 år.

Ejendommen ligger 350 meter fra de planlagte master.

- Ifølge Energinet betyder det, at vi ikke er berørt, så vi kan ikke få erstatning. Men selvfølgelig bliver ejendommen mindre værd, siger Kristian Just.

De nuværende master løber i det militære område 600-800 meter fra ejendommen.

- Vi kan se dem, men de generer os ikke, siger Kristian Just, som ser de nye elmaster som uretfærdige.

- Hvorfor skal Vestjylland splittes ad på denne måde. Vi bor ikke så mange, men vi har de åbne vidder, siger Kristian Just.

Annonce
De nuværende højspændingsmaster løber gennem det militære øvelsesområde vest for Holstebro, men Energinet vil placere nye 35 meter høje elmaster vest for øvelsesområdet - og tæt på en stribe ejendomme. Foto: Jens Kirk

Ekstra håb

I nærheden bor Ejgil Sandbæk, som risikerer at få de nye elmaster blot 75 meter fra huset.

- Vi håber stadig, at de bliver lagt i kabler i stedet - og helst i det militære områder. Det vil hjælpe, hvis militæret gør indsigelse, fordi master i vores område vil genere helikoptere, siger Ejgil Sandbæk.

Familien har udsigt til erstatning - og vil også kunne bede om at blive købt ud.

- Masterne bliver høje, men det værste kan blive støjen fra elnettet - og især i tåget vejr, siger Ejgil Sandbæk.

Det giver ham et nyt håb, hvis det bliver besluttet, at en større del af den nye forbindelse skal lægges i kabler.

- Vi håber da, at de finder en løsning, så vi kan slippe for de høje master, siger Ejgil Sandbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce