Annonce
Holstebro

Naboer: Nyt håb om at slippe for 35 meter elmaster

Der er nu nyt håb om, at en række naboer vest for Holstebro kan slippe for 35 meter høje elmaster. Arkivfoto
Det viser sig nu, at det er muligt at lægge en langt større del af den nye vestjyske højspændingsforbindelse fra Idomlund til grænsen i kabler, og det giver nyt håb for en række naboer vest for Holstebro.
Annonce

HOLSTEBRO: En række naboer vest for det militære øvelsesområde, har sendt en fælles indsigelse mod Energinets planer om 35 meter høje elmaster, som kommer tæt forbi deres huse - og som skal erstatte eksisterende elmaster, som løber gennem det militære område.

Det har nemlig vist sig ikke at være korrekt, når Energinet har sagt, at kun 15 procent af ny elforbindelse fra Idomlund til grænsen kan lægges i kabler i jorden. Den konklusion fik Energinet i foråret bekræftet i en såkaldt uvildig rapport fra det canadiske konsulentfirma WSP. Men nu har Jyllands-Posten fået aktindsigt, og det viser sig, at konsulenterne vurderede, at hele strækningen kunne lægges i kabel, men at det ville blive dyrt. Men det fik offentligheden aldrig at vide, og det giver fornyet politisk debat om sagen.

- Det er godt, at nogen graver i det, for det giver lidt håb. Det, at vi andre sender en indsigelse og ønsker kablerne lagt i jorden, er de nok ligeglade med hos Energinet. Vi er oppe mod meget store interesser, siger Kristian Just, der bor på Engholmvej på en nedlagt ejendom, hvor familien har boet i 15 år.

Ejendommen ligger 350 meter fra de planlagte master.

- Ifølge Energinet betyder det, at vi ikke er berørt, så vi kan ikke få erstatning. Men selvfølgelig bliver ejendommen mindre værd, siger Kristian Just.

De nuværende master løber i det militære område 600-800 meter fra ejendommen.

- Vi kan se dem, men de generer os ikke, siger Kristian Just, som ser de nye elmaster som uretfærdige.

- Hvorfor skal Vestjylland splittes ad på denne måde. Vi bor ikke så mange, men vi har de åbne vidder, siger Kristian Just.

De nuværende højspændingsmaster løber gennem det militære øvelsesområde vest for Holstebro, men Energinet vil placere nye 35 meter høje elmaster vest for øvelsesområdet - og tæt på en stribe ejendomme. Foto: Jens Kirk
Annonce

Ekstra håb

I nærheden bor Ejgil Sandbæk, som risikerer at få de nye elmaster blot 75 meter fra huset.

- Vi håber stadig, at de bliver lagt i kabler i stedet - og helst i det militære områder. Det vil hjælpe, hvis militæret gør indsigelse, fordi master i vores område vil genere helikoptere, siger Ejgil Sandbæk.

Familien har udsigt til erstatning - og vil også kunne bede om at blive købt ud.

- Masterne bliver høje, men det værste kan blive støjen fra elnettet - og især i tåget vejr, siger Ejgil Sandbæk.

Det giver ham et nyt håb, hvis det bliver besluttet, at en større del af den nye forbindelse skal lægges i kabler.

- Vi håber da, at de finder en løsning, så vi kan slippe for de høje master, siger Ejgil Sandbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Venstre, vindmøller og dobbeltspil

Struer

Havne Allé lukkes i weekenden

Annonce