Annonce
Erhverv

Nyt firma vil gøre det sikkert at have musik i ørerne i trafikken

Valdemar er altid opmærksom på trafikken og hører kun musik i det ene øre, når han cykler. Foto: Frede Stengaard
En spansk iværksætter har valgt Struer som hjemsted for sin virksomhed, der arbejder med en mere trafiksikker løsning til at få musik på cykelturen.

Struer: 13-årige Valdemar Skydsgaard fra Struer får som så mange andre en oplevelse af, at det går lidt nemmere, hvis han får musik i ørerne, når han rammer en bakke eller kommer i modvind på en af sine tre cykler.

- Jeg har både en bycykel og en racercykel og så den her, fortæller han, da han bliver opmærksom på, at vi gerne vil tale med ham, mens han i rask tempo er på vej op ad bakken på Bredgade på sin røde mountainbike.

- Men jeg kan stadigvæk høre, hvad der sker omkring mig, forsikrer han.

Annonce

- Der er kun musik i den ene side. Den til det højre øre virker ikke, forklarer han efter at have trukket sine earpods, - plugs, eller hvad de nu hedder, ud af øregangene.

Pods og plugs og høretelefoner af enhver art, som så mange kører rundt med på cykelturen, når de er på vej til enten arbejde eller skole eller måske bare ude for at motionere og få gang i kroppen.

Løberne bruger dem også. Det samme gør fædre og mødre med barnevogne.

Fandt løsningen i Struer

- Men i trafikken er det et problem, hvis der bliver lukket helt af for alt andet end musikken, konstaterer Rådet for Sikker Trafik - og et nyetableret firma i Struer vil nu tilbyde en løsning, som gør det muligt at have øre for både musikken og alt det, der sker i trafikken.

Firmaet er grundlagt af spanske Enoc Armengol, som havde den rette ide, som går ud på at få konstrueret et sæt hovedtelefoner, som bliver placeret rundt om nakken, så de sender lyden op mod øret i stedet for at blokere for alle andre lydindtryk fra omgivelserne.

nyt firma i soundhub vil udvikle og lancere nye hovedtelefoner til sikker trafik

For at gøre betjeningen fuldstændig håndfri er det meningen, at de skal styres med stemmekontrol, og der vil være mulighed for at få rutevejledning direkte ind i ørerne uden at skulle kigge på en skærm for at finde vej i ukendt terræn.

Så da Enoc Armengol var på udkig efter en samarbejdspartner, der kunne hjælpe ham videre med teknikken, fandt han vej til Sound Hub Denmark i Struer.

Her bliver teknikken nu udviklet i firmaet Circulr Sound Tech ApS, som blev etableret i maj 2021, og med hjælp og støtte til detaljerne fra både Bang & Olufsen og Harman forventer Enoc Armengol i følge en pressemeddelelse om projektet fra Sound Hub Denmark at kunne lancere de første trafiksikre høretelefoner til oktober.


Samlet set er det altså cirka hver tiende cyklist, som har problemer med at høre trafikken omkring sig, fordi han eller hun kører med musik i ørerne.

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik


Hans udgangspunkt var nogle tal fra The National Electronic Injury Surveillance System (NEISS) i USA, som viste, at antallet af hospitalsindlæggelser efter uheld på el-scooter var vokset med 365 procent i løbet af fire år lang periode 2014 og 2018. Antallet af ulykker var ifølge de amerikanske statistikker vokset med 222 procent, og Enoc Armengol havde en formodning om, at udviklingen ville være nogenlunde den samme i Europa - og at en del af årsagen skulle findes i brugen af  telefoner og alverdens andre former fra distraherende elektronik i trafikken.

Annonce

Hver tiende cyklist

For at få lidt mere klarhed over, hvor stort et problem, det er i Danmark, fik Rådet for Sikker Trafik i år Epinion til at kontakte et repræsentativt udsnit af danske cyklister.

De 2384 cyklister, som deltog i undersøgelsen blev blandt andet bedt om at tage stilling til, hvor tit, de kørte med musik i ørerne, når de bevægede sig rundt i trafikken, og hvor ofte de selv havde en fornemmelse af,  at det var svært at registrere, hvad der i øvrigt skete omkring dem. hvordan deres adfærd er i trafikken.

Cirka en tredjedel af de adspurgte svarede, at de jævnligt kørte med musik i ørerne, og en tredjedel af disse måtte erkende, at de kunne have svært ved at høre, hvad der skete i trafikken på grund af musikken.

- Samlet set er det altså cirka hver tiende cyklist, som har problemer med at høre trafikken omkring sig, fordi han eller hun kører med musik i ørerne, forklarer Jeppe Gudmandsen, som er pressekonsulent for Rådet for Sikker Trafik.

Inden de nye hovedtelefoner fra det nystartede firma i Struer bliver lanceret, har Rådet for Sikker Trafik derfor et par gode råd, som alle bør følge:

- Skal du høre musik, så vælg playliste, inden du cykler

- Skru ned for lyden eller brug kun én hørebøf, så du kan høre trafikken

- Hold ind til siden hvis du skal bruge din mobil.

Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

UDDANNELSE

Amalie havde ikke kodet en eneste linje, før hun startede på uddannelsen til programmør: Nu er hun på IT-landsholdet

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce