Annonce
Holstebro

Nysgerrige ulveturister krænker privat ejendomsret i jagten på ulven

Både Landbrug og Fødevarer og Dansk Skovforening har modtaget mange mails fra frustrerede medlemmer, fordi nysgerrige ulve-entusiater trænger ind private ejendom i jagten på et glimt af ulven. Foto: Claus Thorsted/Scanpix

Når der bliver spottet en ulv i det ganske land, strømmer nysgerrige ulve-entusiaster til. Ifølge flere foreninger og organisationer er det til stor gene for landmænd og skovejere, for langt fra alle ulveturister overholder de gængse færdselsregler i naturen.

Ulveturister: Om jagten på ulven bliver så gribende og intens, at folk glemmer tid og sted, eller om folk ganske enkelt ikke kender reglerne er uvist. Ikke desto mindre bryder mange nysgerrige ulve-entusiaster naturens færdselsregler og krænker privat ejendomsret i jagten på et glimt af ulven, lyder det fra flere foreninger og organisationer. Det sker, når de som en slags ulveturister drager til de områder, hvor medier eller forskere beretter, at der er observeret ulve.

Både Peter Busck, bestyrelsesmedlem i Dansk Skovforening, og Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug og Fødevarer, der begge er medlem af Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, har modtaget flere mails fra borgere, der beklager sig over problemet.

I en mail til Lars Hvidtfeldt, som JydskeVestkysten har set, skriver Annette og Peter Kofoed, der er fåreavlere i den såkaldte ulvezone i Vestjylland, blandt andet:

- Folk vader ind på vores marker uden tilladelse, kører stærkt forbi vores hus, så man må springe for livet. Vi er gentagne gange uopfordret blevet kontaktet af vildt fremmede mennesker, der vil købe vores hus, fordi de synes, det er åh så spændende at have ulven i baghaven. Vi har desuden observeret, at der bliver kørt med store kørertøjer i høj fart om aftenen, samtidig med at der bruges skarpe projektører til at lyse ind over hedeområdet i forsøget på at se en ulv.

Til JydskeVestkysten fortæller Annette Kofoed, at problemet er størst om vinteren, hvor ulven bevæger sig tættere på parrets fårefolde i jagten på føde, og hvor den dermed er lettere at opspore for nysgerrige.

Annonce

Mange respekterer ikke, at man kun må gå på veje og stier i privat skov, og at det kun må foregå mellem solopgang og solnedgang.

Peter Busck, bestyrelsesmedlem i Skovforeningen

Reagerer aggressivt

I en anden mail sætter en borger spørgsmålstegn ved, om alle vildtkameraer, der er sat op i ulveområdet, nu også er lovlige.

- Jeg har nu oplevet at der hænger kameraer i områder hvor der ikke skiltes med det (...) På min sidste tur fandt jeg fem vildtkameraer, nogle af dem var der kontaktoplysninger på, andre var der ikke, lyder det i mailen.

Ifølge Lars Hvidtfeldt handler problemet ikke kun om ulveturisternes adfærd, men også om deres generelle indstilling og reaktion, når skov- og markejere forsøger at påtale diverse regelbrud.

- De (ulveturisterne, red.) bliver sure og aggressive, og mener de har ret til at færdes overalt, fordi det er deres ret at opleve ulven, siger han og sammenligner ulveturisternes adfærd med decideret chikane, som både forstyrrer privatlivets fred og risikerer at gøre skade på afgrøder og ejendom.

- Mange respekterer ikke, at man kun må gå på veje og stier i privat skov, og at det kun må foregå mellem solopgang og solnedgang. Nogle mennesker går i ulverus i deres iver efter at komme ud og observere og undersøge ekskrementer, og tænker ikke over, hvor de kører eller går, siger Peter Busck.

Fokus på lovlige data

For nyligt fortalte JydskeVestkysten, at Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus bruger frivillige borgere som led i ulveforskningen. Det er rigtig godt, mener både Peter Busck og Lars Hvidtfeld, men der er i den sammenhæng alt for lidt fokus på, hvordan man færdes i naturen på hensigtsmæssig vis, lyder det.

På Naturhistorisk Museum i Aarhus kan forsknings- og samlingschef Kent Olsen ikke genkende billedet.

- Jeg kan ikke stå til regnskab for alle borgere, men vi gør alt, hvad vi kan, for at henstille til, at alle registreringer foregår i henhold til gældende lovgivning, siger han og fortæller, at alle faste frivillige underskriver en kontrakt, hvori de lover at overholde naturens færdselsregler.

- Vi ringer også og tjekker op på, at alle data er indsamlet på lovlig vis, når en tilfældig borger henvender sig og mener at have set en ulv, siger Kent Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce