Annonce
Lemvig

Nye solcelleprojekter planlægges

Der bliver efterspørgsel på plads til solcelleparker. Det første i kommunen var dette i Nees. Arkivfoto: Morten Stricker
Kommunen har indkaldt konkrete projektforslag - nu melder de første projektmagere sig på banen med ønske om store solcelleparker

Lemvig: Planerne om store solcelleanlæg i Lemvig Kommune begynder nu at dukke op i kølvandet på, at Lemvig Kommune har indkaldt projektforslag.

Skovgaard Invest har tre anlæg i støbeskeen, men ved endnu ikke, om de kan få byggetilladelsen af Lemvig Kommune. Alligevel indkalder man allerede nu til informationsmøde for at være klar til at præsentere kommunen for de bedste tilbud.

- Vi vil gerne lave de projektforslag, der generer færrest muligt. Derfor indkalder vi til informationsmøde for at fortælle om vore planer og høre, om der måske er nogle ting, vi har overset, siger Jens Jørgen Birch, der arbejder med økonomi og planlægning af nye anlæg hos Skovgaard Invest.

Jørgen Skovgaard, der ejer Skovgaard Invest, forklarer, at firmaet gerne vil bidrage til omlægningen af det danske energiforbrug, der de kommende år i stigende grad skal lægges om til el. En stor del af den øgede elproduktion skal stamme fra vindmøller, men en anselig del skal også stamme fra biomasse og solenergi - blandt andet de planlagte solcelleanlæg, der nu arbejdes med.

Der holdes to informationsmøder om de planlagte anlæg. Tirsdag den 26. november vil man fortælle om et anlæg, der skal rejses på 180 hektar jord på Nørtoftvej 17 og 21, samt på et 20 hektar stort område på Damhusvej 47. Skovgaard Invest samarbejder med Helge Maagaard om de to projekter. Informationsmødet holdes i Skalstrup Forsamlingshus.

Der ud over planlægger Skovgaard Invest et større anlæg på et knap 80 hektar stort areal på Vandborgvej 83 i Dybe. Det holdes der orienteringsmøde om i Ramme Hallen dagen efter. På møderne vil man fortælle om planerne, og hvordan opførelsen vil foregå, hvis man får de nødvendige tilladelser. En tilladelse ventes at rumme krav om til hegning og tilplantning, så de store solcellepaneler ikke skæmmer i det omkringliggende landskab.

Baggrunden er, at Lemvig Kommune har udarbejdet en strategiplan, der beskriver, hvor der kan placeres store solcelleanlæg i kommunen, men samtidigt vil man gerne begrænse interessen til 3-500 hektar solenergianlæg i perioden 2020-2021. Derfor har man bedt alle projektmagere fremsende projektforslag senest 1. december i år, hvorefter kommunen tager stilling til, hvilke der skal arbejdes videre med. De enkelte projekter bliver blandt andet vurderet efter, om de tager hensyn til naturbeskyttelse, landskabelige forhold, infrastruktur, ejerforhold samt den lokale opbakning til projekterne.

Det er ikke mindst det sidste punkt omkring den lokale opbakning, som Skovgaard Invest forsøger at forberede med informationsmøderne. Man har allerede haft kontakt til de nærmest, berørte naboer, men ønsker også at lytte til eventuelle kritikpunkter, man har overset i planlægningen.

- Så du må gerne skrive, at alle er velkomne til møderne, siger Jørgen Skovgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce