Annonce
Lemvig

Klimatorium får ekstra millioner: Skal gå til klima-projekt

Sådan kommer det kommende klimatorium på Lemvig Havn til at se ud. Arkivfoto
Det nye projekt "Water Valley" skal videreføre klimatilpasningsprojektet Coast to Coast Climate Challenge.

Lemvig: Det nye Klimatorium i Lemvig får nu et ekstra milliontilskud fra Region Midtjylland, der skal bruges til at videre Region Midtjyllands klimatilpasningsprojekt Coast to Coast Climate Challenge, der populært forkortes C2CC.

Når projektet udløber, skal det videreføres af det nye projekt Water Valley. Det blev der indgået aftale om i forbindelse med en stor klimakonference, der blev holdt i Horsens 23.-24. oktober. Som en del af konferencen underskrev de to formidlingscentre på klimatilpasningsområdet, Klimatorium i Lemvig og AquaGlobe i Skanderborg, sammen med regionen en aftale om det kommende samarbejde, og dermed er projektet "Water Valley" skudt i gang. Aftalen indebærer blandt andet, at Region Midtjylland støtter projektet med fire milioner kroner, hvor af halvdelen skal tilgå Klimatorium i Lemvig.

- Det er penge, vi skal bruge til at udvikle projektet, siger direktøren for Lemvig Vand og Spildevand, Lars Nørgaard Holmegaard, der også er i spidsen for Klimatorium.

Der ud over fik de to formidlingscentre hver 200.000 kroner gennem en række samarbejdsprojekter, der ligeledes skal anvendes til forundersøgelser.

- Forenklet sagt kan man sige, at vi kører vicdere med C2CC, men det bliver sat ind i en større kontekst fremover, siger Lars Nørgaard Holmegaard.

- Det er penge, der vil være med til at styrke Klimatorium både lokalt, men selvfølgelig også regionalt. Det vil give mulighed for at være med på både national plan samt internationalt, siger han.

Aquaglobe i Skanderborg arbejder især med de klimaproblemer, som de øgede mængder nedbør vil medføre. Klimatorium i Lemvig beskæfter sig med de forventede havstigninger og hvordan man i den forbindelse kan sikre sig mod de øgede vandmængder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce