Annonce
Holstebro

Nye læger skal kunne blive boende i Nordvestjylland under uddannelse

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen. Arkivfoto.
Sundhedsministeren vil det gøre mere attraktivt at blive læge i Nordvestjylland med nye uddannelsesstillinger. Socialdemokraterne er enige, men savner langt mere handling.
Annonce

Nordvestjylland: Sundhedsminister Elle Trane Nørby (V) vil gøre det lettere for kommende praktiserende læger at tage en større del af deres uddannelse i det nordvestjyske og dermed også øge chancen for, at de slår sig ned i området efter endt uddannelse.

- Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at slå sig ned som læge de steder, hvor der mangler læger. Derfor har jeg godkendt de her særlige forløb, hvor de unge læger slipper for potentielt at flytte fra den ene ende af landet til den anden under deres uddannelse. Vi håber, at det også på sigt vil få de unge læger til at blive i regionen til gavn for vestjyderne, siger sundhedsminister.

Tidligere har kommende læger i almen medicin kunnet risikere at skulle flytte land og rige rundt for at få deres uddannelse.

Men med et sammenhængende forløb garanteres det, at flere dele af uddannelsens elementer finder sted inden for samme videreuddannelsesregion. Det er Videreuddannelsesregion Nord, som har fået godkendt muligheden for at slå op til fire særlige uddannelsesforløb i almen medicin op årligt i perioden 2020 til 2024.

Og dele af de sammenhængende uddannelsesforløb skal placeres i Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner, slår sundhedsministeren fast.

Annonce

Et lille plaster

Det lokale folketingsmedlem Annette Lind (S) er sådan set positiv over for ministerens initiativ.

- Alt, hvad der kan være med til at skaffe flere praktiserende læger er velkomment. Også det her initiativ.

- Men det er desværre bare et lille plaster på et meget stort sår, siger Annette Lind.

Hun savner flere og mere ambitiøse initiativer i forhold til at løse problemet.

Mens blot to ud af 71 introduktionsstillinger som praktiserende læge står ledige uden for den vestlige del af regionen, står næsten hver tredje af de 25 introduktionsstillinger i den vestlige del af regionen ledige.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for at gøre endnu mere. Og så er ministerens forslag blot en forsøgsordning, ganske som det er vanskeligt at se, hvor mange af de særlige forløb, der skal finde sted i vores del af landet, siger Annette Lind.

Annonce

Tjenestepligt

I dag står mere end 100.000 danskere uden en egen læge.

Tallet er bare vokset og vokset.

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen.

- Regeringen har ikke gjort noget ved problemet. Derfor har vi også sagt, at alle nyuddannede læger skal have en tjenestepligt i områder med lægemangel efter endt uddannelse, siger Annette Lind.

Lægeforeningen er dog kritisk over for forslaget om at tvinge læger til at tage arbejde i områder med lægemangel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Annonce