Annonce
Holstebro

Nye læger skal kunne blive boende i Nordvestjylland under uddannelse

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen. Arkivfoto.
Sundhedsministeren vil det gøre mere attraktivt at blive læge i Nordvestjylland med nye uddannelsesstillinger. Socialdemokraterne er enige, men savner langt mere handling.

Nordvestjylland: Sundhedsminister Elle Trane Nørby (V) vil gøre det lettere for kommende praktiserende læger at tage en større del af deres uddannelse i det nordvestjyske og dermed også øge chancen for, at de slår sig ned i området efter endt uddannelse.

- Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at slå sig ned som læge de steder, hvor der mangler læger. Derfor har jeg godkendt de her særlige forløb, hvor de unge læger slipper for potentielt at flytte fra den ene ende af landet til den anden under deres uddannelse. Vi håber, at det også på sigt vil få de unge læger til at blive i regionen til gavn for vestjyderne, siger sundhedsminister.

Tidligere har kommende læger i almen medicin kunnet risikere at skulle flytte land og rige rundt for at få deres uddannelse.

Men med et sammenhængende forløb garanteres det, at flere dele af uddannelsens elementer finder sted inden for samme videreuddannelsesregion. Det er Videreuddannelsesregion Nord, som har fået godkendt muligheden for at slå op til fire særlige uddannelsesforløb i almen medicin op årligt i perioden 2020 til 2024.

Og dele af de sammenhængende uddannelsesforløb skal placeres i Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner, slår sundhedsministeren fast.

Annonce

Et lille plaster

Det lokale folketingsmedlem Annette Lind (S) er sådan set positiv over for ministerens initiativ.

- Alt, hvad der kan være med til at skaffe flere praktiserende læger er velkomment. Også det her initiativ.

- Men det er desværre bare et lille plaster på et meget stort sår, siger Annette Lind.

Hun savner flere og mere ambitiøse initiativer i forhold til at løse problemet.

Mens blot to ud af 71 introduktionsstillinger som praktiserende læge står ledige uden for den vestlige del af regionen, står næsten hver tredje af de 25 introduktionsstillinger i den vestlige del af regionen ledige.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for at gøre endnu mere. Og så er ministerens forslag blot en forsøgsordning, ganske som det er vanskeligt at se, hvor mange af de særlige forløb, der skal finde sted i vores del af landet, siger Annette Lind.

Tjenestepligt

I dag står mere end 100.000 danskere uden en egen læge.

Tallet er bare vokset og vokset.

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen.

- Regeringen har ikke gjort noget ved problemet. Derfor har vi også sagt, at alle nyuddannede læger skal have en tjenestepligt i områder med lægemangel efter endt uddannelse, siger Annette Lind.

Lægeforeningen er dog kritisk over for forslaget om at tvinge læger til at tage arbejde i områder med lægemangel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Erhverv

Ny chef i spidsen for lokal bank

Annonce