Annonce
Holstebro

Nye læger skal kunne blive boende i Nordvestjylland under uddannelse

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen. Arkivfoto.
Sundhedsministeren vil det gøre mere attraktivt at blive læge i Nordvestjylland med nye uddannelsesstillinger. Socialdemokraterne er enige, men savner langt mere handling.

Nordvestjylland: Sundhedsminister Elle Trane Nørby (V) vil gøre det lettere for kommende praktiserende læger at tage en større del af deres uddannelse i det nordvestjyske og dermed også øge chancen for, at de slår sig ned i området efter endt uddannelse.

- Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at slå sig ned som læge de steder, hvor der mangler læger. Derfor har jeg godkendt de her særlige forløb, hvor de unge læger slipper for potentielt at flytte fra den ene ende af landet til den anden under deres uddannelse. Vi håber, at det også på sigt vil få de unge læger til at blive i regionen til gavn for vestjyderne, siger sundhedsminister.

Tidligere har kommende læger i almen medicin kunnet risikere at skulle flytte land og rige rundt for at få deres uddannelse.

Men med et sammenhængende forløb garanteres det, at flere dele af uddannelsens elementer finder sted inden for samme videreuddannelsesregion. Det er Videreuddannelsesregion Nord, som har fået godkendt muligheden for at slå op til fire særlige uddannelsesforløb i almen medicin op årligt i perioden 2020 til 2024.

Og dele af de sammenhængende uddannelsesforløb skal placeres i Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner, slår sundhedsministeren fast.

Et lille plaster

Det lokale folketingsmedlem Annette Lind (S) er sådan set positiv over for ministerens initiativ.

- Alt, hvad der kan være med til at skaffe flere praktiserende læger er velkomment. Også det her initiativ.

- Men det er desværre bare et lille plaster på et meget stort sår, siger Annette Lind.

Hun savner flere og mere ambitiøse initiativer i forhold til at løse problemet.

Mens blot to ud af 71 introduktionsstillinger som praktiserende læge står ledige uden for den vestlige del af regionen, står næsten hver tredje af de 25 introduktionsstillinger i den vestlige del af regionen ledige.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for at gøre endnu mere. Og så er ministerens forslag blot en forsøgsordning, ganske som det er vanskeligt at se, hvor mange af de særlige forløb, der skal finde sted i vores del af landet, siger Annette Lind.

Tjenestepligt

I dag står mere end 100.000 danskere uden en egen læge.

Tallet er bare vokset og vokset.

I Midt- og Vestjylland har mere end halvdelen af de praktiserende læger lukket for tilgang i de fleste kommuner. Samtidig har regionen oplevet problemer med at få unge læger til at uddanne sig i almen medicin i den vestlige del af regionen.

- Regeringen har ikke gjort noget ved problemet. Derfor har vi også sagt, at alle nyuddannede læger skal have en tjenestepligt i områder med lægemangel efter endt uddannelse, siger Annette Lind.

Lægeforeningen er dog kritisk over for forslaget om at tvinge læger til at tage arbejde i områder med lægemangel.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce