Annonce
Biler

Nye krav til bilernes sikkerhed

Euro NCAP tester nu i højere grad konsekvenserne af sidekollisioner, som medfører fleste dræbte og tilskadekomne. Her kan en ekstra airbag forebygge, at fører og passager slår hovederne sammen. Foto: Euro NCAP
Krav om bedre beskyttelse med flere airbags, automatisk nødbremse ved bakmanøvrer og overvågning af, om føreren falder i søvn eller bruger mobiltelefon, før nye biler kan hente de maksimale fem Euro NCAP-stjerner.

Kravene for at kunne smykke sig med de maksimale fem Euro NCAP-stjerner strammes endnu en gang. Det sker fra den anden side af sommerferien, hvor både test og sikkerhedsudstyr får et løft.

- Grundlæggende ser man ikke hovedsagelig på føreren, men også i højere grad på, hvordan de ombordværende påvirker hinanden, men der tages også mere højde for de bløde trafikanter, ligesom man ser mere på, hvor aggressiv bilen er over for andre bilister ved et sammenstød, siger bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen fra FDM, som er dansk medlem i Euro NCAP.

Euro NCAP har løbende haft øje for bagsædepassagerer og børn. Nu sker der en opgradering foran, hvor der rent praktisk bliver givet point for udstyr som en ekstra midterairbag. Den vil blandt andet ses på den nye Toyota Yaris, som formentlig vil være en af de første modeller, som testes efter de nye retningslinjer.

Bilen har en midtercentreret airbag, som er placeret i førersædet, og som forhindrer, at fører og forsædepassager kan slå hovederne sammen ved en sidekollision.

- Da der er airbags foran, i dørsiderne samt knæairbags og nu i midten, vil fører og forsædepassager på den måde være pakket ind 360 grader rundt, forklarer Søren W. Rasmussen.

Netop sidekollision er en af de hyppigste årsager til dræbte og tilskadekomne i trafikken, hvor man blandt andet ser, at fører og forsædepassager slår hovederne sammen.

Sådan testes der

Fra midt på året tester Euro NCAP i højere grad, hvordan fører og forsædepassager påvirker hinanden. Årets næste kuld af testbiler vil dog være forsinket på grund af coronakrisen.

Testene sker nu med en ny avanceret crashtest-dukke, THOR, som er mere fintfølende end de nuværende. Her bliver bilerne også crashtestet med en ny mobil testbarriere, som bevæger sig med samme hastighed som bilen, når den rammer denne frontalt, hvilket giver mere realistiske målinger.

Uopmærksomhed er farlig

Der vil nu også blive givet point for biler, som har en bagudvendt automatisk nødbremse, der altså kan reagere på de bløde bilister ved bakmanøvrer, det samme gælder nye overvågningssystemer, som reagerer, hvis føreren er ved at falde i søvn eller roder med sin mobiltelefon under kørslen.

- Uopmærksomhed er en medvirkende årsag i alt for mange trafikulykker. Derfor er det positivt, at Euro NCAP’s skærpede krav til nye biler nu også omfatter overvågning af førerens opmærksomhed under kørslen, ligesom ansvaret for sikkerheden omkring bløde trafikanter er en naturlig udvidelse af bilernes sikkerhedszoner, siger Søren W. Rasmussen.

Annonce

Bedre testdukker

Mens de såkaldte frontaltest er foregået ved, at bilerne er kørt ind i mur, er der nu også test, hvor en ny mobil testbarriere bevæger sig samme hastighed som bilen, som den rammer frontalt, hvilket giver et mere realistiske billede.

Samtidig får verdens mest avancerede crashtest-dukke kaldet THOR nu plads i bilen. Begge dele skal være med til at give et mere præcist billede af ikke bare beskyttelsen af føreren og passagererne i bilen, men også vurdere, om den testede bil rammer en modkørende bil unødigt hårdt.

- Det er glædeligt at se, at den nye test bedre afspejler virkeligheden på vejene og er med til at øge sikkerheden. Ikke bare for dem, der sidder i bilen, men også for dem, der eventuelt måtte blive involveret i en ulykke, siger Søren W. Rasmussen.

Kravene til at få fem Euro NCAP-stjerner blev skærpet ved nytår, så det er hurtigt, at der nu igen skrues op. Det er dog tanken, at Euro NCAP skal være på forkant over for krav fra EU, der strammes i stor stil fra 2022, så der kan meget vel komme flere opgraderinger inden da.

Søren W. Rasmussen konstaterer, at det kan være svært for bilkøbere at sammenligne bilers sikkerhed, da kravene til at få fem stjerner øges fra år til år.

Hvis man vil sammenligne modeller, gælder det om at være opmærksom på, at det er biler inden for samme årgang

Med den nye mobile væg kan bil og testbarrieren ramme hinanden med samme hastighed. Foto: Euro NCAP
Der er travlt hos Euro NCAP, som i fjor testede 55 biler. På trods af stigende krav hentede 75 pct. af dem de maksimale fem stjerner. Foto: Euro NCAP
Annonce

Mest læste

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce