Annonce
Navne

Nybagt HTX-student: Jeg vil hellere samle erfaring først end vælge den forkerte uddannelse nu

Lærke går på minirep-hold i gymnastik, men på grund af corona har holdet ikke kunnet træne siden marts. Nu er det meningen, at holdet starter op igen i august, og det ser Lærke frem til, selv om det bliver hårdt. Foto: Mette G. Sørensen
Lærke Frøjk Pedersen har tænkt sig at tage et par års pusterum med arbejde, rejser og højskole for at blive mere sikker på, hvad hun vil med sit liv.
Annonce

Holstebro/Idom:  20-årige Lærke Frøjk Pedersen blev i juni HTX-student på linjen med matematik og bioteknologi. En 12-tals pige, der siger:

- Nej, jeg skal ikke starte på en videregående uddannelse hverken lige efter sommerferien eller i 2021. Så længe jeg ikke helt ved, hvad jeg vil læse, vil jeg hellere lave noget forskelligt og samle erfaring end vælge den forkerte uddannelse og måske droppe ud et år senere.

Man kunne godt kalde Lærke snusfornuftig. Men det ville ikke være helt rigtigt. For ordet har en klang af noget kedeligt og forudsigeligt over sig - og det er hun i hvert fald ikke.

Det store, lyse rasta-hår er toppet op i en knold - det er lavet af en professionel frisør, men har det ikke så godt, fortæller Lærke, fordi det har været tvunget ind under studenterhuen i snart to uger.

Hvordan har det været at blive student med coronabegrænsninger?

- Jamen ikke nær så slemt, som vi frygtede. Først var vi kede af, at det ville ændre alting, men vi fik jo lov til at køre rundt, og vi fik festet. Vi kunne jo ikke gå i byen, så hver aften endte vi hos en af kammeraterne til privatfest, men så festede man jo med sine tætteste venner i stedet for at rende rundt i byen. Der blev selvfølgelig ikke danset så meget, som når man er i byen, men det var mere nært og hyggeligt, mener Lærke, der til sin store overraskelse fik et legat ved dimissionen.

Annonce

Stolt og glad

- Jeg havde kun hørt om den pris, hvor man stemmer på én, der har været god kammerat, så det var noget af en overraskelse, da der var en videopræsentation, og mit navn dukkede op på skærmen. Jeg var selvfølgelig glad og stolt - det havde jeg ikke turde håbe på. Og så var det dejligt, at hele min klasse var søde og klappede og hujede, smiler hun.

Legatet på 7500 kroner kom fra Aulum-virksomheden Green Box A/S, og Lærke fik det ifølge indstillingen, fordi hun er "en innovativ entreprenør, som løfter og udvikler både det faglige og sociale gymnasium".

Pengene skal forsøde hendes kommende højskoleophold.

Egentlig skulle hun have været aupair i Milano, men på grund af corona-situationen er den plan sat på pause - i hvert fald indtil januar 2021, hvor hun håber at kunne rejse derned.


Jeg er glad for at komme fra en lille landsby, hvor der sker noget. Og jeg tror, at én af grundene til, at vi har har klaret os godt, når vi kom på større skoler inde i Holstebro, er, at vi har gået i en god skole med ikke så mange elever og et godt forhold til lærerne.

Lærke Frøjk Pedersen, nybagt HTX-student.


I stedet har hun valgt at gå på Egmont Højskolen i Hou ved Aarhus fra 1. august til jul.

- Jeg skal være hjælper for en handicappet elev, mens jeg selv går der. Der er cirka 200 elever, og de 50 er handikappede, og man kan få sit ophold betalt, hvis man er hjælper. Højskolen satser på vandsport, som jeg ikke har prøvet før, men jeg tænker, at det er en bonus, at man har handicappede kammerater og skal prøve vandsport - for eksempel specialbyggede kajakker - sammen med dem. Det bliver godt, siger Lærke forventningsfuldt.

Her har Lærke Frøjk Pedersen netop fået overrakt Green Box Legatet 2020 af UCH-rektor Martin Baadsgaard. Foto: UCH

Hun får også elektronisk musik på skemaet. Det har hun heller ikke arbejdet med før, men på bedste Pippi Langstrømpe vis siger hun: "Næh, det har jeg ikke prøvet før, det skal nok blive sjovt".

Annonce

Fra landsbyen ud i verden

Lærke er vokset op i Idom og har gået i skole der.

- Det har været fedt. Jeg er glad for at komme fra en lille landsby, hvor der sker noget. Og jeg tror, at én af grundene til, at vi har har klaret os godt, når vi kom på større skoler inde i Holstebro, er, at vi har gået i en god skole med ikke så mange elever og et godt forhold til lærerne, siger hun.

Lærkes far er landmand, mor arbejder i Vestjysk Bank, og storesøster arbejder for Hjem-Is. Hun fik sine planer ødelagt af coronavirus, da hun er gymnast og var udtaget til rep-holdet, som skulle til Fiji.

- Nu forsøger hun at tjene en masse penge, så hun kan komme ud at rejse alligevel, fortæller Lærke, der også selv har planer om at rejse - ud over aupair-jobbet i Italien.

- Jeg har jo tænkt noget på cirkus, siger hun - og ler så over journalsitens ansigtsudtryk.

- Har du ikke hørt om det, der hedder workaway? Der kan man finde et job, hvor man arbejder for kost og logi rundt om i verden. Det kan være nogen, der skal bygge om og mangler ekstra hænder, det kan være til børnepasning, til at fodre dyr, NGO-arbejde - og cirkus... alt muligt, forklarer Lærke, der godt kunne tænke sig at bruge et år på at arbejde uden for Danmarks grænser - hvis altså coronavirus er gået i sig selv.

Annonce

På universitetet - engang

Formentlig starter hun på et universitetsstudie i 2022. Hvilket ved hun ikke endnu.

- Jeg har tænkt på noget kvindepolitisk, men jeg ved det jo slet ikke endnu... jeg er for eksempel lige faldet over en uddannelse, som jeg skal have undersøgt noget mere. Cognitive Science, hedder den, fortæller hun.

I følge Aarhus Universitet er cognitive science en uddannelse, hvor man lærer, hvordan man designer og udfører undersøgelser af sindet, hjernen og den menneskelige adfærd.

- Det lyder virkelig spændende, og jeg vil gerne forske. Men okay, først og fremmest har jeg meget lyst til at være en del af studiemiljøet i Aarhus, smiler hun.

Verden ligger åben, og Lærke Frøjk Pedersen er klar til at gribe mulighederne. Som der også stod i indstillingen til Green Box-legatet:

"Når Lærke har dannet sig et overblik, leverer hun løsninger, som er realistiske, implementérbare og innovative".

Annonce
Annonce
Lemvig

Det skal være et rart sted at være

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

De unge rykkede ind på kostskolen

Struer

Flag for Benny og første skoledag

Annonce