Annonce
Danmark

Ny udredning ændrer ikke ministers syn på EU-forbehold

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forskerrapport viser store konsekvenser af EU-forsvarsforbeholdet, men udenrigsministeren vil ikke af med det.

Selv om et hold forskere i en ny udredning finder, at konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold er blevet større, ønsker udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ikke et opgør med EU-forbeholdet.

- Forbeholdene - herunder forsvarsforbeholdet - er grundlaget for denne regerings europapolitik, og det ændrer den meget fine udredning ikke ved, siger han.

Forskerne bag udredningen fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) fremhæver ellers, at der både for det danske embedsværk og erhvervsliv er en række problemer som følge af forsvarsforbeholdet.

Problemer, der har været stigende de senere år.

Udredningen fremhæver dog også, at der på nogle områder er nogle uudnyttede muligheder for at deltage i det europæiske samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet.

Og den del hæfter Jeppe Kofod sig ved.

- Udredningen viser, at Danmark kan føre en meget aktiv sikkerheds- og forsvarspolitik, og at der i øvrigt er muligheder selv inden for EU-forsvarssamarbejdet, som vi kan udnytte bedre, end vi gør i dag, siger han.

Spørgsmål: Men når forskerne overordnet ser større konsekvenser af forsvarsforbeholdet, hvorfor så ikke tage en folkeafstemning om det?

- Fordi konsekvenserne jo er kendte, og der ikke er nogle nye ting på bordet.

Ifølge Jeppe Kofod er Danmark i dag "en af de mest aktive spillere i Europa på udenrigs- og sikkerhedspolitikken"

- Så vi ser stadig, at vi kan gøre rigtig meget inden for de eksisterende rammer. Derfor er der ikke behov for en folkeafstemning.

Det var den tidligere regering, der i november 2018 bad forskergruppen om at lave udredningen om konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold.

I modsætning til den nuværende talte den daværende regering for at sende forsvarsforbeholdet til folkeafstemning.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce