Annonce
Biler

Ny stor kinesisk elbil rykker tættere på

Aiways U5 er en mellemstor elektrisk suv, som klarer over 400 km på en opladning, og snart lander herhjemme. Foto: Aiways
Aiways starter snart salget af den store elektriske U5, som forventes at være på de danske veje i sensommeren.
Annonce

Danske bilister får snart en ny mulighed for at køre elektrisk. Det sker, når den kinesiske elbil Aiways U5 snart vil kunne bestilles.

Aiways viste allerede bilen, der er på størrelse med en Audi A5, ved forskellige events i fjor, og det var egentlig planen, at den for alvor skulle lanceres ved forårets nu aflyste motorshow i Genève. Det sker nu ad andre kanaler.

Til gengæld forventer producenten at kunne holde tidsplanen om en europæisk introduktion i Tyskland, Frankrig, Holland, Schweiz, Norge og altså Danmark i sensommeren - på trods af coronakrisen.

- Den europæiske version af U5 vil gå i produktion til juli og være til salg i Danmark kort tid efter.

Aiways har besluttet af fremrykke produktionen af 2021-modellerne, så det vil være en forbedret version, som kan tilbydes de europæiske kunder fra dag ét, fortæller Emma Hopgood, der er kundechef hos Pfpr Communications, som står for pressekontakten hos Aiways.

Den 4,68 meter lange bil har et batteri, som yder 63 kWh, hvilket er på størrelse med topudgaven af for eksempel Hyundai Kona Electric. Senere kommer der muligvis et større batteri på 80 kWh.

Kineserne har dog ikke angivet, om det er bruttokapacitet eller netto-brugbar værdi.

U5 er udstyret med en elmotor på 140 kW eller cirka 190 hk, og den klarer over 400 kilometer på en opladning. Undervejs kan man hurtiglade med op til 85 kW, hvilket betyder, at bilen kan lades op fra 30 til 80 procent på 27 minutter.

Dansk Aiways-projekt

Den første Aiways U5 på danske nummerplader findes allerede. Aalborg-firmaet Blue World Technologies er nemlig spydspids for en ny teknologi med metanoldrevne brændselsceller, der kan drive motoren i elbiler.

Det danske firma samarbejder med Aiways og tyske Gumpert om at udvikle teknologien. Det har medført, at verdens største fabrik for metanoldrevne brændselsceller nu er på vej i Aalborg, og her skal den første danske U5 bruges som testbil.

Annonce

Køb eller leje

Udgangspunktet er, at bilen skal kunne bestilles på nettet. Der kommer ikke et decideret forhandlernet. Men der vil blive steder, hvor bilerne kan ses, udleveres og blive serviceret.

Hvem samarbejdspartneren bliver i Danmark har Aiways endnu ikke afsløret. Producenten har heller ikke løftet sløret for prisen på bilen, der også vil kunne leases. Men ifølge FDM vi topmodellen koste omkring 320.000 kroner, og leasingprisen vil afspejle denne pris.

Instrumenteringen består af en skærm på 12,3 tommer, og her er en række sikkerhedssystemer.

Aiways U5 fik dog hug, da Euro NCAP i slutningen af 2019 sikkerhedstestede nye modeller, og U5 kun fik middelmådige tre stjerner.

Over for FDM har Aiways' chef imidlertid bedyret, at der var fejl i testbilen, og at U5 med en ny sikkerhedsmæssig opdatering nu ville kunne få fire stjerner. En ny Euro NCAP-test betalt af Aiways er under overvejelse. Men indtil da kan mærket ikke bevise forbedringen.

Annonce

Viser oplade-robot

Der er også en række nyskabelser på vej fra Aiways, der ledes af den karismatiske Samuel Fu, som har ansat en række topfolk fra europæisk bilindustri og arbejder tæt sammen med branchens store underleverandører.

Den næste model fra Aiways ventes at være coupéen U6, der kommer i 2021.

Firmaet arbejder også inden for andre felter og har lige vist konceptet for oplade-robotten CARL. Den kan tilkaldes til ens parkeringsplads med en telefon-app og lade elbilen med 30 kW eller 60 kW. Det betyder, at batteriet vil kunne lades op til 80 procent på 50 minutter. Den endelige funktion kræver en del videre arbejde. Men idéen er ikke helt skæv.

Aiways U6 bliver i tidens ånd en livsstils-orienteret coupé-version af U5. Den kommer til næste år. Foto: Aiways
Hvorfor ikke lade opladeren komme til bilen? lyder det fra Aiways. Firmaet har netop vist koncepter for opladerobotten CARL, der kan finde bilen på parkeringspladsen. Foto: Aiways
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Syng sommeren ind med Musikkens Venner

Annonce