Annonce
Læserbrev

Ny rapport: Lavtuddannede vil gerne have uddannelse

Annonce

Debat: Jeg bliver rigtig glad, når jeg læser konklusionerne i en helt ny evalueringsrapport om effekten af den regionale uddannelsesindsats for dagpengemodtagere. Den nye rapport dokumenterer nemlig, at det betaler sig for ledige dagpengemodtagere at deltage i kurser og dygtiggøre sig, mens de venter på ny beskæftigelse.

Rapporten, som er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, afliver samtidig en sejlivet myte om, at de lavest uddannede ledige - hvoraf mange er 3F-medlemmer - ikke gider at uddanne sig. Det gider de godt! Tre ud af fire dagpengemodtagere, der i forvejen har meget lidt uddannelse i bagagen, er faktisk interesseret i uddanne sig, viser rapporten.

Uddannelse er den vigtigste vej til arbejdsmarkedet for alle danskere, ikke mindst for dem, der har meget lidt i forvejen. Det er og har altid været en grundtanke hos os i 3F, og det erkendte politikerne tilbage i 2014, hvor de bevilgede 100 millioner kroner til en regional uddannelsespulje, RU. Formålet med puljen var at give det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) mulighed for at fokusere uddannelsesindsatsen inden for særlige områder, hvor der forventedes jobåbninger i de kommende 6 måneder. I RAR Vestjylland har vi for eksempel i 2019 udpeget Social- og sundhedsområdet, byggeri og industri, som nedslagsområder, hvor koordination og samarbejde skal styrkes på tværs af brancheområdernes aktører.

Den nye rapport viser, at pengene er godt givet ud, og at der fremover skal satses maksimalt på uddannelse for at få de ledige ind på arbejdsmarkedet. Jeg kunne godt ønske mig, at RUkurserne blev brugt af endnu flere ledige, så ambitionen om et reelt uddannelsesløft til dagpengemodtagere med færrest kompetencer bliver helt og fuldt indfriet. Og jeg kunne ønske mig, at der ikke er så store forskelle i resultaterne mellem de enkelte jobcentre og at reglerne var lidt mindre bøvlede og bureaukratiske.

Men grundlæggende er det rigtig godt, at vi nu har et system, der faktisk fungerer til at give de lavest uddannede noget mere uddannelse og dermed bedre fremtidsudsigter. Et formaliseret samarbejde mellem a-kasser, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og jobcentre kan være afgørende for en effektiv og succesfuld uddannelsesindsats, og 3F medvirker meget gerne til dette samarbejde, som under alle omstændigheder kommer til at ske i de 3F afdelinger, hvor 3F’s a-kasser alene overtager kontakten med de nyledige fra januar 2020.

Klaus Helmin-Poulsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Slut med tomme butikker i center

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce