Annonce
Læserbrev

Ny rapport: Lavtuddannede vil gerne have uddannelse

Debat: Jeg bliver rigtig glad, når jeg læser konklusionerne i en helt ny evalueringsrapport om effekten af den regionale uddannelsesindsats for dagpengemodtagere. Den nye rapport dokumenterer nemlig, at det betaler sig for ledige dagpengemodtagere at deltage i kurser og dygtiggøre sig, mens de venter på ny beskæftigelse.

Rapporten, som er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, afliver samtidig en sejlivet myte om, at de lavest uddannede ledige - hvoraf mange er 3F-medlemmer - ikke gider at uddanne sig. Det gider de godt! Tre ud af fire dagpengemodtagere, der i forvejen har meget lidt uddannelse i bagagen, er faktisk interesseret i uddanne sig, viser rapporten.

Uddannelse er den vigtigste vej til arbejdsmarkedet for alle danskere, ikke mindst for dem, der har meget lidt i forvejen. Det er og har altid været en grundtanke hos os i 3F, og det erkendte politikerne tilbage i 2014, hvor de bevilgede 100 millioner kroner til en regional uddannelsespulje, RU. Formålet med puljen var at give det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) mulighed for at fokusere uddannelsesindsatsen inden for særlige områder, hvor der forventedes jobåbninger i de kommende 6 måneder. I RAR Vestjylland har vi for eksempel i 2019 udpeget Social- og sundhedsområdet, byggeri og industri, som nedslagsområder, hvor koordination og samarbejde skal styrkes på tværs af brancheområdernes aktører.

Den nye rapport viser, at pengene er godt givet ud, og at der fremover skal satses maksimalt på uddannelse for at få de ledige ind på arbejdsmarkedet. Jeg kunne godt ønske mig, at RUkurserne blev brugt af endnu flere ledige, så ambitionen om et reelt uddannelsesløft til dagpengemodtagere med færrest kompetencer bliver helt og fuldt indfriet. Og jeg kunne ønske mig, at der ikke er så store forskelle i resultaterne mellem de enkelte jobcentre og at reglerne var lidt mindre bøvlede og bureaukratiske.

Men grundlæggende er det rigtig godt, at vi nu har et system, der faktisk fungerer til at give de lavest uddannede noget mere uddannelse og dermed bedre fremtidsudsigter. Et formaliseret samarbejde mellem a-kasser, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og jobcentre kan være afgørende for en effektiv og succesfuld uddannelsesindsats, og 3F medvirker meget gerne til dette samarbejde, som under alle omstændigheder kommer til at ske i de 3F afdelinger, hvor 3F’s a-kasser alene overtager kontakten med de nyledige fra januar 2020.

Annonce
Klaus Helmin-Poulsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce