Erhverv

Ny model skal give Struer Kajak podieplads tilbage

Den nye model blev studeret flittigt af de fremmødte, og konklusionen var klar: Den er flot. Foto: Morten Stricker
Struer Kajak afslørede søndag en ny kajakmodel, der gerne skulle bringe Struer-firmaet tilbage på podiet, når der bliver uddelt medaljer ved de store begivenheder som OL og VM. Det er primært Struer Kajaks portugisiske samarbejdspartner Nelo, der har udviklet den nye model. En ny bog fortæller historien om Struer Kajak.

Struer: For det utrænede øje ligner den andre kajakker fra Struer Kajak, men det var en ganske særlig kajak, som Struer Kajak og den portugisiske kajakproducent Nelo afslørede i går i Struer Kajakklub. Struer Kajak og Nelo indledte sidste år et samarbejde.

Den nye model - en Rapido 80 - skulle gerne bringe Struer Kajak tilbage på podiet, når der bliver uddelt medaljer ved de store begivenheder som OL og VM.

Tidligere var det en selvfølge, at der var Struer-kajakker med i feltet, når der blev roet om guldmedaljer under både OL og VM. Men det stoppede op gennem 1990'erne, hvor andre producenter overhalede Struer-firmaet.

Italienske Antonio Rossi var den sidste - foreløbig sidste - der vandt en OL-guldmedalje i en kajak fra Struer. Det var ved OL i Atlanta i 1996. Og netop Antonio Rossi deltog i afsløringen af den nye model i går.

Han havde taget turen til Struer sammen med repræsentanterne fra Nelo, der er blandt verdens største producenter af kajakker i dag, og som er altdominerende, når det drejer sig om at levere kajakker til verdenseliten.

- Det er for koldt og for blæsende at prøve den i dag. Jeg må vente, til jeg kommer tilbage til Italien, sagde Antonio Rossi.

Jesper Larsen er daglig leder og medindehaver af Struer Kajak, og han havde naturligvis det store smil fremme, da overtrækket blev fjernet på den nye model, mens Nelo filmede hele seancen til de sociale medier.

Struer-kajakkerne

Kajakbyggeriet i Struer blev grundlagt af Svend Helge Kobberup og Gerhard Sørensen i 1948.

Struer-kajakken var en kajak uden spanter, presset af fire lag finér med et aluminiumsbehandlet lærredsdæk. Samme år vandt Frederik Kobberup, Struer Kajakklub, sølv ved OL i London, og Karen Hoff fra Randers vandt guld. Begge i en Struer-kajak Model K1 Limfjorden.

Siden da fulgte den ene succesmodel efter den anden, indtil konkurrenter fra både Portugal og Ungarn kom ind på markedet for kapkajakker med billige letvægtsbåde af glasfiber, kulfiber og kevlar.

I slutningen af 1990’erne måtte kajakbyggeriet i Struer derfor igennem en betalingsstandsning, og i oktober 2002 indtrådte en konkurs, som fik Carl Larsen til at træde til og redde den traditionsrige virksomhed.
Sidste år indgik Struer Kajak en samarbejdsaftale med Nelo fra Portugal.

En hurtig model

- Den nye model skulle gerne bringe os på podiet igen. Den nye kajak er en blanding af mahognitræ og kulfiber, og jeg vil tro, at den er lige så hurtig som de kulfiber-kajakker, som Nelo har fremstillet i mange år. Det drejer sig om at have så stiv en kajak som muligt, når man skal have de hurtigste tider, og stivheden i den nye kajak er lige så god som i kulfiber-kajakkerne, sagde Jesper Larsen.

Det er primært Nelo, der har udviklet den nye kajak, men Struer-firmaet har bidraget med deres knowhow om fremstilling af mahogni-kajakker.

- Den nye model er beregnet til eliten, sagde Jesper Larsen om den cirka 11 kilo tunge kajak, der lige skal justeres lidt vægtmæssigt for at komme op på de påkrævede 12 kilo ved stævner.

Bog fortæller historien

Der var også en anden nyhed til de fremmødte ved afsløringen. Struer Kajak har nemlig fået skrevet en bog om firmaets historie, og bogen var netop blevet klar til lancering ved søndagens begivenhed.

Bogen hedder "Historien om en vinder", og den er skrevet af journalist Palle Hyldahl Brændsgaard, der til daglig er journalist på Dagbladet Holstebro. Bogen består af både en dansk og en engelsk udgave.

- Det er Nelo, der sælger vores kajakker ude i verden, og bogen følger med vores kajakker som en præsentation af Struer Kajak, sagde Jesper Larsen, der kender Palle H. Brændsgaard fra den gang, de spillede basketball sammen.

Den nye kajak, der foruden Rapido 80 kommer til at bære navnet Struer Kajak, skal produceres i Portugal. Nelo producerer cirka 4000 kajakker om året. Nelo har 140 ansatte, mens der er 2½ ansatte hos Struer Kajak.

- Ved at samarbejde med Nelo har vi fået adgang til et stort salgsnet. I Danmark - som det eneste land - står vi selv for salget, sagde Jesper Larsen.

Jesper Larsen (tv) er medindehaver og daglig leder af Struer Kajak, og han var med til at løfte den nye model på plads, så den kunne beundres af de fremmødte. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hundehegn og frit udsyn skal skræmme skovskidere væk

Erhverv

Lars Larsens søn rykker ind i Actona-bestyrelse

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

Struer

Befriende besked til 86-årig mand fra Asp: Du kan flytte ind i lejlighed 3 på plejehjemmet på tirsdag

112

Diskotek sigtet for at lukke 17-årig ind

Holstebro

Tiltalt for voldtægt af niårig pige: Jeg kørte hende bare hjem

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

112

Blev taget af politiet og fik næsten betalt sin skatteregning - skylder nu Skat 31 kroner

Annonce