Annonce
Struer

Det kan være svært at lokke læger til: Ny kampagne vil lægemangel til livs

Lægeklinikken på Thyholm blev pr. 1. april 2018 lavet til en udbudsklinik, der nu drives af Alles Lægehuse. Hvad der sker om halvandet år, når kontrakten udløber, vides ikke. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Danske Regioner og PLO er gået sammen om en kampagne, der skal gøre det mere attraktivt at blive praktiserende læge. Men det kræver mere end det fra lokalsamfundene, mener Steen Jakobsen (V).
Annonce

Struer: De har allerede på Thyholm mærket, at det kan være svært at lokke praktiserende læger til det nordvestjyske.

Det hænger blandt andet sammen med, at antallet af praktiserende læger er faldende - helt præcist fra 3595 praktiserende læger landsdækkende i 2011 til 3365 i 2019. Og behovet for læger er ikke blevet mindre - tværtimod.

Derfor er Danske Regioner og PLO nu gået sammen om en kampagne, der skal tiltrække flere medicinstuderende og nyuddannede læger til den almene praksis.

Det skriver PLO i en pressemeddelelse. Der bliver oprettet 100 ekstra hoveduddannelsesstillinger i almen medicin, en beslutning i økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner, og samtidig går PLO og Danske Regioner ud med kampagnen "Få lov til det hele - bliv praktiserende læge".

Meningen er, at flere skal have øjnene op for livet som alment praktiserende læge. - De alment praktiserende læger er indbegrebet af det nære sundhedsvæsen. Det er dem, der har den første kontakt med patienterne, og som følger dem i det daglige. Men vi står over for en virkelighed, hvor vi kan se, at behovet for nye praktiserende læger er stigende, samtidigt med at mange praktiserende læger forlader arbejdsmarkedet. Det problem skal vi løse hurtigst muligt, og derfor gør vi nu en masse for at tiltrække læger til almen praksis, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner, ifølge pressemeddelelsen.

Vi kan ikke gøre andet end at håbe.

Steen Jakobsen (V), politiker

Annonce

Håber og tror

På Thyholm er det halvandet år siden, at områdets eneste læge lukkede og slukkede, og på trods af flere forsøg stod ingen nye praktiserende læger klar til at overtage. Klinikken i Hvidbjerg blev derfor til en udbudsklinik drevet af Alles Lægehuse, og den kontrakt udløber om halvandet år. Hvad der skal ske derefter, er endnu uvist. Og i Struer by har praktiserende læge Henrik Askholm valgt at lukke klinikken fra 30. december i år - og heller ikke her står en ny klar til at overtage.

Derfor hilser Steen Jakobsen (V), der i Struer byråd sidder i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget og i Region Midtjylland blandt andet er del af det midlertidige udvalg for digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet, ethvert tiltag for at ændre situationen velkomment.

- Vi kan ikke gøre andet end at håbe. Alle initiativer kan jeg kun bifalde, for lægemangel er ikke kun en udfordring i Struer, siger Steen Jakobsen.

I kampagnen fra Danske Regioner og PLO kan man blandt andet møde fem alment praktiserende læger, der på video, sociale medier, plakater og postkort fortæller om deres hverdag som praktiserende læger, med fokus på at deres hverdag er fagligt udfordrende og afvekslende.

- Jeg håber og tror på, at det kan være med til at gøre vores område og klinikkerne her mere attraktive, siger Steen Jakobsen.

Annonce

Koblingslækre

Men et par videoer og nogle flere hoveduddannelsesstillinger er næppe nok, erkender regionsrådspolitikeren. Der er lægemangel over hele landet, og der kan ligge en ekstra udfordring i at få kommende praktiserende læger til at vælge de mindre befolkede områder som eksempelvis Nordvestjylland.

Det forsøger de nu at komme til livs på Thyholm, hvor gruppen "Ny læge" har produceret en professionelt lavet reklamevideo for området, der slår på det gode fællesskab, den flotte natur og goderne ved at være læge hos netop dem. Og ifølge Steen Jakobsen er det netop det, der skal til.

- Vi skal gøre os koblingslækre, som jeg kalder det. Vi skal være gode til at fortælle om og synliggøre det fantastiske område, vi bor i og sælge os selv. Vi skal have lavet koblingen mellem skøn natur, god infrastruktur og de mange gode muligheder for at indgå i velfungerende klinikker, så kommende læger forstår det, mener Steen Jakobsen.

Ifølge kampagnen er gennemsnitsalderen for praktiserende læger faldet fra 54,5 år i 2011 til 52 år nu. Det afspejler dels, at der kommer flere unge praktiserende læger, men også at en del ældre læger er gået på pension.

Steen Jakobsen (V) håber og tror på, at den nye kampagne vil kunne skaffe flere praktiserende læger til Midt- og Vestjylland. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce