Ulfborg/Vemb

Ny kæmpe havmøllepark kommer tæt på: Ønsker den langt ud i havet

Det er indenfor den nordligste trekant - og minds 20 kilometer ude i havet for Nissum fjord, at der vil komme over 100 store vindmøller, som hver vil være 250 meter høje og kunne ses fra land i godt vejr. Ill: Vindmølleplan

Om fem år vil Danmarks største havmøllepark ligge ud for Nissum Fjord. Mange håber fortsat at få den længere ud end 20 kilometer - og at der bliver vist hensyn til fiskernes fiskepladser

THORSMINDE: Thorsminde er byen lægger navn til havmølleparken Thor, som et flertal i Folketinget torsdag besluttede skal anlægges ud for Nissum Fjord - og mindst 20 kilometer fra kysten. De 250 meter høje vindmøller skal stå klar om fem-seks år, og den vækker blandede følelser blandt fiskere, sommerhusejere og borgere.

- Som fiskere ønsker vi, at der bliver taget hensyn til vores fiskepladser. Jeg ved ikke, hvor meget det bliver muligt at flytte rundt med møllerne, men vi vil arbejdet for at blive inddraget så tidligt som muligt i placeringen, siger Kurt Madsen, der er formand for Thorsminde-Thyborøn Fiskeriforening - og som generelt er glad for flere aktiviteter.

Vindmøllerne vil blive placeret inden for en trekant, som er cirka 20 kilometer fra Vedersø Klit i syd forbi Nissum Fjord og til Bovbjerg/Ferrring. En trekant hvor den yderste spids er op mod 35 kilometer fra kysten.

Også Mogens Damgaard, der er formand for Thorsminde Borgerforening, har også blandede følelser.

- Vi har behov for mere strøm fra vindmøller, fordi flere biler kommer til at køre på el. Men jeg håber, at de kommer så langt ud som muligt, og at der tages hensyn til fiskepladserne. Men samtidig håber vi, at de vil give arbejdspladser i Thorsminde, siger Mogens Damgaard.

Dagbladet har fået en del læserbreve fra sommerhusejere, som er træt af udsigten til 250 meter høje vindmøller, som vil gøre en helt uforstyrret solnedgang vil være en saga blot.

Bjarne Sørensen, som er formand for Vedersø Klit Grundejerforening er blandt de skeptiske sommerhusejere.

- Selvfølgelig synes vi, det er træls, hvis vi får en lang stribe af vindmøller 20 kilometer fra kysten. Og derfor vil vi sammen med andre arbejde på at få dem så langt ud som muligt - og helst ud på 30 kilometer, hvis det er muligt. Men samtidig ønsker vi en grøn strøm, og det er fint, hvis det giver nogle arbejdspladser, siger Bjarne Sørensen.

Eller som formanden for Vester Husby Grundejerforeng, Per Korsgaard, tidligere har sagt:

- Solnedgange er ikke den samme fornøjelse med vingeslag fra vindmøller. Det er et dilemma, for jeg går ind for alternativ energi, og jeg ser heller vindmøller på havet end på land.

Så langt ud som muligt

Også borgmester H.C. Østerby har blandede følelser over for at blive vært for Danmarks største havmøllepark.

- Det er selvfølgelig spændende, men vi har også fra kommunen sagt til regeringen, at vi af hensyn til turismen ønsker, at vindmøllerne bliver opstillet så langt ude som muligt - og i et mønster, så de er mindst muligt synlige, siger H.C. Østerby (S).

- Samtidig håber vi, at det vil give nogle arbejdspladser i Thorsminde til servicering af møllerne, siger borgmesteren.

Thomas Danielsen (V) er formand for Folketingets Energiudvalg, og han siger, at det endnu ikke er afklaret, hvor møllerne præcis skal stå.

- Ingen kender den endelige placering i det udpegede område, og nu går vi igang med en proces, hvor vi vil tage hensyn til fiskerne og andre. Også kommuner og andre vil blive inddraget i en eller anden form, før det bliver besluttet, hvor møllerne kommer til at stå. Og i øvrigt vil vindmøller 20 kilometer ude kun kunne ses 25 procent af tiden i marts måned (rettet i artiklen. Red.), siger Thomas Danielsen, som også tror på, at møllerne kan give arbejdspladser i Thorsminde og Thyborøn.

0/0
Annonce
Ulfborg/Vemb

Svar på DNA-test: Ulve stod bag drab på 37 påskelam

Ulfborg/Vemb

Smårapserier i Vemb: Først Brugsens kurve - nu byens flag

Ulfborg/Vemb

Kæmpeordre til vinduesfabrik: 100 vinduer til historisk badehotel

Ulfborg/Vemb

Delebil-firma har succes: Vil indsætte endnu en bil i Ulfborg

Ulfborg/Vemb

Nu slukker fjernsynene i Ulfborg: Henry stopper efter 29 år

Ulfborg/Vemb

Efterskole holdt gymnastikaften til ære for kræftramte Cecilie

Annonce