Annonce
Ulfborg/Vemb

Ny landeplads til helikoptere i Thorsminde skal skaffe job fra havvindmøller

Kommunen vil have heliport på havnen i Thorsminde, og det er et led i kampen om jobs ved servicering af havvindmøller i det, der bliver landets største vindmøllepark. Arkivfoto: Timo Battefeld
Kommunen planlægger heliport på havnen i Thorminde for at kunne servicere den kommende havmøllepark Thor, der om ti år vil blive Danmarks største. Håbet er, at Thorsminde kan blive servicehaven for mindst 25 arbejdspladser.
Annonce

Thorsminde: Det vil kun tage en halv time at sejle fra Thorsminde til den kommende havvindmøllepark "Thor", som skal placeres godt 20 kilometer fra kysten. Men nogle gange kræver arbejdet med at servicere projektet helikoptertransport.

Derfor er Holstebro Kommune i gang med at planlægge en heliport på den sydlige del af Thorsminde Havn. Meningen er, at det skal styrke havnen i konkurrencen om at blive servicehavn for vindmøllebranchen og især for Thor, som bliver landets største vindmøllepark, når den efter planen står færdig inden 2028.

- Der er mange arbejdspladser i det, og det vil være helt vildt vigtig for Thorsminde, hvis byen kan få måske 25 til 50 arbejdspladser til servicering af vindmøller - oveni den fiskeri og turisme, der i forvejen er i byen, siger borgmester H.C. Østerby.

Han henviser til, at der i Grenå er der cirka 25 arbejdspladser i servicering af havvindmøller nær Anholt.

"Thor" placeres ud for Nissum Fjord og mindst 20 kilometer fra Thorsminde, og dermed har havnen en naturlig fordel i kampen om at tiltrække vindmøllebranchens aktiviteter, konstaterer kommunen.

Men kort afstand er kun ét af mange parametre, der kan skærpe interessen hos vindmølleindustrien.

Annonce

Klar i rette tid

- Når vi allerede nu går i gang med at planlægge en heliport på havnearealet, er det både for at signalere vilje til at levere de nødvendige rammer, og så vi hurtigt kan sætte gang i den konkrete etablering, hvis operatørerne vælger at placere aktiviteter på Thorsminde Havn, siger borgmester H.C. Østerby.

Esbjerg, Hvide Sande og Thyborøn er noget større havne, og hvor større skibe kan gå ind, når tårne og vinger skal sejles ud til etablering af de cirka 100 vindmøller, som hver kan blive 250 meter høje. Her kan Thorsminde ikke være med.

Thorsmindes chance vil især være ved servicering af mølleparken med mindre serviceskibe, når møllerne står færdige.

De lokale havnes besejlingsforhold og udviklingsmuligheder er en væsentlig del af regnestykket, når de store operatører inden for havvindmølleparker byder ind på etableringen af "Thor". Og herunder havnebygninger og udlæg af arealer til nye bygninger, forplejning, overnatning samt lokale underleverandører.

- Der er store arealer, hvor der er mulighed for at bygge nyt, og vindmølleservice kan også styrke det lokale værkstedsmiljø, siger Østerby.

Da Kommunen og havnen har vurderet en heliport på havnen er realistisk, går kommunen videre med planlægningen.

- Når Energistyrelsens udbud er afsluttet næste år, kan vinderne næppe vente på, at vi får et nyt plangrundlag på plads. Og vi vil ikke bare henvise dem til en nærliggende flyveplads. Det her giver os et forspring, siger H.C. Østerby.

Kommunens planafdeling er i gang med at skitsere konsekvenser ved forskellige indflyvningskorridorer og andet, der påvirker omgivelserne. En heliport på Thorsminde Havn kræver både kommuneplantillæg, ny lokalplan og miljøgodkendelse.

Møllerne i Thor skal levere grøn strøm til cirka 800.000 husstande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce