Annonce
Struer

Ny havnechef: Godstrafik har fundet stabilt leje i Struer Havn

Godstrafikken er faldet de senere år, men nu har det fundet et stabilt leje, vurderer Torben Lindberg Strømgaard, der er ny havnechef i Struer. Foto: Thomas Maxe
Havnen er centrum for en spændende byudvikling i Struer de kommende år. Sikkert er det, at godstrafikken stadig skal være en del af bybilledet.

STRUER: Blot 35 fragtskibe anløb Holstebro-Struer Havn i 2019. Den samlede godsmængde var cirka 55.000 tons – et fald på 60 procent set over de seneste 10 år.

Men som et gammelt vestjysk mundheld siger: ”Lidt har også ret”. Og 55.000 tons er såmænd ikke så ringe endda, synes Torben Lindberg Strømgaard, der 1. august er tiltrådt som ny havnechef.

- Trafikken giver i sig selv overskud. Skibene betaler en afgift for at benytte havnen, transportøren lejer lagerfaciliteter på havnen, og ofte benytter de også vores kran, forklarer havnechefen.

Annonce


Der er en særlig sjæl i en erhvervshavn. Det skaber liv og et godt mix af aktiviteter på havnen, når der ind imellem også anløber et af de store skibe. Det skal man også have respekt for.

Torben Lindberg Strømgaard, havnechef


Han tilføjer endnu en god grund til at opretholde aktiviteten:

- Trafikhavnen og lystbådehavnen er to adskilte forretninger. Men alligevel, så betyder aktiviteten på trafikhavnen, at vi kan opretholde vores organisation, så vi for eksempel kan yde en bedre service for brugerne af lystbådehavnen imellem de andre opgaver. For eksempel er det de samme kranførere, som løfter lystbåde op af vandet til efteråret.

Godstrafik giver liv og sjæl

Og så er der alt det, der ikke kun handler om tal i et regneark.

- Der er en særlig sjæl i en erhvervshavn. Havnen i for eksempel Horsens er ikke den samme, fordi man efter min mening har fjernet for meget erhverv. Det skaber liv og et godt mix af aktiviteter på havnen, når der ind imellem også anløber et af de store skibe. Det skal man også have respekt for, siger Torben Lindberg Strømgaard.

Struer Kommune, som sammen med Holstebro Kommune ejer havnen i Struer, har sat sig for bordenden i en omfattende proces, hvor der skal lægges planer for ny byudvikling i Struer. Her vil havnen blive et omdrejningspunkt, og lokale læserbreve afspejler, at der er stærke følelser i spil.

Holstebro-Struer Havn er ikke kun trafikhavn. Den er også Limfjordens største lystbådehavn med plads til 530 både. Foto: Thomas Maxe

Torben Lindberg Strømgaard glæder sig til at blive en del af processen og håber, at han kan bidrage til at forene og skabe fælles opbakning hos havnens mange aktører – fra foreningsliv til erhvervsliv.

- Der findes allerede et havneråd. Det vil jeg gerne arbejde videre med og gøre det til et forum, hvor vi mødes jævnligt og udveksler ideer. Råd består ofte af de mest engagerede mennesker, som ved, hvad der rører sig, og her kan man virkelig få nogle input, som er svære at få ellers. Samtidig er det et godt sted at få opbygget en uformel relation, hvor man også får tillid til hinanden. Så er det meget lettere at ringe til hinanden og snakke om tingene, hvis der er noget, der skal afklares, i stedet for, at man måske går og ærgrer sig, siger havnechefen.

Annonce

Biomasse og flere bådhaller

Det er måske ikke helt fair at spørge en nyansat havnechef, om han selv har ideer til udvikling af havnen. Men spørge kan man jo altid…

Byudviklingen kan han ikke sige noget om endnu, men han har faktisk et par ideer til udvikling af trafikhavnen, som han gerne vil arbejde med.

- Jeg tror, at godstrafikken har fundet et stabilt leje. Men der kunne måske godt ligge nogle muligheder i at øge trafikken, og vi vil da bestemt gøre, hvad vi kan for at gøre opmærksom på mulighederne. En af dem kunne være at bruge søvejen til transport af biomasse, alt fra halm til flydende husholdningsaffald.

- Det gamle olieanlæg ser ikke pænt ud, men det fejler sådan set ikke noget, så måske kunne det også bruges – eventuelt til biomasse? siger Torben Lindberg Strømgaard og understreger, at det er noget, som man først skal undersøge nærmere.

Og findes der ikke ny aktivitet, skal anlægget gerne væk, tilføjer han.

Havnen i Struer er blevet et populært mål for autocampister. I juli var der 290 overnatninger. Foto: Thomas Maxe

Han gør meget ud af at færdes rundt på havnen for at møde og lytte til brugerne. Et stort ønske går igen hos mange: Mere plads til indendørs vinteropbevaring af lystbåde – meget gerne i samarbejde med de nuværende aktører.

Det ønske står meget højt på listen, forsikrer havnechefen.

Torben Lindberg Strømgaard er ikke kun havnechef. Ved siden af jobbet er han fortsat Venstre-byrådsmedlem i Holstebro Kommune, som er medejer af havnen.

- Det er ikke noget problem overhovedet. Kommunal ansættelse skal ikke forhindre nogen i at være opstillet i politik. Og skulle der komme en enkelt sag på dagsordenen, hvor der kan være tvivl om min habilitet, så kan jeg jo holde en tissepause, mens det punkt bliver behandlet, siger han med et glimt i øjet.

Kan det ligefrem være en fordel, at du også er politiker?

- Det betyder i hvert fald, at jeg har et indgående kendskab til, hvordan tingene foregår både i den administrative organisation og i den politiske proces i en kommune. Det er bestemt en fordel. Og så betyder det også, at jeg har et meget stort netværk – og netværk kan man aldrig få for meget af, siger Torben Lindberg Strømgaard.

Holstebro-Struer Havn

  • Havnen i Struer blev oprindeligt etableret på foranledning af købmænd i Holstebro, som havde behov for en handelsvej. Samarbejdet er fortsat, og havnen ejes i dag af Holstebro og Struer Kommuner i fællesskab.
  • Indsejlingen til havnen er fire meter dyb. Det sætter visse begrænsninger på trafikken, men i runde tal anløber 35 godsskibe havnen hvert år, typisk med en fragt af skærver eller korn og foderstoffer.
  • Lystbådehavnen er den største i Limfjorden med plads til cirka 530 både. Cirka 420 af pladserne er lejet ud til fastliggere. Andre benytter mod betaling en rampe til trailer-både. Det skete 50-60 gange i hele juli – og lige så mange gange de første 10 dage af august, hvor vejret var bedre.
  • Ved havnefronten er etableret autocamper-pladser. I juli måned var der 290 overnatninger – 10 procent flere end året før.
  • Hjemmeside: www.struerhavn.dk
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Erhverv

Bank undrer sig: Flere kontanter er i omløb selv om færre hæver penge

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Struer For abonnenter

Et halvt år efter Luksusfælden: Det kostede det parret at være på tv

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Annonce