Annonce
Indland

Ny dansk kampenhed: Soldaterne skal kunne leve af deres rygsæk

Fredag genopstår det Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne efter 19 år. Dronningen overrækker fanen til regimentet. (Arkivfoto).

Fredag får Slesvigske Fodregiment overrakt sin fane. Regimentet bliver rygraden i hærens nye kampenhed.

Efter 19 år genopstår det Slesvigske Fodregiment fredag, hvor det får overrakt sin fane af dronning Margrethe på Haderslev Kaserne.

Det genopstående Slesvigske Fodregiment bliver samtidig omdrejningspunktet for opbygningen af en helt ny kampenhed i hæren - en let infanteribataljon, der skal kunne sættes ind med kort varsel både nationalt og internationalt.

- Vi får et regiment, der kan være kapacitetsbærende for en helt ny type enhed - let infanteri i hæren, siger oberst og chef for Slesvigske Fodregiment Lars Mouritsen.

Den nye bataljon skal løse opgaver, der ligger mellem dem som specialoperationsstyrkerne har, og dem som traditionelle hærstyrker har.

Soldaterne skal kunne indsættes ved hjælp af for eksempel Hercules-transportfly, helikoptere og patruljefartøjer.

Den lette infanteribataljon er særligt egnet til hurtigt beredskab til lands, til vands og i luften, fortæller Lars Mouritsen. Og soldaterne skal kunne noget særligt.

- De skal kunne leve af deres rygsæk. Det skal være klar til at kæmpe til fods i alle miljøer.

- Det medfører naturligt et større fysisk krav til den enkelte soldat, end der generelt set er i hæren på nuværende tidspunkt, siger obersten.

Efter planen skal den nye bataljon efter fem år tælle cirka 500 soldater. På nuværende tidspunkt er bataljonsstaben på plads.

Til august kommer de første værnepligtige og gennemfører deres basisuddannelse. Det danner afsæt for opbygningen af det første kompagni.

Sideløbende udvikles finskyttesektionen, oplyser Forsvaret. Fuldt opbygget vil bataljonen have et stabskompagni, tre infanterikompagnier og et uddannelseskompagni med værnepligtige.

Med genoprettelsen af regimentet i Haderslev går hæren fra tre til fire kamptropsregimenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce