Annonce
Indland

Ny behandling skåner patienter med utæt hjerteklap

Lægerne på Aarhus Universitetshospital har behandlet de første tre patienter med den nye teknik, der er langt mere skånsom end traditionel operation. (Arkivfoto).

Som det første i Norden tager østjysk hospital ny skånsom metode i brug til behandling af utæt hjerteklap.

Før skulle patienten i fuld narkose og brystkassen åbnes, når læger fra Aarhus Universitetshospital skulle behandle en utæt hjerteklap i højre hjertehalvdel.

Men nu kan det ske ved en kortvarig bedøvelse og behandling via en blodåre i lysken.

- Det nye er, at vi kan behandle en utæt hjerteklap i højre hjertehalvdel via en vene i lysken, uden at vi skal operere.

- Tidligere foregik det i fuld narkose på operationsstuen med åben brystkasse - og med de komplikationer, det kan medføre, siger professor og dr.med. Steen Hvitfeldt Poulsen.

Tidligere har man ifølge professoren været tilbageholdende med overhovedet at foretage den slags operationer i højre hjertehalvdel.

Men med den nye og mere skånsomme metode vil flere kunne blive behandlet, vurderer han.

Det er ifølge professoren første gang, at den nye behandlingsform tages i brug i Norden.

Man har hidtil brugt den samme behandlingsteknik, når det gælder en utæt hjerteklap i venstre hjertehalvdel.

Den højre hjerteklap er ifølge professoren mere kompleks, fordi den har en anderledes anatomi.

Men nu kan lægerne altså også bruge denne behandlingsform her.

Aarhus Universitetshospital har opereret de tre første patienter efter den nye teknik. Det er ifølge professoren gået helt efter planen.

- Sidst vi gjorde det, tog det 30 minutter.

- Patienten kan vækkes med det samme og skal ikke i respirator. Man er typisk indlagt et døgn, og så er man hjemme efter en eller få dage, siger Steen Hvitfeldt Poulsen.

Antallet af patienter med hjerteklapproblemer stiger, i takt med at vi bliver ældre og ældre.

Steen Hvitfeldt Poulsen vurderer, at det vil være relevant for 20-25 patienter om året på Aarhus Universitetshospital at få denne behandling.

Behandlingen er indført i tæt samarbejde med et hjertecenter i Hamborg.

Samme behandlingsform ventes ifølge professoren også senere påbegyndt på Odense Universitets Hospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce