Annonce
Struer

Ny analyse: Kæmpeinvestering i vente, når der skal styr på vandet

Der venter en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i kloakrør, når der skal styr på vandet i Struer Kommune, fastslår analyse fra den kommunale forvaltning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Rørene under kommunens overflade fyldes hurtigere end nogensinde og der er udsigt til en "kæmpestor og voldsom dyr" investering, når der skal styr på vandet i fremtiden, lyder det i analyse fra den kommunale forvaltning

Struer: Det er ikke tale om en betingelsesløs kapitulation, men det ligner.

For vand, mere specifikt regnvand og spildevand, skal nu håndteres i så store mængder af Struer Energi, at rørene ikke kan følge med.

Skal udfordringerne, og dem er der flere af, løses, så kræver det en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i fremtiden. Det kunne politikerne i udvalget for teknik-, miljø- og klima konstatere i forbindelse med en orientering, udvalget fik kort før månedsskiftet under overskriften "Problemvand".

Annonce

Analysen giver ikke noget overslag over, hvad betegnelsen "kæmpestor og voldsom" betyder i kroner og øre.

114 kubikmeter i timen

Det ændrede klima har blandt andet betydet mere nedbør, og dermed meget mere vand, i kloakrørene.

Rørsystemet anno 2021 kan ikke længere følge med. Ni ud af ti rør i jorden er gravet ned før 2005, og er ikke dimensioneret til de mængder af nedbør et ændret klima anno 2021 sender ned over kommunen, der er kloaksepareret. Det betyder, at spildevand løber i et system af rør, mens regnvand løber i et andet.

Ser man alene på spildevandet, så løber der hvert år cirka en million kubikmeter såkaldt "uvedkommende vand" ned i ledningerne, viser analysen.

I gennemsnit er det 114 kubikmeter vand i timen. Hver eneste time året rundt.

Det svarer nogenlunde til, hvad to voksne mennesker tilsammen bruger af vand til vask, bad, husholdning, bilvask med mere. På et år. Omregnet svarer det uvedkommende vand til  spildevandet fra godt 17.500 ekstra forbrugere.

Annonce

Langsigtet lappe-løsning

Det uvedkommende vand kommer fra gamle og utætte rør, der i praksis fungerer som drænrør i fugtige områder, fortæller analysen. Det giver især problemer, når det regner meget og længe.

Det kan også være en medvirkende årsag til, at spildevand står op ad gulvafløb og toiletter i eksempelvis kældre. Arbejdet med at skifte de utætte ledninger ud har derfor den højeste prioritet hos Struer Energi.

Hvert år har selskabet samlet set afsat cirka otte millioner kroner til at renovere rør. Blev alle pengene hvert år brugt på at lappe hullerne i spildevandsledningerne, så ville der kunne fjernes huller i omtrent en procent af rørene, viser analysen.

Tætte rør giver dog en anden udfordring: Nemlig et stigende grundvandsspejl. Med medfølgende bløde veje og fugt i kældre.

Annonce

Flere overflader

Hvis alle penge blev brugt på at lappe de utætte spildevandsledninger, så ville det efterlade Struer Energi uden penge til at knække udfordringen med de stadig større mængder af regnvand.

Uden penge til at udskifte de nuværende rør, og uden penge til andre foranstaltninger som eksempelvis forsinkelsesbassiner.

Udfordringen er større end bare mere regn fra oven. Flere og flere arealer i byen belægges med fliser eller asfalt, og vandet kan kun løbe i afløbet, fastslår analysen.

Som en følge af, at rørene ikke er dimensioneret til de nye store mængder af vand, så opleves der oftere oversvømmelser på og langs vejene, når ristene i rendestenen ikke kan tage mere vand.

Det giver ifølge analysen ofte vand ind i indkørsler og andre steder på lavtliggende steder.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Annonce