Annonce
Struer

Ny analyse: Kæmpeinvestering i vente, når der skal styr på vandet

Der venter en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i kloakrør, når der skal styr på vandet i Struer Kommune, fastslår analyse fra den kommunale forvaltning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Rørene under kommunens overflade fyldes hurtigere end nogensinde og der er udsigt til en "kæmpestor og voldsom dyr" investering, når der skal styr på vandet i fremtiden, lyder det i analyse fra den kommunale forvaltning

Struer: Det er ikke tale om en betingelsesløs kapitulation, men det ligner.

For vand, mere specifikt regnvand og spildevand, skal nu håndteres i så store mængder af Struer Energi, at rørene ikke kan følge med.

Skal udfordringerne, og dem er der flere af, løses, så kræver det en "kæmpestor og voldsom dyr" investering i fremtiden. Det kunne politikerne i udvalget for teknik-, miljø- og klima konstatere i forbindelse med en orientering, udvalget fik kort før månedsskiftet under overskriften "Problemvand".

Annonce

Analysen giver ikke noget overslag over, hvad betegnelsen "kæmpestor og voldsom" betyder i kroner og øre.

114 kubikmeter i timen

Det ændrede klima har blandt andet betydet mere nedbør, og dermed meget mere vand, i kloakrørene.

Rørsystemet anno 2021 kan ikke længere følge med. Ni ud af ti rør i jorden er gravet ned før 2005, og er ikke dimensioneret til de mængder af nedbør et ændret klima anno 2021 sender ned over kommunen, der er kloaksepareret. Det betyder, at spildevand løber i et system af rør, mens regnvand løber i et andet.

Ser man alene på spildevandet, så løber der hvert år cirka en million kubikmeter såkaldt "uvedkommende vand" ned i ledningerne, viser analysen.

I gennemsnit er det 114 kubikmeter vand i timen. Hver eneste time året rundt.

Det svarer nogenlunde til, hvad to voksne mennesker tilsammen bruger af vand til vask, bad, husholdning, bilvask med mere. På et år. Omregnet svarer det uvedkommende vand til  spildevandet fra godt 17.500 ekstra forbrugere.

Annonce

Langsigtet lappe-løsning

Det uvedkommende vand kommer fra gamle og utætte rør, der i praksis fungerer som drænrør i fugtige områder, fortæller analysen. Det giver især problemer, når det regner meget og længe.

Det kan også være en medvirkende årsag til, at spildevand står op ad gulvafløb og toiletter i eksempelvis kældre. Arbejdet med at skifte de utætte ledninger ud har derfor den højeste prioritet hos Struer Energi.

Hvert år har selskabet samlet set afsat cirka otte millioner kroner til at renovere rør. Blev alle pengene hvert år brugt på at lappe hullerne i spildevandsledningerne, så ville der kunne fjernes huller i omtrent en procent af rørene, viser analysen.

Tætte rør giver dog en anden udfordring: Nemlig et stigende grundvandsspejl. Med medfølgende bløde veje og fugt i kældre.

Annonce

Flere overflader

Hvis alle penge blev brugt på at lappe de utætte spildevandsledninger, så ville det efterlade Struer Energi uden penge til at knække udfordringen med de stadig større mængder af regnvand.

Uden penge til at udskifte de nuværende rør, og uden penge til andre foranstaltninger som eksempelvis forsinkelsesbassiner.

Udfordringen er større end bare mere regn fra oven. Flere og flere arealer i byen belægges med fliser eller asfalt, og vandet kan kun løbe i afløbet, fastslår analysen.

Som en følge af, at rørene ikke er dimensioneret til de nye store mængder af vand, så opleves der oftere oversvømmelser på og langs vejene, når ristene i rendestenen ikke kan tage mere vand.

Det giver ifølge analysen ofte vand ind i indkørsler og andre steder på lavtliggende steder.

Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden: Teaterchef nyder besøg i Holstebro

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Kærestepar og datter torpederet bagfra: - Vi er begge i chok og kører aldrig den vej igen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce