Annonce
Kultur

Ny aftale: Nu skal hurtigtest ud til borgerne

Hidtil har Falck været den største udbud af hurtigtest, men efter et nyt udbud overtager SOS International opgaven fra 1. februar. 60 procent af testene skal foregår mobilt på institutioner m.v.  Foto: Morten Pape
60 procent af alle hurtigtest skal foregå mobilt og ude på institutioner, plejehjem og uddannelsessteder. Sådan bliver det efter nyt udbud af hurtigtest.

Holstebro: Fra 1. februar vil de fleste hurtigtest med næsepodning foregå lokalt fra mobile testhold, i stedet for at borgere og ansatte skal køre ind til et testcenter. Efter et nyt udbud af hurtigtest er det sikret, at fremover skal 60 procent af testene foregå lokalt og på arbejdspladser. Det kan være på plejehjem, ungdomsuddannelser, kommunale institutioner og andre steder.

- Det skal være så decentralt som muligt, så det bliver lettere at blive testet - og så vi sikrer, at det bliver opdaget hurtigt, hvis personer bærer smitten, siger Anders Kjærulff, der er koncerndirektør i Region Midtjylland.

Det er ikke afklaret, om testene også kan blive på private virksomheder.

- Grundlæggende er det tanken, at testene skal så langt ud som muligt, og det er i tråd med retningslinjerne for øget screening og smitteopsporing. I teorien kunne det også omfatte virksomheder, siger Anders Kjærulff.

Tilrettelæggelsen af de kommende hurtigtest vil ske i et samarbejde med kommunerne, fortæller direktøren.

Annonce

Billigere priser på test

Region Midtjylland har på vegne af alle fem regioner haft opgaven med hurtigtest af op til 100.000 borgere om dagen i udbud, og det har resulteret i, at priserne er faldet til en tredjedel.

Syv virksomheder havde budt ind på opgaven, og i Region Midtjylland og tre andre regioner bliver det fremover SOS International, som skal stå for hurtigtestene, mens Carelink skal teste i Syddanmark.

- Faktisk bliver priserne på baggrund af udbuddet cirka en tredjedel af det, vi betaler i dag, og det er vi rigtig godt tilfredse med, siger Anders Kjærulff.

Til gengæld for de lavere priser får virksomhederne betaling for mindst 30 procent af de aftalte test, hvilket er mere end i dag, når kapaciteten ikke bruges.

Af de 100.000 test om dagen er 17.000 tildelt Region Midtjylland. Holstebro bliver det eneste faste teststed i Nordvestjylland, og Herning og Viborg som de nærmeste muligheder.

Med hurtigtesten skal der foreligge svar til den testede efter højst 30 minutter.

Aftalerne varer til udgangen af april 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce