Annonce
Holstebro

Ny affaldsordning er kommet godt fra land

Den nye affaldsordning betyder, at borgerne skal sortere madaffald fra restaffald hjemme ved køkkenvasken. Foto: Nomi4s
Nomi4s er næsten færdig med at ombytte affaldscontainerne ved private husstande i Skive, Holstebro, Struer og Lemvig kommuner, og de første tømninger viser, at borgerne faktisk er gode til at sortere affaldet hjemme ved køkkenvasken

LOKALT: Det er en større operation at udskifte cirka 53.000 affaldscontainere ved privatehusstande i Skive, Holstebro, Struer og Lemvig kommuner, men Nomi4s - affaldsselskabet, der er ejet af de fire kommuner - er nu næsten i mål med ombytningen.

- Vi startede i Skive og er også færdige i Struer og Lemvig kommuner, mens vi bliver færdige før jul i Holstebro Kommune. Vi er en smule forsinket i forhold tidsplanen, idet vejrforholdene med den megen regn har givet os nogle udfordringer, siger Gitte Bak, der er divisionschef med ansvar for de borgerrelaterede opgave i Nomi4s.

Den nye affaldsordning er indført i bestræbelserne på at opnå en bedre udnyttelse af de ressourcer, der findes i affaldet. Tidligere blev mellem 37 og 38 procent af dagrenovationen genanvendt, men ambitionen er at komme op på at genanvende mere end 50 procent af vores affald.

- De første tal fra Skive Kommune, hvor den nye affaldsordning blev indført i starten af september, viser, at borgerne rent faktisk er gode til at sortere deres affald hjemme ved køkkenvasken. I gennemsnit får vi 55 tons madaffald ind fra denne kommune hver uge - og det svarer til cirka seks kilo per container - et resultat, som vi er godt tilfredse med, påpeger Gitte Bak.

I Lemvig og Struer kommuner er man kommet lidt senere i gang og har derfor kun haft enkelte tømninger i den nye ordning, men tendensen er den samme.

Annonce
De første tal viser, at borgerne faktisk er ganske gode til at sortere deres affald. Foto: Morten Stricker

Plads til forbedringer

Affaldsordningen betyder, at borgerne skal sortere deres affald mere, end det tidligere har været tilfældet. Den nye affaldscontainer har nemlig to rum - et til madaffald og et til restaffald. Madaffaldet skal sorteres fra i de udleverede grønne poser, som så smides ud i den ene del af den nye affaldsbeholder. Restaffaldet skal i den anden del af affaldsbeholderen.

- Meldingen fra vores medarbejdere i behandlingsanlægget på Nomi4s er, at sorteringen er ganske tilfredsstillende. Der er dog altid plads til forbedringer på dette område. Det kan for eksempel være, at man husker at tage pap, glas, al hård plast og metal fra restaffaldet, og enten selv afleverer disse ting på den lokale genbrugsplads eller bruger den anden affaldscontainer på matriklen, ligesom vi jo også har en storskraldsordning i Nomi4s, siger Gitte Bak.

Hun opfordrer endvidere borgerne til at pakke mælkekartoner og andre kartoner sammen, så de fylder mindre som restaffald.

- Det er altid en god idé - ikke mindst i den kommende juletid, hvor vi jo har forskudte tømningstidspunkter på grund af de mange helligdage.

Træls fejl og lidt forvirring om rumopdelingen

Medarbejderne i afdelingen for borgerrelaterede opgaver på Nomi4s har i opstartsfasen fået en del henvendelser og spørgsmål fra borgerne i de berørte kommuner.

- Det har desværre vist sig, at der på nogle af de nye affaldscontainere på 190 liter er en ærgerlig produktionsfejl, der resulterer i, at "hængslerne" på låget knækker. Vi ombytter naturligvis de defekte containere uden omkostninger for borgerne, fortæller Gitte Bak.

Andre henvendelser går på, at der ikke er plads nok til restaffaldet i de nye containere som følge af den forskellige rumopdeling i containerne - et forhold, der ikke er nævnt i det ellers udmærkede informationsmateriale, der er sendt ud til borgerne.

- I 190 liters containeren er fordelingen mellem madaffald og restaffald ligelig, mens fordelingen i 240 liters containeren er 40 procent til madaffald og 60 procent til restaffald. I den nye ordning erstatter den nye 190 liters container både de tidligere 140 liters containere og 190 liters containere fra den gamle ordning, og det har givet enkelte husstande udfordringer med plads til restaffaldet i de mindste containere. Vi ombytter derfor frem til marts måned til 240 liters containeren ganske gratis og uden gebyrer, oplyser Gitte Bak.

Når udrulningen af den nye affaldsordning er gennemført for de private husstande, tager Nomi4s i starten af 2020 fat på nye løsninger for boligforeninger og institutioner.

- Vi skal også drøfte og tage beslutning om, hvordan ordningen skal se ud for fritids- og sommerhusområderne i de fire kommuner. Indtil videre skal ejere og lejere i disse område ikke sortere affaldet, siger Gitte Bak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce