Annonce
Vinderup

Nu skal klosterruinerne shines op

Arbejdet med at restaurere ruinerne af Stubber Kloster fortsætter nu snart - så restaureringen kan stå færdig til sommer. Pressefoto: Slots- og Kulturstyrelsen
Stubber Kloster skal restaureres færdigt i foråret. Og til sommer skal arbejdet stå færdigt.
Annonce

Sevel: Slots- og Kulturstyrelsen har siden sidste år været i gang med at restaurere en række ruiner rundt om i landet, så de historiske bygninger kan bevares for eftertiden. Stubber Klosterruin ved Sevel er af de 12 ruiner, der er blevet udvalgt til istandsættelse, og nu står resultatet snart færdigt.

- Vi bliver færdige med den sidst på sommeren, siger Jørgen Frandsen, arkitekt ved Slots- og Kulturstyrelsen.

Klosterruinen ved Sevel er ligesom mange andre ruiner landet over kendetegnet ved, at de tidligere er blevet sat i stand med cementmørtel. Men cementmørtlen kan have den kedelige effekt, at den sprænger murværket, da fugten ikke kan komme ud.

Og fordi at den nye læskemørtel er en såkaldt kalkmørtel, må håndværkerne vente et par ugers tid endnu, før arbejdet ved Stubber Klosterruin, der begyndtes sidste år, kan fortsætte.

- Vi kan ikke mure med det nu, da der er fare for frost. Så vi går i gang til foråret, når vi er sikre på, at der ikke kommer mere frost, siger Jørgen Frandsen.

Annonce

Velbevarede detaljer

Beslutningen om at restaurere Stubber Klosterruin blev taget sidste år.

- Stubber har nogle meget velbevarede detaljer, der er værd at bevare. Som for eksempel nogle hvælv ved kælderen, som er meget fine. Samtidig ligger den i et spændende kulturlandskab, siger Jørgen Frandsen.

Stubber Kloster, der nu kun er ruinerne tilbage af, var i middelalderen et nonnekloster af benediktinerordenen, og senere omdannede herremanden Iver Juel det til et herresæde.

Selve restaurationen kommer på et særdeles kærkomment tidspunkt, indskyder Jørgen Frandsen:

- En del af stråtaget er blæst af her i forbindelse med stormen - en del som alligevel skulle skiftes, så det passer fint ind, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce