x
Annonce
Danmark

Genlæs livebloggen fra uddelingen af michelinstjerner: Sådan gik det for provinsens restauranter

Foto: Flemming Krogh

Meget er på spil for landets bedste restauranter, når de nordiske Michelin-stjerner i aften bliver uddelt i norske Trondheim. Vi har især fokus på provinsens restauranter, og du kan følge med live i både video og tekst lige her.

Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Eller burde vejrudsigten i stedet melde om skuffede indehavere og køkkenchefer?

Det får vi svar på i aften, når det offentliggøres, hvem der bliver en del af den nordiske Michelin-guide 2020.

Siden 2015 har også restauranter udenfor Københavnområdet været i spil til stjerner, og sidste år kunne 28 restauranter fra Danmark og Færøerne tilsammen mønstre 35 stjerner i guiden.

Blandt restauranterne i provinsen kunne Memu i Vejle, Ti Trin Ned i Fredericia og Frederikshøj, Substans, Gastronomé og Domestic i Aarhus glæde sig over hver deres genvundne stjerne, mens Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde igen modtog to stjerner.

Dette års uddeling finder sted i Trondheim i Norge. Du kan følge med i uddelingen her via livesignalet øverst eller i livebloggen herunder, hvor vi især vil have fokus på provinsens restauranter.

Det betyder stjernerne

De prestigefulde stjerner bliver uddelt efter helt særlige kriterier, og det er udelukkende de såkaldte michelininspektører, der beslutter, hvilke restauranter der fortjener en eller flere stjerner.

Michelinstjernerne uddeles kun på baggrund af den mad, der serveres, og inspektørerne vurderer hverken indretningen eller betjeningen. Ifølge Michelin selv bedømmes maden ud fra disse fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid - det vil sige, at oplevelsen ikke må afhænge af, hvornår man besøger restauranten.

Inspektørerne uddeler mellem en og tre stjerner. Det betyder stjernerne:

  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".
Hvem kan juble? Og hvem bliver skuffede? Følg med i årets uddeling af de nordiske Michelin-stjerner. Arkivfoto: Flemming Krogh

Sådan blev stjernerne fordelt i 2019

  • Jylland
    • Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby: To stjerner
    • Domestic, Aarhus: En stjerne
    • Gastromé, Aarhus: En stjerne
    • Frederikshøj, Aarhus: En stjerne
    • Substans, Aarhus: En stjerne
    • Ti Trin Ned, Fredericia: En stjerne
    • MeMu, Vejle: En stjerne


    Sjælland
    • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve: En stjerne
    • Frederiksminde, Præstø: En stjerne


    Københavnsområdet
    • Geranium, København: Tre stjerner
    • Noma, København (NY): To stjerner
    • A|O|C, København: To stjerner
    • Kadeau København, København: To stjerner
    • Alouette, København (NY): En stjerne
    • Era Ora, København: En stjerne
    • Formel B, København: En stjerne
    • Jordnær, Gentofte: En stjerne
    • Kiin Kiin, København: En stjerne
    • Kokkeriet, København: En stjerne
    • Kong Hans Kælder, København: En stjerne
    • Marchal, København: En stjerne
    • 108, København: En stjerne
    • Relæ, København: En stjerne
    • Søllerød Kro, Holte: En stjerne
    • Studio at the Standard, København: En stjerne
    • Clou, København: En stjerne


    Bornholm og Færøerne
    • Koks, Leynavatn på Færøerne: To stjerner
    • Kadeau, Aakirkeby på Bornholm: En stjerne

Michelin-guiden

  • Michelinguiden er udgivet af den franske dækproducent Michelin.

  • Guiden, som første gang kom for 114 år siden, havde til formål at guide de franske bilister om, hvordan man skiftede dæk, glødelamper og gav tips til, hvor man med fordel kunne spise og overnatte.

  • Guide Michelin, som den hedder på fransk, er en af de ældste restaurantguider og regnes som den største autoritet inden for gastronomi.

  • I 2019 fik hele 28 danske restauranter én eller flere Michelinstjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Søndag ifølge

Jeg mangler et splitsekunds fred for den virus

Kan du tænke på andet end coranavirus og de spor, som det lige nu sætter i samfundet? Jeg prøver ihærdigt, men mine tanker vender hele tiden tilbage til emnet. Og hvis det ikke er mig selv, der finder det frem, sørger alle påvirkninger udefra for at gøre det. Nyheder og information er selvsagt en kilde til corona-tanker. Det samme gælder telefonsamtaler med venner og familie. Hvad ellers skulle man da tale om? Og selv en god film er i stand til at sende mine tanker i retningen af den virkelighed, jeg gerne vil glemme for en stund. Prøv at tænke over det. Du kender det sikkert også. Når jeg ser folk, der krammer hinanden på tv, tager min hjerne afstand fra det, inden fornuften når at melde sig. "Hov! Det de burde da holde afstand. Det må man da ikke gøre. Er de da rigtig kloge?" Det er bare lige en kort og flygtig tanke forankret i de nye samfundsnormer - og så tilbage til filmens normalverden. Den fiktive normal fra dengang. Dengang - før corona. Jeg er begyndt at finde en rytme i den nye virkelighed. Det er ikke nogen rar rytme, men som dagene går, begynder det her absurde teater at virke som hverdag. Det er blevet almindeligt at holde sig væk fra alt og alle. I den første uges tid nød jeg det korte splitsekund om morgenen, hvor bevidstheden om corona og elendighed ikke fandtes. Det korte glimt af bare at være til, uden at tænke over noget. Altid efterfulgt af den opgivende følelse, når virkeligheden pressede sig på. "Nå, ja - fandens. Verden er gået i stykker." Nu savner jeg det korte glimt af glemsomhed. Jeg har ikke set det nogle dage efterhånden. Jeg tolker det som om, coronasituationen er blevet normalen. Også for underbevidstheden. Det er blevet normalt ikke at have tæt kontakt til andre mennesker. Normalt ikke at kunne gøre, som man plejer. Normalt at være bekymret med god grund. Og hvor er det da skræmmende, hvor hurtigt noget helt forkert bliver normalt. Vi har bevæget os ind i denne virkelighed af flere omgange. Hver gang har vi vænnet os til nye begrænsninger. Og vi accepterer det. Stort set alle sammen. Folkestemningen gør i hvert fald. Det er naturligvis godt, når der nu er behov for netop det. Men det er altså også skræmmende, hvor hurtigt vi kaster enhver skepsis over bord og blot venter på eksperternes næste ordre. Jeg havde besluttet mig for, at denne klumme skulle handle om noget andet end coronaen. I forsøget på at skrive om noget andet, gik det op for mig, hvor ustyrligt svært det er at tvinge hjernen til andre emner. Vi har alle behov for adspredelse. Vi har behov for at tænke på noget rart - eller på slet ingenting. Nogle finder ro ved at samle puslespil, løse krydsord eller spille computer. Andre læser bøger, strikker eller graver i haven. Jeg har endnu ikke fundet frem til noget brugbart i forhold til situationen. Så jeg nøjes med at glæde mig over, at jeg trods alt ikke bor alene. Så var jeg blevet bims. Med sikkerhed. Den mentale hygiejne er udfordret lige nu. Vi har behov for glæde og for at more os. Og uanset hvor skræmmende sygdommens nøgletal, renteniveauet eller udsigterne for fremtiden bliver, skal vi huske det positive. Vi skal more os. Vi skal grine og hygge os på alle de måder, vi kan slippe afsted med at gøre det - uden at komme på kant med myndighedernes anbefalinger, naturligvis. Her på avisen drak vi en kollektiv fyraftensbajer i fredags. Det kan anbefales. Redaktionen sidder lige nu spredt på 21 adresser, så det kollektive bestod i et videomøde. Med hjælp fra vores arbejdscomputere kunne vi for en stund hygge os og skåle med de venner, vi ikke har set noget til de seneste to uger. Det er naturligvis en sølle erstatning for social kontakt, men det var rart alligevel. God søndag - trods alt.

Annonce