Annonce
Danmark

Genlæs livebloggen fra Michelin-uddelingen: Stjerner til Vejle, Aarhus, Sønderborg og København

I 2019 foregik den nordiske Michelin-uddeling i Aarhus. Arkivfoto: Flemming Krogh
Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Det vil vise sig fra klokken 20, hvor uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner begynder. Du kan se showet live herover eller følge med i livebloggen nederst i artiklen.

Mad: Det var meningen, at årets nordiske Michelin-stjerner skulle uddeles den 8. februar. Det satte coronasituationen dog en stopper for.

Men mandag aften vil de berømte stjerner blive uddelt til restauranter i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Uddelingen finder sted i koncerthuset i den norske by Stavanger.

TV-transmissionen fra årets arrangement, som du kan se øverst i artiklen, har den norske skuespiller Line Verndal som vært, og hun vil præsentere alle de nye stjernerestauranter, ligesom branchens indsats på bæredygtighed hyldes med uddelingen af Michelins grønne stjerner.

Annonce

Endelig uddeles den særlige Michelin Award til nye, lysende kokketalenter og personer, der formår at præge den gastronomiske udvikling i Norden.

Sådan bliver restauranterne bedømt

Gourmetrestauranter i flere lande venter mandag i spænding på klokken 20.00, hvor michelinstjernerne uddeles.

Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en eller flere stjerner - eller forsvare stjerner fra tidligere.

Læs her, hvordan restauranterne bliver bedømt:

  • Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.
  • Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).
  • Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.
  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter". 

Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

  1. Kvaliteten på råvarerne.
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen.
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.
  4. Noget for pengene.
  5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

International direktør for Michelin-guiden Gwendal Poullennec har tidligere udtalt, at man med udskydelsen har fået længere tid til at vurdere restauranterne.

I 2020 mistede Danmark tre stjerner, men fik samtidig tre nye, og dermed er der i øjeblikket uddelt 35 stjerner til restauranter i Danmark.

Restauranten Geranium i København, der ledes af kokken Rasmus Kofoed, er den eneste restaurant i landet, der har hele tre stjerner. Syv restauranter, herunder Noma, har to stjerner, mens 18 restauranter har én stjerne.

I år vil Michelin-guiden også uddele såkaldte grønne stjerner. De gives til restauranter, som er engagerede i bæredygtig gastronomi.

De danske michelinstjerner i 2020

Mandag bliver de eftertragtede michelinstjerner uddelt. 26 danske restauranter deles lige nu om 35 stjerner. Der kan dog komme nye spillere på banen, ligesom tidligere modtagere kan miste stjerner.

Se her de restauranter, der fik stjerner ved uddelingen i 2020:

Tre stjerner:

  • Geranium, København

To stjerner:

  • Alchemist, København (ny)
  • Jordnær, Gentofte (før en stjerne)
  • AOC, København
  • Henne Kirkeby Kro, Henne
  • Kadeau, København
  • Noma, København
  • Koks, Færøerne

En stjerne:

  • 108, København
  • Kong Hans Kælder, København
  • Clou, København
  • Formel B, København
  • Kiin Kiin, København
  • Kokkeriet, København
  • Marchal, København
  • Relæ, København
  • Søllerød Kro, Holte
  • Alouette, København
  • MeMu, Vejle
  • Cadeau, Bornholm
  • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve
  • Ti Trin Ned, Fredericia
  • Domestic, Aarhus
  • Restaurant Frederikshøj, Aarhus
  • Gastromé, Aarhus
  • Frederiksminde, Præstø

Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin i 1900. Den rummede i begyndelsen oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen eller skifte dæk. De rejsende fik dog også råd til, hvor de kunne spise eller overnatte.

Dengang var der cirka 3000 biler på de franske veje, og bagtanken med Michelin-guiden var efter sigende, at få bilisterne ud på vejene. I 1920 kom stjernerne til guiden.

Du kan følge uddelingen på skrift i livebloggen herunder.

Annonce
Annonce
Holstebro

Spisested har været 'forladt' i over fire måneder: Gæster undrer sig

Holstebro For abonnenter

De ældre skal have de fleste penge, men minimumsnormeringer kan splitte byrådet

Struer

Kommuner: Lad os bare få en Naturnationalpark i Klosterheden

Erhverv

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Holstebro

Den gamle beredskabsbygning undersøges for giftstof-forurening: Nabo tør ikke spise frugt fra haven

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Et ansvar, som de unge ikke har fortjent at stå med, men skal have ros for at løse efter bedste evne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Debat

Det er blevet svært at sige goddag: Danmark har fået krammeabstinenser

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Struer

Tagsten kan blæse ned og træer kan vælte: DMI advarer mod voldsomt vejr torsdag

Erhverv

Ville du kunne klare dig gennem en dag på lidt olivenolie, et par græskarkerner og måske et par bær? For Josep er det hverdag, og diæten giver ham masser af energi som både musiker og ingeniør

Sport For abonnenter

Trods halvstort TTH-nederlag i Lissabon: - Vi har stadigt en chance i returkampen

Holstebro

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Annonce