Annonce
Debat

Nu ryger mundbindet i skraldespanden. Så er det på tide at sende frygten samme vej

Gudrun Pedersen, chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Foto: Johan Gadegaard

Morgenens glade melding er, at vi fra på mandag omsider - efter en lang og stakåndet periode uden tandsmil og mundaflæsning - kan kaste mundbindene i skraldespanden. Hurra for det.

Sammen med sprit, afstand og mange andre forholdsregler har mundbindene tilsyneladende tjent os godt; i hvert fald er det lykkedes at holde pandemiens danske afdeling godt og grundigt i skak. Men ligefrem bedstevenner med vores mundbind er der vist ingen af os, der er blevet, så afskeden vil blive alt andet end tårevædet.

Tilbage står så spørgsmålet, om vores frygt for smitten forsvinder lige så hurtigt som de blå masker. De fleste danskere har på forbilledlig vis overholdt alle de restriktioner, der er rullet ud over os siden marts sidste år. På blot 15 måneder har vi radikalt ændret adfærd på rigtig mange måder. Det har vi dybest set kun gjort, fordi vi er blevet godt og grundigt bange.

Annonce

Når man taler med eller læser om nogle af de hårdest ramte covid-patienter, forstår man frygten; den forbandede virus er bestemt ingen hyggelig partner at danse med, selv om mange heldigvis er sluppet billiget fra mødet med den. Regering og myndigheder har dygtigt - efter nogles mening for dygtigt - spillet på angsten for at få os til at acceptere de spilleregler, der har skullet bremse smitten.


Mon ikke den bedste kur er at tage en dyb, mundbindsfri indånding, tage sig sammen og kaste sig ud i sommerlivets glæder igen?


Bekymringen for at være i store forsamlinger, for håndtryk og knus, for et host fra en anden kunde i butikken ... Alt det, som forrige år lå de fleste af os fjernt, blev pludselig en del af vores hverdag.  Ligesom håndsprit og mundbind kan man vel sige, at også frygten har tjent os godt i arbejdet med at undgå spredning af virus. Men ligesom mundbindet må også frygten smides ud af vores liv igen.

Desværre bliver den næppe lige så let at slippe af med. Mon ikke den bedste kur er at tage en dyb, mundbindsfri indånding, tage sig sammen og kaste sig ud i sommerlivets glæder igen i bevidstheden om, at livet altid er risikofyldt og altid ender med døden - men som dagene går med nye vacciner og færre smittede, falder risikoen for, at der skal stå covid-19 på dødsattesten, når vi engang skal herfra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce