Annonce
Holstebro

Frygten rammer for første gang Holstebro Kommune: Minkfarm mistænkt for at være covid-19-ramt

Mens en lokal minkfarm er under mistanke, beskyldes minkavlerne nu også for ikke at ville samarbejde. - Vi er hængt ud, mener lokal formand. Genrefoto. Birgitte Carol Heiberg
På en minkfarm i Idom-Råsted er menneskene ramt af covid-19. Om dyrene også er, hvilket dermed ville få vidtrækkende konsekvenser, konstateres i den kommende uge.

Idom-Råsted: Det første tilfælde af coronasmitte blandt mink kan være undervejs i Holstebro Kommune.

En farm i Idom-Råsted er under mistanke fra Fødevarestyrelsen, efter der er konstateret covid-19 blandt menneskene.

Avisen har været i kontakt med farmen, og her lyder det, at man har besluttet ikke at udtale sig til medierne, blandt andet fordi man er meget berørt af situationen, ligesom avleren er sygdomsramt.

Annonce


Dyrene er endnu ikke konstateret smittede. Der foretages prøver mandag, så tirsdag ved vi nok nærmere.

Ib Lundgaard, formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening.


Ifølge Miljø - og Fødevareministeriets oplysninger fremgår det, at der skulle være 3610 mink på farmen.

Ib Lundgaard, der er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening, bekræfter, at der er mistanke på en farm.

- Men dyrene er endnu ikke konstateret smittede. Der foretages prøver mandag, så tirsdag ved vi nok nærmere, siger Ib Lundgaard.

Det er så trist

- Det er selvfølgelig ærgerligt og trælst, at der nu er en mistanke, men et eller andet sted var det nok kun et spørgsmål om, hvornår vi også så det her i kommunen. Når vi ser, hvordan det er gået andre steder, ville det næsten være mærkeligt, om vi kunne undgå det, tilføjer Ib Lundgaard.

- Men det er så trist for erhvervet, tilføjer han.

Vi er hængt ud

Som om minkbranchen ikke har nok at se til med de senere års faldende priser på minkskind og en verserende corona-smitte, der afliver farme på stribe, så beskyldes minkavlerne nu også for ikke at samarbejde.

Dagbladet Information skriver, at Statens Serum Institut (SSI) forgæves har forsøgt at få et overblik over, hvem der arbejder på landets minkfarme. Men kun én af 926 minkavlere har dog fortalt, hvem de har ansat. Det besværliggør myndighedernes indsats med at inddæmme coronasmitten.

Den udlægning er flere minkavlere ikke tilfredse med, heriblandt Ib Lundgaard, der er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening.

- Jeg har ikke svaret, fordi jeg aldrig har fået et brev. For omkring 90 procents vedkommende havde de (SSI, red.) allerede oplysningerne på os, og for de sidste ti procent gælder det typisk, at minkavlerne ikke har lønmodtagere ansat. Så er der jo ikke noget at registrere. Vi føler os noget hængt ud - som om vi ikke vil samarbejde, men vi har ikke haft mulighed for at samarbejde, siger Ib Lundgaard.

Heller ikke en af landets minkavlere i Niels Christian Poulsen fra No mener at have fået et brev.

- Jeg har ingen interesse for at skjule mine medarbejdere for myndighederne. Det er også i min interesse at få stoppet coronasmitten. Jeg kan i øvrigt ikke forstå, at man ikke kunne skaffe oplysningerne andre steder fra for eksempel via skatteoplysninger, siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

12 jyske kommuner er ramt, heriblandt Ringkøbing-Skjern Kommune med fem smittede ejendomme.

En ting er, om minkfarmen skulle være smittet i Idom-Råsted, en anden er følgevirkningerne i fælde af sygdomsfund blandt dyrene, fordi nabofarme indenfor en radius af 7,8 kilometer ligeledes skal slås ned, hvad enten dyrene her er syge eller ej.

I dette tilfælde ville det give en cirkel fra Idom-Råsted, der cirka breder sig over et areal til Vemb, Holstebro, Nørre Felding, Naur og Ulfborg Kirkeby.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er der 1137 ejendomme med mink i Danmark, heraf ligger de 111 i Holstebro Kommune. På landsplan er antallet af "smittede ejendomme" på 142 farme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Baby-butik flytter

Holstebro

Stak af med møntsamling

Annonce