Annonce
Lemvig

Holder økonomien oppe i en svær tid: Kulinariske oplevelser trækker gæster til Tuskær

Lederen af Tuskær, Lise Faurschou Hastrup, har haft travlt i køkkenet sommeren igennem, og den store interesse for at spise på Tuskær er årsagen til, at kulturstedet kan holde økonomien oppe i en vanskelig tid. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Mens der i denne coronatid er skruet ned for de kulturelle aktiviteter, har Tuskær succes på et helt nyt område: Den kulinariske oplevelse.
Annonce

Fjaltring: Ved årsskiftet udvidede Tuskær sit navn, så kulturstedet - der ligger helt op ad Vestkystens klitter - nu hedder Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter.

Og den gamle klitgård lever i den grad op til sit navn. Der er nemlig i sommerens løb blevet skruet gevaldigt op for blusset med kulinariske oplevelser.

- Det var meget godt, vi fik lavet et nyt køkken, så vi nu har tilladelse til selv at fremstille mad hver dag og ikke kun til særlig lejligheder, siger Lise Faurschou Hastrup, der har stået i spidsen for Tuskær, siden grundlæggeren Elin Nilsson døde i efteråret 2017.

Hun har uddannet kostvejleder og har nærmest hele sit liv beskæftiget sig med mad på den ene eller anden måde. Det gælder ikke mindst økologisk mad, og Tuskær har også fået Det Økologiske Spisemærke i guld, hvilket er en sjældenhed i det vestjyske - de nærmeste steder med guldmærket er Ringkøbing og Herning.

Det er Fødevarestyrelsen, der uddeler "medaljer" til de storkøkkener og spisesteder, der arbejder med økologi. Hvis man vil opnå en guldmedalje, så kræver det, at der bliver serveret 90-100 procent økologi på stedet.

- Det er køkkenet, der er årsagen til, at vi kan holde økonomien oppe i denne vanskelige tid, hvor vi på grund af corona-restriktionerne har måttet drosle ned på de kulturelle aktiviteter, siger Lise Faurschou Hastrup, der flyttede fra Djursland til Fjaltring, da hun blev udpeget som leder af Tuskær.

Da Tuskær genåbnede i midten af juni efter forårets corona-nedlukning, åbnede kulturstedets café også. Den er åbent kl. 13-16 onsdag til søndag og har både frokostretter og kage og kaffe på menuen. Den er efterspurgt af både kulturstedets gæster og cyklende og gående, der kommer forbi den gamle klitgård på deres rute - mange af dem via den såkaldte Vesterhavscamino.

Annonce

Fredag og lørdag aften

Mens Tuskær hele tiden har haft en café - men nu med en udvidet menu - så tog Tuskær den 10. juli hul på en decideret nyskabelse: En restaurant.

Her er der åbent fredag og lørdag aften, og i sommerens højsæson var der desuden brunch om søndagen. Det er nødvendigt at bestille bord god tid i forvejen.

- Der har været en helt overvældende stor interesse for vores restaurant. Vi kan have 20-30 gæster - afhængigt af om de enten primært kommer to og to eller i større grupper. Der har været fyldt op sommeren igennem. Restauranten er også årsagen til, at vi har fået flere unge gæster på Tuskær, siger Lise Faurschou Hastrup.


Der har været en helt overvældende stor interesse for vores restaurant.

Lise Faurschou Hastrup, leder af Tuskær


Der er ikke noget menukort. Gæsterne kan vælge mellem en fiske- og en vegetarret - altid med masser af grøntsager. Alt bliver lavet fra bunden af i Tuskærs køkken, og her har Lise Faurschou Hastrup hjælp af flere frivillige, mens der er ansat ungarbejdere til at hjælpe med serveringen.

- Tidligere kom Tuskærs gæster udelukkende på grund af kunsten og de kulturelle oplevelser, og så blev det måske sultne undervejs og købte noget i cafeen. Nu kommer de også på grund af maden, og så får de øje på vores kulturelle tilbud, siger Lise Faurschou Hastrup.

Annonce

Stigende medlemstal

Hun kan konstatere, at flere af restaurant-gæsterne får lyst til at melde sig ind i Tuskærs Venner, der har oplevet et stigende medlemstal. Der er nu omkring 250.

Her i efteråret er flere udstillinger og workshops aflyst på Tuskær, mens de planlagte foredrag  gennemføres. Det gør koncerterne også - dog med et begrænset antal deltagere i forhold til normalt.

Tuskærs suppeaftener fortsætter også, og det samme er tilfældet med de ugentlige aktiviteter som håndarbejdshygge, sang og yoga. Alt afvikles under hensyntagen til corona-restriktionerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce