Annonce
Struer

Nu kan alle yde et bidrag til at få jernbanemuseets klenodier under tag

Med en million-bevilling fra Struer Kommune kan jernbanemuseets venner nu få både det gamle MX-lokomotiv og den gamle rangertraktor, som blev brugt af Luftwaffe under Anden Verdenskrig under tag. Foto: Frede Stengaard
Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer har fået lov til at åbne en bankonto, som vil stå åben for bidrag indtil udgangen af november 2020.

Struer: De maler og de maler, og så ruster det igen.

En ond cirkel, de meget gerne vil ud af på jernbanemuseet, hvor medlemmerne af Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer i årevis har haft hårde odds i deres indsats for at bevare de mange klenodier, som står på sporene ved den tidligere godsbanebygning i Struer.

Nu lysner det.

Samtlige partier i byrådet blev i forbindelse med budgetforhandlingerne for en måneds tid siden enige om at bevilge 1.438.000 kr. til projektet i 2020, og der ud over har jernbanemuseets venner allerede tilsagn om et bidrag på 75.000 kr. fra Kirsten & Peter Bangs Fond til et byggeri, så både sporene, det rullende materiel, der ruster i rekordtempo, og i bedste fald hele godsbanebygningen kan komme under tag.

- Det betyder, at vi kan komme i gang. Vi kan få en del af det kørende materiel under tag, fortæller formanden for støtteforeningen, Kaj Rasmussen.

Sporene, som er placeret i forlængelse af den vestvendte gavl, hvor støtteforeningen blandt andet kæmper en ulige kamp for at bevare det gamle MX-lokomotiv, som i mange år var et af byens vartegn med en placering på den tomme grund ved Havne Allé, kan komme under tag.

Dette er råskitsen, som viser, hvordan både sporene med jernbanemuseets rullende materiel og godsbanebygningen kan kommer under tag. Illustration: Midtjysk Albyg, Aulum

5,5 for det hele

Men Kaj Rasmussen og Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer vil meget gerne have det fulde projekt gennemført.

- Det ville selvfølgelig være det optimale, siger han.

Med en anslået pris på cirka 5,5 millioner kroner må han bare erkende, at det nok ikke er realistisk at nå helt i mål.

- Men kunne vi bare komme lidt videre i projektet, ville det være skønt, fortæller han med et håb om positive svar på endnu et par ansøgninger om bidrag fra forskellige fonde, der kunne tænkes at ville støtte projektet.

Og nu indleder Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer så også en indsamling, så alle kan være med til at yde et kontant bidrag.

- I bedste fald skulle vi kunne nå op på det halve, vurderer Kaj Rasmussen og fortæller, at kontoen allerede nu er åbnet for bidrag.

Annonce

Dyrebare kvadratmeter

Indsamlingsnævnet har netop godkendt indsamlingen, og Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer har dermed fået tillladelse til at åbne en særskilt konto i Hvidbjerg Bank, som udelukkende vil blive brugt i forbindelse med indsamlingen.

- Alt, hvad vi får ind, vil så gå til den brede del af bygningen hen langs Godsekspeditionen, fortæller Kaj Rasmussen og forklarer, at for hver gang, der kommer 230.000 kroner ind på kontoen, kan overbygningen forlænges med fire meter, så der kommer 80 af de dyrebare kvadratmeter mere under tag.

- Så vi håber virkelig, at vi kan få støtte fra både private og fra virksomheder, som kan se idéen i at få etableret et velfungerende jernbanemuseum i Struer, siger Kaj Rasmussen, idet han understreger, at hver en krone tæller i det store regnskab.

- Hvis man siger til sig selv, at det nok ikke betyder noget, om den enkelte yder et bidrag på 100 kroner, skal man jo bare tænke på, hvad der sker, hvis nu 199 andre gør det samme - så bliver det pludselig til 20.000 kroner, konstaterer han - med et håb om, at der så også vil komme nogle lidt højere bidrag ind på kontoen fra for eksempel de lokale virksomheder.

Her ses både det gamle MX-lokomotiv og Luftwaffes rangertraktor i bedste stand efter et større renoveringsarbejde, og nu glæder medlemmerne af Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer sig over, at sporene og de to klenodier kan kommer under tag. Privatfoto
Annonce

Kontoen klar

- Vi synes jo allerede nu, at vi yder et godt bidrag til byen. Cirka halvdelen af de gæster, vi får ind på jernbanemuseet, er nogen, vi trækker til byen, som ikke ville være kommet, hvis det ikke var for at se, hvad vi har i samlingen. Med bedre forhold for gæsterne er det jo noget, vi kan gøre endnu bedre, forsikrer Kaj Rasmussen.

- Hvis vi får bedre plads, så gæsterne ikke skal ud i både blæst og regn for at se på både lokomotiverne og de mange vogne, vi har på sporene, kan vi få endnu flere til byen, siger han og fortæller, hvordan han får positiv respons på sine tanker om jernbanemuseets fremtid i Struer fra jernbaneentusiaster fra både Varde, Sønderjylland og Bjerringbro.

- De siger allesammen, at Struer da er det oplagte sted at etablere et jernbanemuseum med den fortid, byen har som jernbaneby, fortæller han med et håb om at kunne få byggeriet sat i gang i løbet af foråret 2020.

- Det afhænger selvfølgelig af, hvornår Midtjysk Albyg fra Aulum, som har tegnet projektet for os, har tid, fortæller han, og omfanget bliver så bestemt af, hvor mange penge, der kommer ind.

Bidrag kan indsættes på konto 7500-7028568 i Hvidbjerg Bank.

Jernbanemuseet trækker allerede i dag mange gæster til byen, og med bedre forhold, er formanden for Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer, Kaj Rasmussen, overbevist om, at der vil komme endnu flere. Privatfoto
Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Struer For abonnenter

Turistchef blev beskyldt for at modtage sorte penge og skjulte betalinger: Nu skal tre personer betale 75.000 kroner for injurier

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce