Annonce
Ulfborg/Vemb

Nu indvies ATV-banen: Vi går med armene i vejret

ATV-banerne i Ulfborg samt det nye klubhus bliver indviet lørdag. Det har været en lang, sej kamp at få planerne gjort til virkelighed. Foto: Jan Briks
Lørdag den 22. juni indvies ATV-klubbens nye baner og klubhus i Ulfborg. Det har en været en lang kamp for gruppen af frivillige at nå hertil.

Ulfborg: Lørdag bliver en årelang drøm til virkelighed i Ulfborg, når den gruppe af frivillige, der i flere år har arbejdet på at få en ATV-bane op at køre, nu endelig kan byde officielt velkommen.

- Det har været længe undervejs, og der har været perioder, hvor vi ikke troede på det. Vi har holdt møder om at droppe det, da vi ikke selv havde penge nok at skyde i det. Men nu går vi med armene i vejret. Det kan kun gå én vej - det er fremad, siger Ronni Guldberg, der er formand for Ulfborg ATV-klub.

Klubben, som i skrivende stund tæller 50 aktive medlemmer - fra en dreng på fire til 18-årige knægte - har siden 2011 forsøgt at få klubben til at blive til virkelighed. Og det har været en lang, sej kamp at kæmpe sig gennem udfordringerne med støjvolde, økonomi, opbakning, tilladelser, fondsmidler, lokalplaner og byggetilladelser.

Men nu kan klubben sætte et - indtil videre - midlertidigt punktum. For udover de to baner, der sidste sommer stod færdigt på arealet, tæller klubben nu også et klubhus. Det stod færdigt for lidt over en måned siden.

Tilbud for alle

Formålet med klubben er, at det skal være både lære- og værested for byens børn og unge. Ideen er, at der skal være plads til alle.

- Der skal være plads til både fem-årige Frida og 15-årige Carsten, der ikke lige ved, hvad han skal give sig til, og som måske ikke lige går op i klassisk sport eller har lyst til at deltage i byens eksisterende tilbud, siger han.

Mens Ronni Guldberg fortæller om klubbens drøm om i fremtiden også at kunne tilbyde byens voksne en plads i klubben, hvis nye maskiner kan blive hentet hjem, er en elektriker i gang med at installere en tyverialarm.

- Det ser vi os nødsaget til for at passe på klubbens fælles værdier. Og vi har i øvrigt fået lavet en række foranstaltninger for at holde uvedkommende væk, siger han.

Unik facilitet

Den samlede pakke med to baner, klubhus og crossere har kostet i omegnen af 800.000 kroner. Penge, som delvist kommer fra medlemskontingenter, Energistyrelsen, DIF, DGI's Foreningspulje og Trygfonden. Holstebro Kommune har stillet arealet til rådighed.

Kommunens formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lene Dybdal (S), hilser også den nye fritidsaktivitet velkommen. Blandt andet fordi den understøtter fællesskab og bevægelse.

- Det har været spændende at følge de lokale ildsjæles kamp for at etablere en unik facilitet, som ikke findes mange steder. Jeg håber, at den vil blive brugt flittigt og kan tiltrække børn og unge, som måske ikke har fundet deres aktive fritidstilbud endnu, siger Dybdal.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Butiksindehaver løb butikstyv op

Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Annonce