Struer

Lydkunst både her og der: Nu giver det mening, når han snakker om 'Tracks'

Lederen af lydkunst-festivalen Struer Tracks, Jakob Kreutzfeldt (t.v.), var torsdag formiddag på besøg hos medlemmerne af Nordvestjysk Fjordkultur sammen med Gert Yde (t.h.) fra Støtteforeningen for Jernbanemuseet i Struer. Her i snak med Ole Olsen og næstformanden i Nordvestjysk Fjordkultur, René Maretty. Foto: Frede Stengaard
Der bliver brug for masser af frivillige, når der til august skal sættes lydkunst op både her og der i hele Struer og nærmeste omegn.

Struer: De fleste bliver stadigvæk lidt fjerne i blikket og underligt tavse, når de bliver spurgt om, hvad der kommer til at ske under Struer Tracks til august, og i det hele taget kan det være svært at få hold på, hvad det er for nogle "tracks", de taler om.

Dette blev heldigvis gjort lidt mere konkret, da festivallederen, Jakob Kreutzfeldt, onsdag aften fortalte lidt mere om baggrunden for at afvikle en festival for lydkunst i Struer på Struer Bibliotek.

- "Tracks", som er det engelske ord for spor, kan jo både være lydspor og jernbanespor, og derfor indgår der også de to skråstreger i logoet, som en reference til både Struer som Lydens By og byens historie som jernbaneby, forklarede han.

- Nu begynder det at give mening, mente Henrik Møller, som var blevet opfordret til at møde op af Gert Yde, da de tidligere på dagen havde været sammen om et projekt som frivillige på jernbanemuseet, hvor de knokler på med at renovere det gamle udstyr fra Struers tid som den helt centrale jernbaneby i hele Midt- og Vestjylland.

Det er dyrt udstyr, og vi bliver også nødt til at have frivillige til at holde styr på, at der ikke kommer for mange ind i hverken siloen eller i vandtårnet på en gang.

Jakob Kreutzfeldt, festivalleder, Struer Tracks

Lokal opbakning

Under Struer Tracks, som bliver afviklet fra 22. august til 6. september, er det lyden, det gælder.

- Lyde fra hele verden, fortalte Jakob Kreutzfeldt - og lyde fra Struer, som kommer til at indgå i en lang række kunstværker og installationer, som vil blive placeret i det åbne byrum, hvor alle og enhver kommer til at se dem og opleve, hvad de kommer til at indeholde af effekter.

- Målet er en festival for lydkunst, som kommer op på et internationalt niveau, forklarede Jakob Kreutzfeldt, idet han præsenterede de første fire kunstnere, som kommer til at medvirke med nogle af de mere markante værker under årets festival.

Men der skal først og fremmest lokal opbakning til at gøre den anden udgave af Struer Tracks til en succes.

Det er ikke nok at hive fire eller otte kunstnere med et godt internationalt ry til byen.

Deres værker skal opstilles og gøres klar. Nogle af de mere markante vil blive stående - som det var tilfældet med for eksempel Frode Gundorf Nielsens vindorgel, som blev opstillet i haven ved Gimsinghoved under den første udgave af Struer Tracks i 2017.

- Nogle af værkerne skulle gerne afsætte et varigt aftryk i byen, forklarede Jakob Kreutzfeldt.

Fjordkulturen

Men mange skal pilles ned, når festivalen er slut, og i løbet af de 14 dage festivalen varer, vil der også være brug for en hærskare af frivillige, som vil hjælpe med at overvåge nogle af de mere følsomme installationer, som vil blive placeret i for eksempel den store silo på havnen og i det gamle vandtårn i Tårngade.

I siloen har lydkunstneren Christian Skjødt planer om at få sat nogle følsomme antenner op på taget i forbindelse med en installation, som kan opfange og gengive, hvad de indfanger af lyde fra atmosfæren og også helt ude fra det ydre rum på den anden side af alt det, vi bevæger os rundt i og bilder os selv ind, at vi har nogenlunde styr på til daglig.

- Det er dyrt udstyr, og vi bliver også nødt til at have frivillige til at holde styr på, at der ikke kommer for mange ind i hverken siloen eller i vandtårnet på en gang, forklarede Jakob Kreutzfeldt.

Der ud over får han som festivalleder brug for at hente hjælp til de mange praktiske opgaver.

Torsdag formiddag var han derfor også på besøg hos Nordvestjysk Fjordkultur, hvor han blandt andet håber at kunne finde frivillige til at stå for at holde siloen åben for publikum, når festivalen løber af stablen til august.

- Det er da ikke helt umuligt. Det kan bare være lidt svært at binde sig op på nogle bestemte vagter allerede nu, mente næstformanden for Nordvestjysk Fjordkultur, René Maretty.

- Men de praktiske opgaver skulle det nok være muligt at få løst, efterhånden som de dukker op, forsikrede han.

0/0
Annonce
112

Havetraktor og fører væltede ned ad skrænt

Struer

Hvordan lyder Limfjorden mon, hvis man ligger på bunden af den?

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Kultur

Er det en skraldespand? Ny udstilling åbner på museet i dag

Struer For abonnenter

Nu er der plantet persille i sandkassen

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Erhverv For abonnenter

Derfor siger Vejdirektoratet nej til ny vej, der giver adgang til Gimsinglundvej

Struer

Regn til nye sansehaver

Annonce