Struer

Nu går det meget hurtigere i både Vinderup og på Thyholm

Region Midt overholder en målsætning om, at den gennemsnitlige responstid skulle ned på under ti minutter, når der var tale om livstruende sygdom. Men med store lokale udsving og sorte huller på landkortet - blandt andet i Nordvestjylland. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Steen Jakobsen (V) må som medlem af regionsrådet konstatere, at der stadigvæk er sorte huller på landkortet, men med mulighed for at tilkalde en helikopter, anser han den nyeste oversigt over responstiderne for at være tilfredstillende.

Helikopter nummer tre

Nordvestjylland: Region Midtjylland har gjort status over de 157.66 udrykninger med regionens 66 ambulancer i løbet af 2018.

- Tallene ser fornuftige ud, mener Steen Jakobsen (V) fra Asp ved Struer.

Som medlem af regionsrådet har han fulgt udviklingen de seneste fire-fem år, og som repræsentant for befolkningen i Nordvestjylland har den præhospitale indsats hele tiden været en af hans mærkesager.

- Vi ved jo, hvor vigtigt det er, at hjælpen når hurtigt frem, konstaterer han og bemærker, at der blandt andet er sket forbedringer i både Vinderup og på Thyholm.

- I Vinderup kan vi se, hvordan det har hjulpet, at vi fik etableret et fremskudt beredskab som det også var tilfældet et par andre steder i regionen, siger han, og på Thyholm er der også sket markante forbedringer, mener han.

- Sidste gang, vi fik tallene for, hvordan det gik med responstiderne, faldt det også sammen med, at regionen nedlagde det såkaldte 112-beredskab, som bestod af frivillige, som rykkede ud med en hjertestarter, når de fik en alarm fra akutberedskabet. Det er nu lavet om, så vi i stedet har etableret et frivilligt korps af hjerteløbere, og på Thyholm var de bekymrede for, hvordan det ville komme til at fungere, konstaterer han.

På Thyholm var det over halvdelen, der nåede frem inden for et kvarter, og 4,2 procent var fremme, inden der var gået ti minutter.

- Det er bedre end sidst, og skyldes måske især, at vi får hjælp fra akutberedskabet i Nordjylland, som i mange tilfælde kan nå hurtigere frem med en ambulance fra Bedsted, når der er udrykninger til Thyholm, mener Steen Jakobsen.

I den anden ende af skalaen ser det rigtig godt ud, hvis man for eksempel bor i Hjerm, hvor 85 procent af ambulancerne nåede frem på under ti minutter.

I Vinderup kan vi se, hvordan det har hjulpet, at vi fik etableret et fremskudt beredskab som det også var tilfældet et par andre steder i regionen, siger han, og på Thyholm er der også sket markante forbedringer.

Steen Jakobsen (V), regionsrådsmedlem, Asp

Sorte huller

Men der er altså stadigvæk sorte huller på kortet.

I Thyborøn må man stadigvæk væbne sig med tålmodighed.

Ingen af de 43 ambulancer, som blev kaldt ud på en udrykning til Thyborøn, nåede frem, inden der var gået ti minutter. Men 81,4 procent af udrykningerne var nået frem, inden der var gået et kvarter.

- Og er det virkelig alvorligt, har vi jo altid mulighed for at tilkalde en helikopter, understreger Steen Jakobsen og anser det for en klar forbedring af akutberedskabet, at der nu står hele tre helikoptere klar til at rykke ud og hente patienter fra Nordvestjylland til behandling på enten Universitetshospitalet i Aarhus eller et af de andre hospitaler i landet, hvis det er der, de kan få den rette behandling med det samme.

- Vi har fået helikopter nummer tre på vingerne i Nordjylland. Den har base i Jammerbugt Kommune, men flyver også med patienter fra Nordvestjylland, når der er behov for det, forklarer han.

- Samtidig er der stadigvæk en lægehelikopter med base i Skive og en lægehelikopter i Billund inden for rækkevidde, og vi har heldigvis aldrig været ude for, at der ikke var en helikopter til rådighed, når der var brug for den, konstaterer han.

Vil bevare regionerne

Så alt i alt er det ikke tallene, som viser, hvordan det er gået med responstiderne i 2018, der holder Steen Jakobsen (V) vågen om natten.

- Vi har haft en diskussion i regionsrådet om, hvordan vi skulle gøre tallene op, fortæller han.

Målet har været, at 75 procent af ambulancerne skal være fremme på under ti minutter, hvis der var tale om en udrykning til livstruende sygdom.

På det regionale plan har det vist sig, at lidt over 80 procent af ambulancerne, som blev sendt afsted på en udrykning til livstruende sygdom i løbet af 2018, nåede frem på under ti minutter.

- Det kan vi selvfølgelig kun være tilfredse med, vurderer Steen Jakobsen (V).

Men som han allerede har påpeget, dækker det gennemsnitlige tal over nogle store regionale forskelle.

- Det er dem, vi må påpege og få gjort noget ved, som vi for eksempel gjorde det i Vinderup i 2018. Det er jo derfor, det er så vigtigt, at vi bevarer regionerne, så vi stadigvæk har folkevalgte, der kan kæmpe for at forbedre forholdene i de enkelte lokalområder, mener han.

- Hvis det udelukkende bliver en embedsmand i København på tallene er der en langt større risiko for, at man udelukkende vil gå efter at få gennemsnittet op på et acceptabelt niveau. Vi risikerer, at det bliver for nemt at se bort fra de sorte pletter på kortet, hvis gennemsnittet bare bliver trukket op af, at det går endnu hurtigere inde omkring de større byer, hvor afstanden er kortere, og hvor det helt naturligt er hurtigere at nå frem med ambulancerne, mener han.

Her må du vente længe på en ambulance

1. Region Midtjylland overholder en målsætning om, at den gennemsnitlige responstid i forbindelse med livstruende sygdom skal ned på under ti minutter - men med store lokale forskelle.

2 I Holstebro var 94,6 procenter af alle ambulancerne i 2018 nået frem, inden der var gået ti minutter, når der var tale om udrykninger til livstruende sygdom.

2. I Thyborøn skulle du være heldig, hvis den var der, inden der var gået et kvarter - og ingen nåede frem på under ti minutter.

3. På Thyholm var det kun 4,2 procent af ambulancerne, der nåede frem, inden der var gået ti minutter.

4. I Bøvlingbjerg var det 8,3 procent af udrykningerne, der nåede frem på mindre end ti minutter.

5. I Vinderup nåede 19,6 af ambulancerne frem på under ti minutter.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Det er nu overarmene skal bygges, hvis man vil følge med

Holstebro For abonnenter

Historisk feriehus til salg: Fabrikant Færchs fristed skal have nye ejere

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Fru Pedersen vandt: - Jeg bruger fire timer hver anden dag - bare på at vande krukker

Navne

Krimiforfatter: Det er lidt som at være gift med Nora, men utro med Signe

Holstebro

Buch om mangelfulde kræftundersøgelser: Det er pinligt, vi er ikke blevet inddraget, og det bør laves om

Kultur

Venø Festival: - Vi nærmer os udsolgt

Ulfborg/Vemb

Travlhed i pensionaterne: Må dagligt sige nej til hundeejerne

Annonce