Annonce
Struer

Nu får de tal, så det svimler

Politikerne i Struer Kommune får nu de foreløbige tal på bordet, så de kan forberede sig på forhandlingerne om et kommunalt budget for 2021. Alt i alt et budget på cirka 1,4 milliarder kroner, der skal fordeles på de mange forskellige poster for at få regnskabet til at gå op. Arkivfoto: 1,4 milliarder kroner i 2021.
Byrådet i Struer Kommune samles på mandag til budgetdag. Venstre ønsker stadigvæk et sparekatalog på bordet. Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) foretrækker at se tiden an og afvente, hvordan det ser ud til august.
Annonce

Struer: Byrådsmedlemmerne i Struer Kommune bliver på mandag samlet til den årlige budgetdag. Den officielle indledning på proceduren frem mod en vedtagelse af det kommunale budget for 2021 til oktober.

Mandag bliver politikerne så præsenteret for så mange talrækker og fakta, at det ville svimle for de fleste.

Tal, der vil vise, hvordan det står til. Hvordan det kommer til at gå i år, og et bud på, hvad der vil være til rådighed på de kommunale budgetter i 2021.

- Meget vil stadigvæk være gisninger og gætværk, vurderer Mads Jakobsen, Venstres gruppeformand i byrådet.

Men som udgangpunkt fastholder han Venstres ønske om et beredskabskatalog, så forvaltningen allerede nu bliver sat til at lave nogle spareforslag.

- Vi har problemer med driften, og det er noget, vi bliver nødt til at håndtere, mener han og henviser til den seneste budgetopfølgning fra februar.

Hvis det går som forudset, vil Struer Kommune komme ud af 2020 med et driftsoverskud på 12 millioner kroner.

Målet er 45 millioner kroner.

- Så kommer vi til at skulle håndtere en vanskelig situation, er det godt at være forberedt, mener Mads Jakobsen.

Annonce

45-45-45

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ønsker fortsat at afvente, hvordan tingene udvikler sig.

- Vi kom ud af 2019 med et godt regnskab, og selv om man selvfølgelig kan diskutere om 12 millioner kroner i overskud på driften er nok, så er det trods alt stadigvæk et overskud, understreger han og hæfter sig mere ved en udsigt til, at kassebeholdningen bliver reduceret til 30 millioner kroner.

Her er målet det samme som for driftsoverskuddet. Nemlig en kassebeholdning på 45 millioner kroner.

De penge ønsker Niels Viggo Lynghøj at hente hjem ved at reducere anlægsbudgettet eller udskyde nogle af de mange anlægsopgaver til 2021.

- Gennemfører vi alle de planlagte anlægsopgaver, får vi anlægsudgifter for 90 millioner kroner i år. Målet er også her anlægsudgifter på 45 millioner kroner. Så nogle af opgaverne kunne vi måske godt udskyde til 2021, så vi på den måde får en bedre balance på regnskabet i år, mener han.

Alt dette kommer til forhandling på et mere oplyst grundlag, når politikerne på mandag får flere fakta på bordet.

Annonce

Corona-udgifterne

Efter forliget om en ny udligningsmodel i Folketinget, vil Struer Kommune blandt andet få 19,6 millioner kroner mere at gøre godt med i 2021, end det tidligere ville være tilfældet.

- Vi venter også på, hvordan vi bliver kompenseret for de mange ekstraudgifter vi har haft i forbindelse med kommunens håndtering af både coronaberedskabet og den genåbning, vi nu er i fuld gang med, konstaterer Mads Jakobsen.

Niels Viggo Lynhøj oplyser, at det indtil videre drejer sig om en ekstraudgift på cirka seks millioner kroner til blandt andet den ekstra rengøring på skolerne, udgifter til værnemidler og meget mere.

- Vi vil som udgangspunkt få fuld kompensation fra staten. Det er det, vi er stillet i udsigt. Så i stedet for at gøre noget drastisk her og nu, så vil jeg hellere afvente og vurdere, hvordan det hele ser ud, når vi bliver samlet til budgetseminar til august, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce