Annonce
Holstebro

Nr. Vosborg: Nyt "forsamlingshus" skal udvikle Vestjylland

Med 340.000 kroner i ryggen skal Nørre Vosborg over de næste to år danne ramme for en slags "Højlunds Forsamlingshus", hvor vestjyder skal mødes op til 12 gange for at diskutere, hvordan området ved Nissum Fjord kan udvikles. Arkivfoto: Morten Stricker.
Over de næste to år skal der holdes 12 møder på Nørre Vosborg, hvor borgerne inviteres ind for at diskutere og levere ideer til, hvordan området kan trække sig selv op ved hårene.
Annonce

VEMB: For 200 år siden gik snakken i Nr. Vosborgs stuer, når etatsråd Andreas Tang inviterede de lokale bønder indenfor til debat om fremtiden.

Nu skal der igen tænkes tanker med udviklende samtaler i en slags "Højlunds Forsamlingshus" på Nørre Vosberg, og det sker med støtte på 340.000 kroner fra Erhvervsstyrelsens landdistriktspuljer.

Den samtale er der igen brug for, mener Helle Sigh, direktør for Fonden Nørre Vosborg.

- Den slags kommer ikke af sig selv. Man møder ikke bare op og deler ud af sine tanker og ideer om tidens udfordringer og slet ikke, hvis man er vestjyde. Men vi er overbeviste om, at det kan læres, sige Helle Sigh i en pressemeddelelse.

Egnen omkring Nissum Fjord er udfordret af fraflytning af unge og et generelt lavt uddannelsesniveau.

- Men Vestjylland har før trukket sig selv op med hårene, og det kan vi gøre igen, hvis vi snakker sammen og lytter til hinanden, siger Helle Sigh.

Hun kalder forsøgsprojektet “Samtalesoiré på vestjysk” (soiré er fransk: En slags aftenselskab), og planen er fire workshops med borgere og fageksperter samt otte forsamlingshuse i herregårdsstuerne for op til 80 deltagere. Heraf to for unge under 26 år.

Annonce

Skal lære af hinanden

Projektet kan minde om Højlunds Forsamlingshus, som var populær i TV2's barndom - dog uden en autoritet for bordenden.

- Alle skal turde åbne munden og tage ordet i den demokratiske samtale, siger Helle Sigh.

Morten Paakjær er formand for de fem lokalsamfund i Vesterhavsklyngen, som er med i projektet, og han er mere begejstret for initiativet end for titlen.

- Det gælder om at holde det nede på et folkeligt og jordnært niveau. Samtalesoiré er måske ikke den overskrift, jeg selv ville have valgt, men måske et navn, folk vil huske, siger Morten Paakjær.

Han oplever ikke, at vestjyderne er hæmmet, når der diskuteres politik, vindmøller eller ulve.

- Her bliver meningerne trukket skarpt op for eller imod, uden at jeg tror, det rokker ret meget.  Her skulle vi gerne nå et højere niveau, hvor vi lærer af hinanden, siger Morten Paakjær.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Piloten bag miraklet på Hudsonfloden

Annonce