VEMB: For 200 år siden gik snakken i Nr. Vosborgs stuer, når etatsråd Andreas Tang inviterede de lokale bønder indenfor til debat om fremtiden.
Nu skal der igen tænkes tanker med udviklende samtaler i en slags "Højlunds Forsamlingshus" på Nørre Vosberg, og det sker med støtte på 340.000 kroner fra Erhvervsstyrelsens landdistriktspuljer.
Den samtale er der igen brug for, mener Helle Sigh, direktør for Fonden Nørre Vosborg.
- Den slags kommer ikke af sig selv. Man møder ikke bare op og deler ud af sine tanker og ideer om tidens udfordringer og slet ikke, hvis man er vestjyde. Men vi er overbeviste om, at det kan læres, sige Helle Sigh i en pressemeddelelse.
Egnen omkring Nissum Fjord er udfordret af fraflytning af unge og et generelt lavt uddannelsesniveau.
- Men Vestjylland har før trukket sig selv op med hårene, og det kan vi gøre igen, hvis vi snakker sammen og lytter til hinanden, siger Helle Sigh.
Hun kalder forsøgsprojektet “Samtalesoiré på vestjysk” (soiré er fransk: En slags aftenselskab), og planen er fire workshops med borgere og fageksperter samt otte forsamlingshuse i herregårdsstuerne for op til 80 deltagere. Heraf to for unge under 26 år.
Skal lære af hinanden
Projektet kan minde om Højlunds Forsamlingshus, som var populær i TV2's barndom - dog uden en autoritet for bordenden.
- Alle skal turde åbne munden og tage ordet i den demokratiske samtale, siger Helle Sigh.
Morten Paakjær er formand for de fem lokalsamfund i Vesterhavsklyngen, som er med i projektet, og han er mere begejstret for initiativet end for titlen.
- Det gælder om at holde det nede på et folkeligt og jordnært niveau. Samtalesoiré er måske ikke den overskrift, jeg selv ville have valgt, men måske et navn, folk vil huske, siger Morten Paakjær.
Han oplever ikke, at vestjyderne er hæmmet, når der diskuteres politik, vindmøller eller ulve.
- Her bliver meningerne trukket skarpt op for eller imod, uden at jeg tror, det rokker ret meget. Her skulle vi gerne nå et højere niveau, hvor vi lærer af hinanden, siger Morten Paakjær.