Annonce
Udland

Norge har fået ny mindretalsregering med 20 ministre

Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
En ny koalition er dannet i Norge, efter at Fremskrittspartiet forlod regeringen.

Norges statsminister, Erna Solberg, præsenterede fredag sin nye mindretalsregering på Slotspladsen i Oslo, hvor flere opretholdt en tradition med at dele blomster ud på en regerings første dag.

Den nye koalition er dannet, efter at Fremskrittspartiet (FrP) er trådt ud af regeringen. Det skete efter en strid om en norsk-pakistansk kvinde, som sammen med sine to børn blev hentet hjem til Norge fra en flygtningelejr i Syrien. Kvinden havde støttet Islamisk Stat.

Den nye formindskede koalition består af Solbergs konservative parti, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

I den nye konstellation har Høyre 12 ministre, mens Venstre og Kristelig Folkeparti fik hver fire ministerposter.

13 af de 20 ministerposter er gået til politikere, som tidligere har haft regeringsposter. Blandt de nye ansigter er Venstres Abid Raja (kultur- og ligestillingsminister), KrF's Knut Arild Hareide (trafikminister) og Høyres Tina Bru (olie- og energiminister).

Den nye kulturminister, Abid Raja, og den nye trafikminister, Knut Arild Hareide, var blandt dem, som fik flest blomster.

De havde begge svært ved at bære alle de buketter, som de havde fået.

Den 33-årige Tina Bru fra Solbergs parti har fået den vigtige post som olie- og energiminister. Også den nye finansminister, Jan Tore Sanner, er fra Høyre. Det samme gælder udenrigsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Partileder Siv Jensen og resten af FrP-politikerne forsvandt fra Slotspladsen via en bagvej. Partiet havde syv ministerposter i den tidligere regering under Erna Solberg.

– Nu er FrP ude af regeringen, og Norge har en mindretalsregering. Det giver flere åbne diskussioner og debatter i Stortinget, uden at alt er bestemt på forhånd, pointerede Solberg på en pressekonference.

– I Norge har vi en tradition for, at flere partier finder sammen for at finde gode løsninger. Det er Norge, når det er allerbedst, sagde hun.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce