Annonce
Holstebro

Nordvestjyderne om ny affaldsopdeling: - Ti lyder helt sindssygt

Hvad mener nordvestjyderne om, at affaldet fremover nu måske skal inddeles i ti affaldstyper? Fotos: Jan Briks
Affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, og det betyder, at affaldet fremover skal deles op i ti typer. Det mener regeringen, der kommer med forslaget som en del af en klimahandlingsplan, som skal bringe Danmarks udledning af drivhusgasser ned. Men hvad mener nordvestjyderne om dét forslag?
Annonce

Vi er gået på gaden for at spørge nordvestjyderne, hvad de mener om dét forslag?

Anette Toft, 61 år, operationssygeplejerske

Anette Toft. Foto: Jan Briks

- Jeg vil gerne være sikker på, at det så nytter noget. For vi har hørt før, at selvom vi sorterer, så bliver det brændt i den samme ovn. Det, håber jeg ikke, sker. Men hvis det virkelig nytter noget, så fint, for vi skal jo undgå det plastik alle steder. I min alder har jeg tid til sorteringen. Jeg tænker, det må være et problem, hvis man bor småt, at have plads til alle de beholdere og det praktiske i det, men det er ikke noget problem for mig personligt.

Tomek Wason, 29 år, arbejder med markedsføring

Tomek Wason. Foto: Jan Briks

- Fjollet, at man skal starte ved forbrugerne. Jeg tænker, der er mange andre steder at starte, som institutioner eller erhvervslivet. Forbrugerne er jo det sidste led - man kan ikke bede forbrugerne om at ændre samfundet, man er nødt til at starte et sted - det andet er at tage munden for fuld. Det skal gøres gradvist - så det bliver de store spillere i markedet først. Ellers får man en kamp fra dag et til dag hundrede.

Line Nielsen, 38, bibliotekarassistent

Line Nielsen. Foto: Jan Briks

- Jeg synes, det er okay - det er en lille indsats at give. Jeg tror godt, jeg kan finde plads til at opdele i ti dele. De praktiske dele skal vi nok finde ud af. For hvis det vitterligt kan gøre en forskel for miljøet, så er det en lille indsats. Den ekstra tid i hverdagen det tager - jamen herregud - det går nok.

Mette Green Jørgensen, 28 år, fysioterapeut med speciale i heste

Mette Green Jørgensen. Foto: Jan Briks

- Jeg kan egentlig godt lide ideen om, at vi skal til at gøre noget mere for klimaet, men jeg kan også godt se, at det er ualmindelig besværligt. Jeg kan ikke lige forestille mig, hvordan man skal kunne have ti skraldespande inde under sin vask. Hvis det var sådan, det blev, gjorde jeg det, men jeg ville da kunne tænke mig, at de ville finde en løsning, der var anderledes. Jeg synes, eksperterne har sagt, at forbrændingsanlæggene ikke kan følge med til forslaget, så hvis det er tilfældet, synes jeg, det er lidt omsonst, at vi alle skal gøre det.

Svend Erik Petersen, 79 år, pensionist

Svend Erik Petersen. Foto: Jan Briks

- Jeg synes, det er vildt, og ti lyder helt sindssygt. Vi gør det jo i to - faktisk i fire - i øjeblikket, og det er rigeligt. Jeg har vænnet mig til de her fire, men det er ikke noget, jeg er stolt af. Og ti er da helt hysterisk. Det tror jeg aldrig, jeg vil komme til. Jeg synes, man bør holde fast i det, man har nu. Jeg synes, fire er rigeligt.

Peter Davidsen, 57 år, slagteriarbejder

Peter Davidsen. Foto: Jan Briks

- Vi har lige fået en ekstra skraldespand, så det nu kommer i fire enheder og så pap og glas for sig selv, vi kører på genbrugspladsen med. Så det er fire ting mere det her. Jeg synes, det er fint nok. Hvis det bliver genanvendt og ikke bare ryger samme sted hen, synes jeg, det er fint nok.

Rose Marie Jensen, 78 år, pensionist

Rose Marie Jensen. Foto: Jan Briks

- Det tænkte jeg, at det var mange. Hvis det så er mindre afdelinger, går det jo nok. For det sidste, vi har fået med de her madposer, er gået meget bedre, end jeg havde regnet med. For man tænker - nej, det bliver besværligt, men det er det slet ikke. Umiddelbart synes jeg, ti er mange, men det går nok meget bedre, end man tror.

Stine Mårsted, 25 år, ledig, uddannet pædagogisk assistent

Stine Mårsted. Foto: Jan Briks

- Vi har familie i Randers, Viborg og Aarhus, og det er forvirrende, at man sorterer forskelligt, så det, synes jeg, er godt, at man nu vil ensrette det. Jeg kan som udgangspunkt godt se det smarte i at sortere i ti forskellige containere, hvis det bliver noget med, at der for eksempel står en fælles tekstilcontainer nær hjemmene, så man ikke skal ud på genbrugspladsen hele tiden. Så kan jeg godt se ideen i det.

Jenny Schou Jensen, 81 år, pensionist

Jenny Schou Jensen. Foto: Jan Briks

- Det er jeg dybt rystet over. Det kan jo ikke lade sig gøre. Jeg kan godt se, at vi skal passe på miljøet, men ti forskellige er for meget. Og vi har hørt før, at vi skal sortere, og så hælder de alligevel det hele sammen til sidst, så hvis det er sådan, at det bliver overholdt, jamen så er det da en god ting.

Marianne Andreasen, 51 år, kantine- og rengøringsassistent

Marianne Andreasen. Foto: Jan Briks

- Jeg synes, det er en god ide. For så kan vi genanvende det meget bedre. Og når vi så er ved at lave det, så håber jeg, de finder nogle løsninger, så det bliver nemmere at sortere det. For det, synes jeg, tit er et problem.

Jørgen Poulsgaard, 60 år, arbejder i Sparekassen Thy

Jørgen Poulsgaard. Foto: Jan Briks

- Jeg synes, det er fornuftigt. Vi gør det jo til dels allerede i dag. Specielt sådan noget som plast - at få sorteret det fra. Jeg hørte lige, at vi er en af de lande, som affaldssorterer mindst, så det er bare med at komme i gang.

Pernille Bach, 48 år, arbejder på et bosted

Pernille Bach. Foto: Jan Briks

- Jeg synes, det er fantastisk. For vi lever i en tid, hvor det med at være ubevidst ikke længere duer. Vi er nødt til at passe bedre på. På bostedet gør vi det i forvejen; vi har glas et sted, og det der skal på genbrug et andet og så videre. Det har vi gjort længe. Jeg gør det også derhjemme i det omfang, det er muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce