Annonce
Rejser

Nordsjælland: I Heatherhill kan du opleve en lille smule Skotland

Som et lille stykke af det skotske højland ligger Heatherhill på den nordsjællandske kyst med sit bakkede landskab i græs og lyng. Foto: Sarah Green/ Visit Nordsjælland
Der er højlandsstemning med lyng og bakker i Heatherhill, som ligger mellem badebyerne Rågeleje og Tisvildeleje på Nordsjællands kyst. Her slår man et vingeslag for sommerfuglene.

Heatherhill. Navnet skaber billeder af blomstrende lyng, bakket landskab og grønne vidder - af hede og højland.

Der er da også lidt skotsk natur over det fredede område på den nordsjællandske kyst. Og stedets historie har også rødder i det britiske. Det var nemlig den engelske familie Vincent, som bragte navnet Heather Hill (lyngbakke) til området.

Joseph Vincent var en hovedrig forretningsmand, som havde skabt sin formue ved at handle med smør og te - Medova-te. Han var gift med danske Marie, og parret købte det store bakkede område godt en kilometer sydvest for Rågeleje for at bygge en sommerbolig her.

Annonce

I 1910 stod Heatherhill, som de kaldte deres statelige bolig i engelsk stil midt i bakkerne, færdig. Den var indrettet med ”smukke tapeter, egetræsparketgulve og egetræspaneler i spisestuen, der stammede fra Scandinavian America Lines flagskib, Frederik VIII. På 1. sal var et dusin soveværelser, alle udstyret med franske porcelænsvaske med ophøjede rosenmotiver og omgivet af ægte hollandske kakler i delfterblåt.” Villaen blev så berømt, at den blev bragt som reklame og byggesæt i Aftenposten i 1915.

Familiens sommerferier blev tilbragt her, og på egnen holdt man øje med, hvornår direktør Vincents Rolls-Royce var kommet. Ellers opholdt familien sig på sit slot Bussock Wood House i Berkshire vest for London.

Oprindelig natur

Heatherhill var den største ejendom i området. I 1933 gav Joseph Vincent den i bryllupsgave til adoptivdatteren Edith, da hun blev gift med en engelsk flyingeniør.

Men hun brugte sjældent huset, og i en årrække inden anden verdenskrig blev den østlige halvdel af området brugt af militæret til skydeøvelser. Under krigen rykkede tyskerne ind, og efter krigen frem til 1956 blev området igen benyttet af det danske militær.

Det bakkede Heatherhill-område ender i bratte skrænter ned mod kysten med en flot udsigt over Kattegat. Foto: Ann Jørgensen/Visit Nordsjælland

Efter krigen dukkede planer om at udstykke området op, men Joseph Vincent var med til at forhindre det, så den specielle natur kunne bevares. I 1958 blev det 35 hektar store område fredet, og man valgte navnet Heatherhill til hele området. Sommervillaen lå ubenyttet hen, den forfaldt og er for længst revet ned.

Udlandet i Danmark

Når vi nu ikke kan rejse ud for at opleve noget fremmedartet eller ligefrem møde noget eksotisk, kan vi heldigvis gå på opdagelse efter noget tilsvarende - måske i mindre målestok - i Danmark.

I en artikelserie besøger vi nogle af disse steder.

Heatherhill-området er skabt under sidste istid med 20 meter høje morænebakker, som danner en klit ud mod kysten, hvor får sørger for naturplejen. En smeltvandsflod har skabt et dalstrøg gennem området, hvor der er moseområder. Der er adgang til hele arealet, og ved kystvejen, Rågelejevej, som gennemskærer området, er en offentlig p-plads med kiosk og toiletter.

Annonce

Sommerfuglene

Landskabet i Heatherhill er, som Nordsjælland så ud for 100 år siden. Her er hede- og overdrevsplanter og spredte gyvel og enebærbuske. Om efteråret er der store flader i rosa og lilla nuancer, når lyng og revling blomstrer.

Den varierede bevoksning giver gode forhold for sommerfugle, og Heatherhill er en af Danmarks bedste lokaliteter, hvad det angår. De mange forskellige arter af blomstrende planter giver levested for sommerfugle, der er sjældne i resten af landet, for eksempel dukatsommerfugl, grøn busksommerfugl, foranderlig blåfugl og markperlemorsommerfugl.

Kommunen er bevidst om de sjældne sommerfugle og arbejder aktivt for at beholde dem i området. I 2019 indledte man et femårs-projekt, som kaldes ”Vingeslag for Heatherhill”, hvor man både vil følge og registrere sommerfuglene og udføre forskellige former for naturpleje i tre forsøgsområder for at finde de bedste levevilkår og blive klogere på, hvordan man bedst plejer området og fremmer biodiversiteten i Heatherhill.

Læs mere på  www.visitnordsjaelland.dk.

Vejen dertil

Heatherhill ligger på Nordsjællands kyst mellem Vejby Strand og Rågeleje cirka 60 kilometer fra København og 3 kilometer nord for Vejby Station. Nærmeste større by er Helsinge.

Fårene, som sørger for naturplejen, giver Heatherhill et ekstra pust af skotsk højland. Foto: Tine Uffelmann/Visit Nordsjælland
Heatherhill er et af Danmarks bedste sommerfuglesteder med mange sjældne arter. Foranderlig blåfugl er en af dem. Foto: Charles J. Sharp/Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce