Annonce
Erhverv

Nordea varsler negative renter over for boligforeninger

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Fra 1. februar kan boligforeningers indestående på transaktionskonti hos Nordea blive pålagt en negativ rente.

Fra 1. februar kan boligforeninger se frem til at blive pålagt en negativ rente, hvis de har penge stående på en transaktionskonto hos Nordea.

Det oplyser Nordea i et brev sendt ud til boligforeninger, som dækker over andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber samt ejerforeninger.

En transaktionskonto svarer til en helt almindelig konto, hvorfra man sender og modtager tilbagevendende transaktioner. Det kan eksempelvis være betaling af regninger.

- Nordea har hidtil ikke opkrævet negativ indlånsrente af indestående på transaktionkonti for boligforeninger.

- Vi ændrer nu praksis og indfører per 1. februar 2020 negativ indlånsrente på minus 0,75 procent på transaktionskonti for boligforeninger, står der i brevet.

Foreninger kan dog foreløbigt friholdes for renteændringen med baggrund i deres forretningsomfang, fremgår det af brevet.

Ifølge Nordea sker renteændringen som følge af, at renten hos Nationalbanken, som er bankernes bank, i en længerevarende periode har været negativ.

I løbet af efteråret er det kun blevet dyrere for Nordea og de andre banker at have penge stående i Nationalbanken, da Nationalbanken har sænket renten yderligere.

Nordea begrunder også ændringen med, at der er udsigt til, at renten i en lang periode forbliver på et meget lavt niveau.

- Vi vil naturligvis hjælpe boligforeningerne med at finde andre mere attraktive placeringer af deres indlånsoverskud.

- Det kan eksempelvis være som aftaleindlån på for eksempel et år, fremrykning af investeringer/forbedringer i driften af deres ejendomme eller nedbringelse af gæld, siger Bjørn Bøje Jensen, bankdirektør med ansvar for erhvervskunder i Nordea, i en skriftlig kommentar.

Samtidig med at Nordea fra 1. februar kan pålægge en negativ rente på boligforeningers indestående på transaktionskonti, vil banken også begynde at lægge en negativ rente på de mest velhavende privatkunders opsparinger.

Private kunder med indeståender på over 750.000 kroner kan således se frem til en rente på minus 0,75 procent fra 1. februar. Det oplyste Nordea for nogle få uger siden.

Nordea er ikke den eneste bank i Danmark, som har set sig nødsaget til at indføre negative renter over for kunder på grund af det negative rentemiljø.

Jyske Bank var den første store bank herhjemme, der tidligere i år besluttede at varsle negative renter.

Siden har en stribe andre banker varslet lignende tiltag. Det gælder blandt andet Sydbank, Spar Nord, Alm. Brand og Ringkjøbing Landbobank.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce