Annonce
Holstebro

Nomi4s: Nej, vi har ikke været for hurtige i udrulningen af eget affaldssystem

Ja, vi er gearet til ti nye affaldsinddelinger, mener Nomi4s's formand Mads Jakobsen. Arkivfoto: Morten Stricker

Regeringen vil have et nyt affaldssystem. Her skal affaldssorteringen inddeles i ti, og det samme system skal være gældende i hele landet. Men hvordan tackler Nomi4s, der netop har stillet deres forbrugere overfor store ændringer på affaldsområdet, dén udfordring - og hvad vil det koste i kroner og ører for forbrugerne? Avisen har spurgt Mads Jakobsen (V), formand for Nomi4s.

Annonce

1. Giver det nye system med ti-inddeling mening?

Ja. Det ligger umiddelbart i forlængelse af de indsamlingsordninger, vi allerede har i Nomi4s. Danmark ligger i top fem i verden, når man ser på den reelle genanvendelse, men derfor kan vi godt gøre det endnu bedre.

2. Hvad kommer omlægningen til det nye system til at koste?

Dansk Affaldsforening estimerer en meromkostning på mindst 500 kroner pr år for en gennemsnitlig dansk husstand. Men det afhænger af de endelige vejledninger og krav fra Staten. For eksempel om vi må samle flere fraktioner i samme beholder.

3. Har I været for hurtige med at udrulle jeres egen opdelingsløsning her i Nordvestjylland?

Nej, vi har været enormt fornuftige og forudseende. Nomi4S har haft indsamling af papir og plast-metalemballage siden 2006-2008. Vi har indført mad og rest affald i 2019, og regeringens forslag ligger i smuk forlængelse af de ordninger, som Nomi4S allerede har indført. Så vi er gearet til yderligere udsortering.

4. Hvorfor har man ikke – allerede før – I udrullede jeres eget system – gjort som andre europæiske lande, hvor man i højere grad sorterer affaldet centralt?

Det gør vi allerede. Der hvor det giver mening, indsamler vi flere fraktioner fx plast – metal emballage og sorterer centralt (hos Nomi4s eller andet sted). Og på europæisk plan ligger vi helt i toppen med hensyn til genanvendelse.

5. Kan det virkelig være rigtigt, at affaldssortering er en opgave for forbrugerne – ikke affaldsselskabet?

Uanset hvor meget mekanisk sortering man stiller an med, kan man ikke lave det så godt, som det borgerne kan. Der får man så rene materialestrømme som muligt.

6. Flere lejlighedskomplekser og institutioner har endnu ikke fået jeres nye sorteringsløsninger. Kommer de til at vente på et nyt affaldssystem fra regeringen nu så?

Udrulningen af mad og rest affaldsbeholdere til private er afsluttet ved udgangen af december 2019. Bolig og etageejendomme samt kommunale institutioner vil i løbet af sommeren og efteråret 2020 få indsamling af mad og restaffald.

7. Er det unødvendigt at bruge penge på at udrulle et “allerede forældet system” nu?

Det system, vi har indført, er IKKE forældet. Så spørgsmålet tager afsæt i en forkert præmis. Der er intet af det Nomi gør, som ikke ligger smukt indenfor det, regeringen foreslår.

8. I 2019 blev borgerne bedt om at flytte rundt på to rum i den grønne affaldscontainer – det førte til en lang række fejl i ugerne efterfølgende. Kan ti-opdelingen ikke risikere at føre til for mange fejlsorteringer?

Alle nye vaner og ændringer kan give udfordringer – også på indsamlingssiden. Men nej, vi tror på, og erfaringerne har indtil nu vist, at borgerne både kan og vil sortere affaldet korrekt. I virkeligheden er både ombytningen af de to rum og udrulningen af de nye containere til mad og restaffald gået over al forventning.

9. Hvor lang tid vil det komme til at tage jer, at skulle udrulle et system med ti affaldstyper?

Nomi4s samler i dag seks fraktioner ind. For at kunne udrulle indsamling af de øvrige fire fraktioner skal vi have statens krav og retningslinjer på plads. Dernæst skal Nomi4S have lavet beregninger på miljø og økonomi i forhold til, hvordan vi bedst kan tilrettelægge indsamlingen.

10. Der er tidligere set eksempler på, at det affald forbrugerne troede blev genanvendt, i stedet blev bortskaffet i udlandet. Hvordan kan I garantere, at affaldet bliver genanvendt?

Genanvendelse er karakteristisk ved lange værdikæder. Vi har tidligere set, at der er megen fup og fiduser i sektoren - også med statistikker for den sags skyld. Derfor er der behov for demokratisk kontrol med håndteringen af affaldet. I Nomi4s er vi certificeret efter internationale standarder - og vi er meget optaget af at sikre, at affaldet går til reel genanvendelse.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce