Annonce
Læserbrev

Nethandel. EU skal sikre børn mod skadeligt legetøj

Annonce

Debat: Misdannede kønsorganer. Det er en af risikoerne ved sundhedsskadeligt legetøj, som hver dag importeres fra Kina og andre lande, der er ligeglade med at overholde EU's forbud mod hormonforstyrrende kemi. Samtidig tyder det på, at danskerne køber mere og mere legetøj i udenlandske netbutikker. Sidste år brugte danskerne for en kvart milliard. Der er altså grund til bekymring – og ikke mindst handling!

Både amerikanske og kinesiske selskaber har længe solgt legetøj på internettet, der kan være farligt for børn. Derfor var det et vigtigt skridt, da Miljøstyrelsen tidligere i år bad den kinesiske hjemmeside Wish og amerikanske Amazon om at stoppe salget af bestemte produkter. Men åbenbart bekymrer børns sundhed ikke de udenlandske firmaer.

I weekenden kunne DR nemlig fortælle, hvordan flere internationale virksomheder, både Wish, Amazon og eBay, ufortrødent fortsætter deres salg af ulovligt, sundhedsfarligt legetøj. Uden for EU er reglerne for potentielt skadelige stoffer og hormonforstyrrende kemi anderledes. Men alle produkter, som importeres fra lande uden for EU, bør leve op til de samme krav til sundhedssikkerhed, som vi stiller her. Som medlem af udvalget for folkesundhed og miljø er det en af mine mærkesager.

Det helt store problem er imidlertid, at disse udenlandske netbutikker slipper med en løftet pegefinger, selvom de træder på vores fælles europæiske regler. De udenlandske netbutikker er nemlig helt ansvarsfrie – også selvom deres produkter er sundhedsskadelige for vores børn og børnebørn.

EU-Kommissionen har sidste år indgået en – frivillig – aftale med flere netbutikker om, at de skulle fjerne skadelige produkter inden for 48 timer, når myndigheder bad om det. Men aftalen virker tydeligvis overhovedet ikke!

Det er en skændsel over for børn i hele EU, at virksomheder uden nogen som helst straf kan forgive vores yngste. Vi skal sørge for, at udenlandske firmaer står til ansvar for de skadelige produkter, de sælger i EU. Derfor bør problemet blive en del af revisionen af EU's e-handelsdirektiv.

Vi skal ikke udsætte vores børn og børnebørn for uacceptabelt, sundhedsfarligt legetøj.

Asger Christensen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce