Annonce
Læserbrev

Nethandel. EU skal sikre børn mod skadeligt legetøj

Debat: Misdannede kønsorganer. Det er en af risikoerne ved sundhedsskadeligt legetøj, som hver dag importeres fra Kina og andre lande, der er ligeglade med at overholde EU's forbud mod hormonforstyrrende kemi. Samtidig tyder det på, at danskerne køber mere og mere legetøj i udenlandske netbutikker. Sidste år brugte danskerne for en kvart milliard. Der er altså grund til bekymring – og ikke mindst handling!

Både amerikanske og kinesiske selskaber har længe solgt legetøj på internettet, der kan være farligt for børn. Derfor var det et vigtigt skridt, da Miljøstyrelsen tidligere i år bad den kinesiske hjemmeside Wish og amerikanske Amazon om at stoppe salget af bestemte produkter. Men åbenbart bekymrer børns sundhed ikke de udenlandske firmaer.

I weekenden kunne DR nemlig fortælle, hvordan flere internationale virksomheder, både Wish, Amazon og eBay, ufortrødent fortsætter deres salg af ulovligt, sundhedsfarligt legetøj. Uden for EU er reglerne for potentielt skadelige stoffer og hormonforstyrrende kemi anderledes. Men alle produkter, som importeres fra lande uden for EU, bør leve op til de samme krav til sundhedssikkerhed, som vi stiller her. Som medlem af udvalget for folkesundhed og miljø er det en af mine mærkesager.

Det helt store problem er imidlertid, at disse udenlandske netbutikker slipper med en løftet pegefinger, selvom de træder på vores fælles europæiske regler. De udenlandske netbutikker er nemlig helt ansvarsfrie – også selvom deres produkter er sundhedsskadelige for vores børn og børnebørn.

EU-Kommissionen har sidste år indgået en – frivillig – aftale med flere netbutikker om, at de skulle fjerne skadelige produkter inden for 48 timer, når myndigheder bad om det. Men aftalen virker tydeligvis overhovedet ikke!

Det er en skændsel over for børn i hele EU, at virksomheder uden nogen som helst straf kan forgive vores yngste. Vi skal sørge for, at udenlandske firmaer står til ansvar for de skadelige produkter, de sælger i EU. Derfor bør problemet blive en del af revisionen af EU's e-handelsdirektiv.

Vi skal ikke udsætte vores børn og børnebørn for uacceptabelt, sundhedsfarligt legetøj.

Annonce
Asger Christensen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce