Annonce
Udland

Netanyahu vil have direkte valg om premierministerposten

Patricia De Melo Moreira/Ritzau Scanpix
Blåt og Hvidt afviser forslag, som ifølge partiet blot skal aflede opmærksomheden fra korruptionssager.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, vil have israelerne til stemmeurnerne igen og foreslår et direkte valg til posten som premierminister.

Valget skal stå mellem Netanyahu og tidligere hærchef Benny Gantz.

Det foreslår han lørdag i et opslag på Facebook.

Hverken Netanyahus Likud-parti eller Gantz' parti, Blåt og Hvidt, har formået at samle et flertal bag en ny regering. De har hver især fået 28 dage til at forsøge siden valget i september.

Nu søger Netanyahu nye veje for at bryde dødvandet.

- Hvis Blåt og Hvidt ikke ønsker at indgå i en samlingsregering, må vi gå til det israelske folk og lade dem vælge den næste premierminister ved et direkte valg: Netanyahu eller Gantz, skriver han.

Gantz har afvist at gå i regering med Netanyahu, der er tiltalt i en række sager om svindel, mandatsvig og bestikkelse.

Hans parti afviser også blankt forslaget om et "dyrt og unødvendigt valg" og "valgmetoder, der før har knust styret og det politiske system".

I en meddelelse lørdag aften udtaler Blåt og Hvidt videre, at forslaget om et direkte valg til premierministerposten "kun har til formål at fjerne opmærksomheden fra Netanyahu, der på nuværende tidspunkt er tiltalt i tre alvorlige korruptionssager".

De to partier fik stort set lige stor vælgeropbakning ved det seneste valg.

Politikerne skal senest ved midnat onsdag have fundet en vej ud af det politiske dødvande. Ellers skal der udskrives valg igen.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce