Annonce
Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Der er mange ledige studiepladser på velfærdsuddannelserne på VIA i Holstebro.  Antallet af optagne er faldet igen. Arkivfoto: Morten Stricker
Det er ikke svært at få en studieplads på VIA University College i Holstebro. Der er masser af ledige pladser til studiestart. Det største fald i antallet af optagne er på lærer- og pædagoguddannelsen.

Holstebro: De store byer banker de mindre.

Den tendens bliver mere og mere tydelig på uddannelsesområdet. Kort efter midnat onsdag den 28. juli fik de unge svar på, om de er optaget på en videregående uddannelse.

Næsten samtlige ansøgere til VIA University College i Holstebro har fået deres ønske opfyldt. Men kampen om studiepladserne i provinsen og Holstebro er langt fra hård.

Annonce

VIAs afdeling i Holstebro har optaget 529 studerende. Sidste år var det tal på 573. Det lavere tal hænger i høj grad sammen med, at antallet af ansøgerne til studiepladserne uden for Aarhus igen er faldet markant.

- Det er en tendens, vi ser i hele Region Midtjylland. Det er bekymrende, og det er klart noget, vi skal analysere nærmere på. Det er et alvorligt samfundsproblem, siger Gitte Sommer Harrits, der er prorektor hos VIA.

Værst ser det ud på på læreruddannelsen i Nørre Nissum, der hører under campus Holstebro. Kun 34 af de 80 ledige pladser er blevet besat. Og kun 12 af de 34 har ønsket at starte i Nørre Nissum. Resten begynder i Holstebro.

Pædagoguddannelsen får også en hård medfart. I år er der optaget 15,6 procent færre. På sygeplejerskeuddannelsen er faldet på 13,4. Ergoterapeuterne taber 10,6 procent, mens faldet er lige under fem procent på socialrådgiveruddannelsen. Det er som tidligere år kun fysioterapeutuddannelsen, der kan melde om fuldt hus med 80 nye studerende.


Det er samfundsmæssigt dybt bekymrende, at færre søger ind på og altså starter på de store velfærdsuddannelser

Gitte Sommer Harrits, prorektor


Den eneste uddannelse hos VIA i Holstebro, der i år har øget optaget, er uddannelsen til bygningskonstruktør, hvor der indtil videre er optaget 14 procent flere end i 2020. Men her er der ligeledes ledige pladser.

Meget stor mangel

Det vækker stor bekymring hos VIAs prorektor Gitte Sommer Harrits, at ansøgningen til de store velfærdsuddannelser er markant faldende. Ikke mindst set i lyset af, at behovet for sygeplejersker, lærere og pædagoger vil være stigende i de kommende år.

- Det er samfundsmæssigt dybt bekymrende, at færre søger ind på og altså starter på de store velfærdsuddannelser. Jeg håber meget, at vi i de kommende uger frem til studiestart vil få et stort efteroptag til særligt de tomme stole uden for Aarhus – blandt andet på Campus Holstebro, da det lokale arbejdsmarked har brug for arbejdskraften, siger hun.

Den største udfordring i de kommende år bliver at få de unge til at tage en uddannelse i stort set alle andre byer end Aarhus i Region Midtjylland.

- Vi efterlyser vi en rekrutteringsplan fra politisk side som opfølgning på den besluttede udflytningsplan. At decentralisere studiepladser er ikke løsning nok. Som situationen er i dag, er det ikke uddannelsespladser, men studerende, vi mangler uden for de største byer, siger hun.

Annonce

Samme billede

På Erhvervsakademiet Midt/Vest, der har hjemme på Valdemar Poulsens Vej, er tendensen den samme. Her er der optaget 83 studerende. Det er et fald på 9 procent i forhold til sidste år, hvor der også var en stribe tomme pladser ved studiestart. Det er blandt muligt at uddanne sig til laborant og finansøkonom på Erhvervsakademiet.

- Vi har stadig ledige pladser på flere af vores uddannelser,så jeg kan kun opfordre til at besøge vores hjemmeside for at se hvilke uddannelser, det drejer sig om, siger rektor Henriette Slebsager i en pressemeddelelse.

Annonce
Holstebro

Der har allerede været rift om boliger, selvom de først står klar til sommer: Vi fik en telefonstorm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Parkinsons-ramte Gunner må selv betale sin genoptræning - flytter han over kommunegrænsen, er den gratis

Kultur For abonnenter

Iben fra Tjørnevej har hovedrolle i ny Netflix-serie, der vises i over 190 lande: - Jeg kan ikke huske den casting, der sikrede mig rollen

Kultur

Hvorfor er det 'kun' kvinder, der benytter biblioteket?

Sport For abonnenter

Superligadrømmen er blevet til en divisionsdrøm i barndomsklubben

Erhverv

Lundme i knibe: Da kvinden i hans liv flyttede ind, fulgte katten med

Sport For abonnenter

Minut for minut: To mål af Mirsad sikrede HB alle tre point i Fuglebakken

Leder For abonnenter

De tomme lægebiler er en pinlig historie for regionen

Navne

Ny festival: - Jazz er jo også at skylle en whisky ned, mens man hygger sig med musikken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Erhverv

B&O vil have dig væk fra genbrugspladsen: Hold liv i din gamle grammofon for 37.000 kroner

Holstebro For abonnenter

Lægebilen er oftere ude af drift i Holstebro end i resten af regionen: - Vi er kede af situationen

Sport

Ligatopscoreren Allan Damgaard: - Det er da sjovt at sige til børnene derhjemme, at far er topscorer

Annonce