Annonce
Navne

Musikkens messias fylder 70

Sting i vanlig fit form fotograferet den 22. September i år på den netop overståede Reeperbahn Festival i Hamburg. Arkivfoto: Axel Heimken/Ritzau Scanpix
Sting har udfordret sine kritikere med sit mangesidige musikalske talent og mange rigtige meninger om verden. Han har endda fået opkaldt en regnskovsfrø efter sig.

70: Der er nærmest ikke den fugl eller fisk eller regnskov, der ikke har fået opmærksomhed fra sangeren, musikeren og skuespilleren Gordon Sumner.

Under sit markant mere kendte kunstneriske alias Sting har klodens helbred altid ligget ham meget på det hjerte, der sammen med resten af manden fylder 70 år den 2. oktober.

I en lang karriere har den stadigt misundelsesværdigt veltrænede Sting formået at forny ikke kun sin krop, men også sit musikalske råderum.

Annonce

Med sin sprøde sandpapirs-stemme intakt har han begået sig i et hav af musikalske genrer og kulturelle sammenhænge: poppunk, reggae, jazz, new age, klassisk, filmskuespiller, naturaktivist, filantrop og yogaagitator.

Faktisk har Stings største problem måske været, at han var så irriterende talentfuld og politisk korrekt og fremme alle vegne, så nogle fik nok.

Søn af mælkemand

Han kom til verden som søn af en mælkemand i en forstad til Newcastle. Men er endt med en berømmelse og rigdom, som den afdøde mælkemand aldrig ville have fattet omfanget af.

Fra en baggrund som ung læreruddannet jazzmusiker eksploderede hans berømmelse med dannelsen af The Police i 1977.

De unge jazzår gav ham navnet Sting, inspireret af en hvepsestribet sweater, som bandkollegerne gjorde nar af.

Det blev med The Police til fem år, seks Grammys, verdensberømmelse på begge sider af Atlanten og et utal af hits, som spilles den dag i dag. Også af Sting selv.

Jazzen gav ham dog en musikalsk ballast og nysgerrighed, som efter The Police sikrede ham masser af musikalske vitaminer at brygge videre på.

Siden har han selv brugt megen tid og penge på beskyttelsen af blandt andet regnskoven og Tibet og har turneret i mange lande, hvor popmusikere normalt ikke kommer. Han har sågar fået opkaldt en regnskovsfrø efter sig.


For snart gik han sine egne veje med en boomende solokarriere. Solodebuten "The Dream of the Blue Turtles" med en stribe fornemme jazzmusikere viste hans format og solgte tre gange platin.

Og så gik det raskt med album efter album og priser og skiftende musikalske inspirationer og en konstant kunstnerisk nysgerrighed.

Annonce

Regnskovsfrøen Sting

Selv hans selvbiografi "Broken Music" er rost for at være velskreven og usædvanligt selvransagende. Og når han har optrådt på det hvide lærred i spillefilm eller som sig selv, er han oftest sluppet godt fra det også.

Selvfølgelig var han også i Bob Geldofs Band Aid på "Do They Know It's Christmas?" til støtte for Etiopien.

Siden har han selv brugt megen tid og penge på beskyttelsen af blandt andet regnskoven og Tibet og har turneret i mange lande, hvor popmusikere normalt ikke kommer. Han har sågar fået opkaldt en regnskovsfrø efter sig.

Efter et kort ægteskab i de unge år fandt han i 1982 sammen med skuespilleren Trudie Styler, som han har fået fire børn med. Undervejs har han markeret sig som en flittig dyrker af og fortaler for yoga og tantrisk sex.

Han har optrådt i Danmark adskillige gange og skulle have gjort det igen sidste sommer. Koncerten i Horsens er dog flyttet til juni 2022 på grund af corona.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Navne

Wyman tabte rytmen efter 30 år som rullesten

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

Annonce